Torsdagen den 28 september 2023 - klockan 22:34

Raymond Moubé om M, SD och KD:

”De försökte kuppa Centerpartiet”


Tn på webben 2023-06-01


Ledande centerpartister lurade sina egna medlemmar. Till medlemmarna var budskapet att man inte skulle samverka med Sverigedemokraterna, men i verkligheten skrev man på en valteknisk samverkan med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Planen var klar – men efter att medlemmar inom Centerpartiet fick reda på vad som försiggick sa man ifrån. Så vem var det egentligen som kuppade?

Sedan valdagen 2022 har det hänt en hel del i Tyresös kommunpolitik. Efter valresultatet utropade sig Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som vinnare, trotts att det borgerliga blocket inte samlade tillräckligt stort stöd för att få majoritet. Med Sverigedemokraterna vid sin sida skulle det dock precis räcka. På kommunfullmäktige efter valet valde Raymond Moubé (C) att inte rösta på den SD, M och KD ledda koalitionen, vilket gjorde att Socialdemokraterna kunde fortsätta leda styret.


Varför blev du engagerad politiskt?

– Jag engagerade mig politisk för att bland annat motarbeta Sverigedemokraternas rasistiska och främlingsfientliga politik som skapar utanförskap och hindrar trivsel hos individen. SD skyller samhällsproblem på en viss grupp av människor istället för att lösa problemet. Det är helt enkelt osvenskt, säger Raymond Moubé (C).

Hur beskriver du händelserna hösten 2022?

– Det som hände under hösten var att vi medlemmar tog starkare ställning för Centerpartiets grundvärderingar. Vi fattade beslut som innebar att vi förvaltade dels medlemmarnas tillit och väljarnas röster. Det kändes rätt då och det känns rätt nu. Jag tog helt enkelt ställning för tyresöbornas bästa.


Ledande företrädare i Centerpartiet hade återkommande sagt att man inte skulle samarbeta med SD men skrev sedan på en valteknisk samverkan. Hur kom det sig?


– Mitt ställningstagande vid kommunfullmäktige i oktober 2022 säger allt. Samverkansavtalet var inte förankrat i Centerpartiet – det fanns ingen förankringsprocess.

Så du menar att det inte fanns något tillfälle när ett samarbeta med SD kunde bli aktuellt?


– Det har aldrig någonsin varit ett alternativ att samarbeta med dem, säger Raymond Moubé.

M, KD och SD fortsätter sprida bilden av att Raymond Moubé kuppade Centerpartiet och därigenom hela det borgerliga styret. Det som i själva verket hände var att ledande företrädare i Centerpartiet gått bakom ryggen på sina egna medlemmar i hur det borgerliga styret skulle formas. En överväldigande majoritet i Centerpartiet är tydligt emot ett samarbete med SD. Och för Raymond Moubé råder det ingen tvekan.

– Det är snarare så att SD och M försökte kuppa Centerpartiet, något som man misslyckades rejält med. De underskattade den interna demokratin och medlemmarnas starka övertygelse och bergfasta tro på sina grundvärderingar.


Skulle du säga att M, SD och KD var medvetna om att de dåvarande ledande företrädarna för Centerpartiet inte hade med sig medlemmarna?


– Inför förhandlingarna som skulle ske i det borgerliga samarbetet så hade våra medlemmar tydligt beslutat att inte ingå eller på något vis arbeta med SD. Det är enligt mig en tydlig signal, något jag ändå tror att man i samtalen informerade om.


Varför fortsätter SD, M och KD hävda att Centerpartiet kuppades?

– Jag antar att de inte vill erkänna sina egna roller i händelserna. Polletten föll ner för sent. Kan man inte lista ut att det krävs 31 mandat för att få majoritet i en kommun med 61 mandat, ja då ska man inte gå ut till media och förklara sig själv som vinnare.

Hur mår Centerpartiet i Tyresö i dag?

– Vi mår mycket bättre. Vi arbetar enligt våra stadgar och arbetsordningar. Allt arbete som görs är väl förankrat och präglas av transparens. Vi har en ny styrelse som arbetar hand i hand med kommunfullmäktigegruppen. Vi är ett parti som är igång på allvar.


Hur ser du på framtiden för Centerpartiet?

– Den ser ljusare ut nu än vad den var strax efter valet. Många människor är glada för vårt ställningstagande. Centerpartiet är med i styret sedan 20 april och har deltagit aktivt i arbetet med budgeten för 2024 – det känns bra, säger Raymond Moubé (C)

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter