Fredagen den 26 februari 2021 - klockan 10:25

Rejäl konsumtion växer i Tyresö


Tn på webben 2021-02-09

Anna Sundberg på Enöga killing i Huddinge, köper in killingar från 9 gårdar som annars skulle destrueras och säljer mjölk, getkött, ost och fällar. Här pratar Anna med en kund, Jonas Eriksson, som för första gången besöker REKO-ring Tyresö. Han tycker det är ett superbra koncept och ett kul sätt att handla på.
Bild:Tyresö Nyheter
Anna Sundberg på Enöga killing i Huddinge, köper in killingar från 9 gårdar som annars skulle destrueras och säljer mjölk, getkött, ost och fällar. Här pratar Anna med en kund, Jonas Eriksson, som för första gången besöker REKO-ring Tyresö. Han tycker det är ett superbra koncept och ett kul sätt att handla på.

Elias Warf från Huddinge har gått från hobbyodlare av chili och vinkunnig, till producent av FRANKEN hot sauce.
Bild:Tyresö Nyheter
Elias Warf från Huddinge har gått från hobbyodlare av chili och vinkunnig, till producent av FRANKEN hot sauce.

Jenny från Jennys hantverk, har flera ben i sitt företag. Hon säljer mest Biscotti och skorpor på REKO-ringen och har inga tillsatser som smakförstärkare eller konserveringsmedel i sina produkter.
Bild:Tyresö Nyheter
Jenny från Jennys hantverk, har flera ben i sitt företag. Hon säljer mest Biscotti och skorpor på REKO-ringen och har inga tillsatser som smakförstärkare eller konserveringsmedel i sina produkter.

Gålö gårdsmejeri säljer ost, ostkaka och även grädde och har ett 70-tal getter och även gårdsförsäljning.
Bild:Tyresö Nyheter
Gålö gårdsmejeri säljer ost, ostkaka och även grädde och har ett 70-tal getter och även gårdsförsäljning.

Henrik Boesen från Wild at eating har i vanliga fall gårdsbutik och restaurang i Skarpnäck och säljer egenfångat vilt som älg, dovhjort, vildsvin och viltfärs.
Bild:Tyresö Nyheter
Henrik Boesen från Wild at eating har i vanliga fall gårdsbutik och restaurang i Skarpnäck och säljer egenfångat vilt som älg, dovhjort, vildsvin och viltfärs.

Bild:Tyresö Nyheter

God sylt från Syltkrukan.
Bild:Tyresö Nyheter
God sylt från Syltkrukan.

Bild:Tyresö Nyheter

Anna Persson och Bianca Molander från Pullans hönseri. Pullans hönseri har funnits sedan 2011 och Anna driver det tillsammans med sin man. Målet är att ha välmående djur och de har totalt över 3000 värphöns och har även gårdsförsäljning.
Bild:Tyresö Nyheter
Anna Persson och Bianca Molander från Pullans hönseri. Pullans hönseri har funnits sedan 2011 och Anna driver det tillsammans med sin man. Målet är att ha välmående djur och de har totalt över 3000 värphöns och har även gårdsförsäljning.

Roger Öhman säljer närproducerad potatis från Ösmo och beskriver hur försäljningen via REKO-ringar nu är bättre än gårdsförsäljningen.
Bild:Tyresö Nyheter
Roger Öhman säljer närproducerad potatis från Ösmo och beskriver hur försäljningen via REKO-ringar nu är bättre än gårdsförsäljningen.

Bild:Tyresö Nyheter

REKO-ring, “rejäl konsumtion”, är en folkrörelse som bygger på att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder och kommer ursprungligen från Finland. Sedan 2016 har konceptet funnits i Sverige och nu är det Tyresös tur.


Det är flera minusgrader i luften när Tyresö Nyheter besöker REKO-ring Tyresös tredje utlämning, vilket inte hindrar Tyresöbor att komma till parkeringen vid Tyresö Centrum för att hämta upp sina beställda produkter. 

Henrik Boestad är en av administratörerna som startat upp REKO-ring Tyresö och efter kvällens utlämning i Tyresö, ska de flesta av producenterna vidare till två ytterligare utlämningar i söderort.

- Det senaste året har jag kunnat försörja mig på att sälja det kött jag själv har fångat. REKO-ringar växer i popularitet och i Tyresö har vi nu kört tre gånger och de blir alltfler som handlar för varje gång, berättar Henrik.

- På grund av att alla köp är färdiga innan utlämning behövs inga tillstånd för utlämningen och därför tillåts inga spontanköp på plats. REKO-ringar är ett spännande konsumtionssätt, där vi inte behöver mellanhänder och konsumenten träffar oss producenter direkt och kan ställa frågor, avslutar Henrik.

Utanför en av bilarna har Per Sandström, Syltkrukan, ställt upp ett bord med sina produkter likt ett marknadsstånd. Den naturliga frågan blir hur årets pandemi påverkat försäljningen.

-I vanliga fall brukar jag delta på 250 stycken marknader och sälja sylt… förra året hann jag med två innan allting stängdes er. Att REKO-ringar har vuxit under året har varit avgörande för min försäljning då även gårdsförsäljningen försvårats av pandemin. Genom REKO-ringarna får jag träffa konsumenter och jag upplever att många har mer tid nu och är måna om att köpa bra produkter, berättar Per Sandström.

Fler som under året har kunnat försörja sig på sin hobby tack vare REKO-ringar, är Elias Warg som driver, FANKENS hot sauce.

-Efter att ha odlat chili i 15 år och gjort såser till familj och vänner, vilket till slut tog orimligt mycket tid beslöt jag mig för att göra detta på heltid och nu försörjer jag mig på det här.

Nästa utlämning i Tyresö är den 15 februari och du hittar alla producenter och varor i Facebookgruppen "Reko Stockholm Tyresö".

Du hittar gruppen på Reko Stockholm Tyresö's facebooksida

https://www.facebook.com/groups/642881286335736

 


Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter