Torsdagen den 21 januari 2021 - klockan 15:11

Säsongssummering


2017-07-25

Madelaine Edlund i en av sina djupledslöpningar?
Bild:Claus Meyer
Madelaine Edlund i en av sina djupledslöpningar?

Lawlaw Nazeri, ung men redan gammal skåpmat?
Bild:Claes Meyer
Lawlaw Nazeri, ung men redan gammal skåpmat?

Lucas Brikell mittfältsklippa i TFF, klipper till.
Bild:Bosse Hedman
Lucas Brikell mittfältsklippa i TFF, klipper till.

Snö och solmatchen mot Ingarö. Ett oförglömligt minne.
Bild:Claus Meyer
Snö och solmatchen mot Ingarö. Ett oförglömligt minne.

Nicholas Cordero på väg tillbaka eller är han försvunnen för alltid?
Bild:Hanvikens SK
Nicholas Cordero på väg tillbaka eller är han försvunnen för alltid?

Cordero är alltid på väg framåt.
Cordero är alltid på väg framåt.

HSK´s stolta damlag formerar sig
Bild:Hampus Sethfors
HSK´s stolta damlag formerar sig

Vårsäsongen har gått, med lite blandade resultat för Tyresölagen. TN har kollat av med respektive tränare tycker vad de tycker har varit höjdpunkterna, snedskär och vad de kommer överraska oss med i höst.

Tyresö FF Damer - 3:a Division 1 Södra Svealand

Hur tycker du säsongen varit, Caroline (Sjöblom)?

- För att summera första halvan av säsongen måste jag erkänna att jag är positivt förvånad över hur bra det har gått för oss. Att vi heller inte förlorat en match sedan mot Älvsjö tidigt in på säsongen är också ett styrkebesked. Vi har släppt in minst mål i serien och ligger i toppen av de lag som gör mest mål. Med ett sommaruppehåll hoppas jag på att tjejerna får ladda batterierna och komma tillbaka hungriga och sugna på att fortsätta på samma vis under höstsäsongen.

TN Analys:

En trevande inledning minst sagt. Laget befann sig på den lägre halvan av serien under en lång tid innan det lossnade. Bra spel. lätta mål bakåt och en före detta landslagsspelare som inte målmässigt levde upp till det som de flesta hoppades på. Sedan så kastade man in ett par osnutna 15 åringar från juniorlaget och vips så hade allt löst sig. Så kan man kortfattat beskriva Tyresödamernas inledning om man vill skämta till det, fast så långt från sanningen ligger det inte.

Madde Edlund som oftast spelat ensam på topp har varit just det, ensam och hade svårt att få in bollen. En målskytt behöver göra mål. Man vill inte ha något hedersomnämnande att man varit bra för laget med djupledslöpningar eller att man spelat fram någon lagkamrat. Man vill göra mål. Det ska stå i matchprotokollet att det var just jag som satte den och ingen annan. Det står inte i matchprotokollet hur många fina djupledslöp man gjort.När det slutligen lossnade för Tyresö så lossnade det också för Madde, eller om det var tvärt om?

Skador på Frida Thörnqvist och Victoria Isaksson påverkade givetvis också spelet inledningsvis. De båda bar mycket av lasten förra året. Frida med sin snabbhet och målskytte, Vickan med sin kloka spelstil och perfekta frispelningar. Jag tror att jag någon gång liknade henne med Skalman i Bamse, men det var inte på något elakt sätt, utan för att hon alltid spelar så lungt och smart. På tok för många spelare stressar upp sig när de är bollförare och gör dåliga val vid passningar eller avslut, det sker ytterst sällan för Isaksson.

De nya spelarna som kommit in, Ida "Bengan" Bengtsson och Kim Hedlund af Schmidt har varit starka injektioner. Hedlund af Schmidt är inte större än en räka men spelar ungeför lika hänsynslöst närkampsspel som Paul Gascoine. En riktig bollvinnare som verkligen visat att hon vill vara med och slåss om platserna i laget trots att hon inte fyllt 16 ännu. Kanske ska man även nämna Lawlaw Nazeri och Ida Ahlbom här på grund av sin ungdom, men de har ju så att säga varit med ett tag och får anses som gamla nyheter. 

Laget har hela tiden spelat bra och det har varit både lite komiskt och lite hjärtskärande att lyssna till tränaren Caroline Sjöblom, när hon match efter match förklarat att "Vi var det klart bättre laget men..." Det visade sig dock att hon hade rätt så jag ska aldrig mer ifrågasätta hennes ord igen.

Efter segern i 260-Derbyt mot Älta så har allt gått som på räls. Visst har man tappat några onödiga poäng mot exempelvis P18 efteråt, men formen har gått spikrakt uppåt och spelarnas tro på sig själva och lagets spelidé har vuxit. Laget avslutade serien med nio raka utan förlust varav kronan på verket var 3-0 krossen mot de (tidigare) överlägsna serieledarna BP.



Hanvikens SK Herrar - 10:a Division 3 Södra Svealand

Hur tycker då tränaren Jonas Holtbäck att vårsäsongen varit?

- Med ett i princip, helt nytt lag jämfört med i fjol, där vi i skrivande stund är upp i över 20 nya spelare, fick vi en fantastisk start på säsongen med cupframgångar och en bra start på seriespelet. Under vårsäsongens gång mattades dock framgångarna av och bristen på högklassiga offensiva alternativ lyste alltför ofta igenom i de avgörande situationerna under seriematcherna.

Ni avslutade inte så bra och ligger lite risigt till i tabellen...

- Avslutningen med tre raka förluster på övertid var givetvis nattsvart för samtliga, och jag undrar när det senast inträffande i svenska fotboll från division 3 och uppåt. Vi hoppas och tror dock att vi kommer att gå stärkta ur den erfarenheten, och är riktigt sugna på att göra en bra höstsäsong. Förutom seriespelet ser vi givetvis fram emot cupderbyt mot Tyresö FF i augusti (15:e augusti.Reds anm,) som jag lovar, kommer att bli något riktigt speciellt.

Nyförvärv då? Har ni några förstärkningar på gång?

- I skrivande stund är inga nyförvärv klara men vi tittar på ett par namn. Jag skulle också vilja passa på att ge en stor eloge till vårt mittbackspar David och Kevin Quist. De har varit en obeskrivlig tillgång hela våren.

TN Analys:

Hanviken parkerar på nedflyttningsplats över sommaren och laget har haft problem under våren. Laget har blandat strålande insatser med...ja låt oss säga mindre bra insatser. I nuläget har man endast två lag efter sig i serien, Konyaspor och Järna SK. Järna kan vi redan nu räkna bort. De är helt enkelt för dåliga för den här serien och har bara tagit 3 poäng (en av dessa mot HSK) och kommer inte att komma ifatt de övriga. Ovanför i tabellen är det jämnt upp till sjätteplats så det finns inget skäl att kasta yxan i sjön ännu.

Många nya spelare har kommit in i laget medan många har lämnat för andra utmaningar. Nicholas Cordero är en fenomenal värvning som nästan alltid finns med i målprotokollet, dessvärre har Cordero tvingats lämna landet på grund av olika skäl men kommer förhoppningsvis tillbaka till hösten. Jonathan Avernäs har kommit tillbaka från Enskede IK på lån, men har väl inte riktigt funnit sig till rätta i laget ännu. Joel Embring har inte heller varit tillgänglig för spel under våren på grund av en långtidsskada så man har ett offensivt sparkapital. 

Ytterligare en spelare som utvecklats under våren är Philip Thompsson, inte enbart för att man får tillbaka minnen från Liverpools storhetstid och deras frejdiga försvarskoloss med samma namn, utan för att han gått från att vara lite vilsen och bortkommen, blivit en av de starkaste och hårdast arbetande spelarna i laget, oavsett position.

Men är defensiven HSK´s svaga punkt? Nej jag skulle inte göra det så enkelt. Lagets defensiva delar är bra, med Mattias Östberg, alla som heter Quist och så vidare, möjligen så får lagets spelmotor Sebastian Léon ta lite för mycket ansvar bakåt och kan inte användas på sin bästa plats på planen, precis bakom forwards. Få har så känsliga fötter som han och han borde få mer utrymme att leverera farliga djupledsbollar. Den evigt unge Östberg då? De matcher när han beslutat sig för att spela på topp, något som händer ibland, får HSK ett sjukt bra tryck i anfallet. En murbräcka som också är en bra target. Jag ser gärna Östberg på topp i fortsättningen. Tillsammans med Cordero och Avernäs på topp så skulle nog de flesta HSK-fans gå ner på knä och stöna "Jeesus Mama."

Tyresö FF Herrar - 3:a Divisions 4 Södra Stockholm

Tränaren och datahackern Claes Brikell berättar.

- Vi startade för 3 år sedan och lade en plan som innefattar innifrån och ut, det vill säga egna ungdomslagen, sättet att träna på och fostra egna spelare, en hållbar utveckling över tid. Inför förra säsongen hade vi en enormt bra försäsong vilket slutade i ett kval och en bra erfarenhet för våra spelare. Denna säsong har vi lagt upp lite annorlunda med mjukare försäsong och en stegrande plan fysiskt.

Målsättning och möjligheter för att uppfylla dessa?

-Målet är självklart att avancera men serien är tuff vi har många bra lag i Div 4 Södra där Tullinge TP och Hägerstens SK sticker ut tillsammans med oss. Våren har varit helt okej poängmässigt men vi har inte fått den prestation och spel som vi önskat oss, men det har samtidigt sett successivt stabilare ut vilket glädjer oss.

Hur ser hösten ut för er?

- Nu är det vila en stund till och vi laddar för en härlig höst med många tuffa och spännande matcher samtidigt som vi ser vår pojklagsverksamhet utvecklas och trycka på underifrån precis som vi önskade för 3 år sedan. Ledningen och sportkommitten har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har redan 5 stycken spelare födda 1999 som är ordinarie i A-truppen och dom får tid att växa in i seniorfotbollen och gör stora framsteg varje vecka. Vi kommer ta läger på hemmaplan vid uppstarten, och köra en ganska intensiv träning innan vi tar emot Vendelsö hemma den 4:e augusti. Förhoppningsvis kan vi redan vid uppstart presentera nya spelare i truppen men viktigt att poängtera att vi bygger för en hållbar utveckling, vilket innebär att vi först och främst utvecklar egna spelare från våra ungdomslag. Vi ser att vårt U19 utvecklas och spelar i en nationell serie, samt P-18 kval. Vårt U16 visar fina resultatet precis som U15 och U14 det är enda sättet för en klubb som TFF att fostra på sikt och hela tiden utvecklas. Vi är oerhört stolta för det jobb alla pojklagsledare gör och klubben gör detta tillsammans vilket är inspirerande.

TN Analys:

TFF ligger på tredje plats inför höststarten och har endast släppt in 10 mål hittills. Laget är två poäng bakom Tullinge TP som leder, och två poäng efter Hägerstens SK som dock har en match mer spelad. Man avslutade serien starkt och gjorde 15-1 på de tre sista matcherna. TFF är också kvar i cupen där man möter Hanvikens SK i semifinalen.

Det som skiljer årets upplaga av TFF är främst att dalarna i matcherna inte längre är så djupa. Tidigare kunde de fullständigt spela brallorna av motståndarna i trettio minuter för att sedan släppa in två raska.

Försvarsspelet är också mer stabilt medan anfallsspelet fortfarande funkar bra. En stor tillgång har Josef Rakez varit. Hans spelsätt och lugn har givit anfallet mer tyngd. Ett sparkapital har Tyresö i långtidsskadade Niclas Tomasson som i praktiken varit skadad i ett och ett halvt år. Tomasson och hans snabbhet är nog något som allaFF:are går och längtar efter. Ett tremannaanfall med Rakez-Tomasson och Holmqvist och jag tror att fler i publiken går ner i brygga och skriker Oh Mama!

Hanvikens SK Damer - 7:a Division 4B

Hampus Sethfors
är den tränare som innehaft sin position längst, elva år om jag inte missminner mig. Han är inte helt nöjd med vårsäsongen.

- Vi hade en tuff start på vårsäsongen med många jämna, tuffa matcher som slutade med förlust. Samtidigt drog sig två lag ur serien vilket gjorde att vi bara haft sju matcher under hela våren. En erfaren motståndartränare sa att "det var den svåraste division fyra serien på tio säsonger." Väldigt utvecklande för vårt unga lag och även en mental utmaning för laget att vara starkt även vid förluster.

Finns det några andra orsaker till att det gått lite knackigt?

- Vi har även dragits med skador på en del nyckelspelare vilket gjort att unga spelare födda 01 och 02 har fått ta stort ansvar, men gjort det med bravur. Slutet på våren var positiv. Vi fortsatte tro på oss själva trots starten och juniorerna började hitta mer och mer rätt. Två vinster på de sista tre matcherna, och höjdpunkten var segern borta mot Ösmo, som är ett vasst lag som särskilt trivs på sin hemmaplan.

Hur set det ut inför hösten?

- Flera spelare är nu tillbaka från skador vilket är härligt. Vi tänker fortsätta höstsäsongen på det positiva sätt vi avslutade våren.

TN Analys

HSK förlorade skyttedrottningen Mia Wiking till Segeltorp inför den här säsongen vilket självklart var ett stort avbräck, men det stora problemet för HSK damerna är antalet matcher. Hur Stockholms Fotbollförbund år efter år, kan låta sånt här fortsätta är en gåta. Man måste dels sätta högre böter på lag som drar sig ur. Att spela med sitt B-lag i seriespel och sedan dra ur det efter några omgångar förstör för de seriösa föreningarna och det finns ingen rim och reson i att ha två fjärde divisionner med åtta lag i varje. Från och med nästa säsong borde dessa två slås ihop till en serie för det här är inte utvecklande för några deltagare.

Något som Hanvikens SK kan göra är ju att på samma sätt som de gör med herrlaget, att man agerar lite mer aktivt på transfermarknaden och ordnar utlånings avtal med klubbar höfre upp i divisionerna. Det är visserligen bra för 15-16 åringar att spela seniorfotboll, men det känns som att väl mycket tyngd ligger på dessa unga talanger. 

Det vore också bra ifall Hanvikenstjejerna kunde få bättre matchtider så att fler kunde stödja dem. Att som nu, spela vid sextiden på lördagkvällar, när blixtar från 20 000 grilltändare kan ses över Tyresöhimlen är att inte något som lockar den riktigt stora publiken och samarrangemang samlar ju hela föreningen runt ett evenemang. Kanske skulle man kunna vara lika utmanande som Tyresö Handbollen som spelar de flesta matcherna på samma eftermiddag, eller är det att ta jämlikheten för långt?

Granängsringen FC - 2:a Division 7I

GFC spände bågen inför säsongen och ligger endast tre poäng efter serieledarna Torö FF. Tyvärr så består serien endast av nio lag då Kongolesiska Afrieuro dragit sig ur, vilket återigen gör att inga poängförluster accepteras. Det räcker inte med att man besegrar Torö när lagen möts senare i höst, då deras målkvot är överlägsen GFC´s. Jag hade gärna skrivit att serien är lång men det går ju inte, åtta oerhört viktiga matcher återstår och GFC måste troligtvis vinna alla för att gå upp.

Bollmora Internationale IKF - 4:a Division 7I

På fjärdeplats i samma serie som GFC, men tyvärr helt akterseglat i tätstriden. Får helt enkelt se fram emot derbyt mot Granängsringen och satsa hårdare nästa säsong.

Niklas Wennergren



 

Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter