Föreningsmänniskan personifierad


Niklas Wennergren 2023-11-16

Bosse hemma på baksidan i Krusboda.
Bild:Anita Johnsson
Bosse hemma på baksidan i Krusboda.

Den tolfte oktober avled Bo Furugård efter en flera års kamp mot cancer. Ett tomrum kommer att uppstå, för ytterst få personer har varit så aktiva under sin livstid.


Bo eller Bosse växter upp på Heleneborgsgatan på Södermalm men flyttade från stadeni slutet av 60-talet. Folksam, där han arbetade, hade lägenheter tillgängliga i en lite förort som hette Tyresö. Via en lapp i en lokal butik kom han i kontakt med Tyresö IF och började där spela fotboll i vad som på den tiden hette ”kvalifiken.” Det var dock inte som spelare Bosse gjorde sig ett namn, utan det skulle bli som ledare. 1971 var han med och startade en ny fotbollsförening som skulle heta Tyresö FF. Det är få befattningar inom Tyresö FF som han inte har tagit sig an. Tränare, ledare, ordförande är bara några. Ibland stod han också i mål i C-laget, om det saknades folk.

Bosse var med och skapade kvartersfotbollen som gav alla nyinflyttade barn en rolig fritidsaktivitet
och föreningen ett gigantiskt urval på talanger. Det blev många resor med Bosse för många av
kommunens ungdomar under 70 och 80-talen. Norway Cup resorna minns nog än idag många av de som var med. I England uppstod ett samarbete med West Ham som utmynnade i provträningar för några lyckliga tyresöspelare. Tyresö FF blev under Bosses tid ett lag med ordet ”framgång” skrivet på bröstet. De sportsliga framgångarna räckte hela vägen upp till näst högsta serien för herrlaget och till Allsvenskan för damlaget.

Bosse startade också Stockholms division 2 och 3 föreningars intresseorganisation. Detta under en tid när en uppflyttning till division 2 kunde innebära 6 till 7 långa bussresor som kunde dränera en förenings ekonomi fullständigt. Nu hjälptes man åt och delade på dessa kostnader i stället.
Bosse satt även i Stockholms Fotbollförbunds styrelse och i många olika utskott och utredningar för att utveckla fotbollen.

Även i det politiska livet hade Bosse ett finger med i spelet. Som förtroendevald i kultur- och fritidsnämnden och även på andra platser inom det Socialdemokratiska partiet.

Något överraskande hade han också Sveriges största samling av Fantomentidningar. Efter pensioneringen var ett naturligt steg att gå in i PRO och var fram till 2022 dess ordförande.

Tack för alla ljusa minnen och alla möjligheter du gav oss under din tid på jorden Bosse.

Niklas Wennergren