Tankar om vitsippor


2017-05-18



Plötslig finns den bara där. I år kom den tidigare än vanligt. Den första vita pricken, som på några dagar rullas ut till en matta ackompanjerad av koltrastens jubelrop.

Minsann, ett av de vackraste vårtecknen! Och lika plötsligt vissnar den bort när träden spricker ut och det blir mörkt under bladverket. Blomman återkommer inte förrän om ett år. Ett politiskt parti har i många år haft den som sin symbol, nu diskuterar man att byta ut sin logga. Med tanke på vitsippans korta liv kan jag förstå det. Den blomman signalerar knappast varaktighet och stabilitet.

Vitsipporna dyker alltså upp i skiftet april–maj, just när det är dags att visa vad man tycker. Vad tycker du om vinsterna i välfärden? Eller om vår äldrevård? Vet du vad du får tillbaka för din skatteinbetalning?

Jag utbildades till läkare i Uppsala. I den staden firar man våren sista april, Valborgs dag just när vitsipporna viker ner sig för kungsängsliljorna. Och på min tid prydde man sig själv som en vitsippa iförd, en med tiden ganska solkig, vit studentmössa. Vi satt många timmar i en av universitetssjukhusets föreläsningssalar framför ett porträtt. Det föreställde den färgstarke professorn Erik Ask-Upmark. Han var modernt avbildad i vitsippans färger vitt, grönt och lila. Såg faktiskt lätt sjösjuk ut och vi var nog flera, som också blev illamående av porträttet. Han var nämligen känd för sin mobbning av kvinnliga studenter, speciellt rödhåriga. Jag hade tur, han hade just precis pensionerats men hans ande svävade i många år kvar i rummet. Ett av hans citat handlade om vitsippor. ”När unga kvinnor av norsk härkomst söker läkare under vitsippsblommingen har de en ovanlig sorts blodbrist, så kallad perniciös anemi”.

Idag tvivlar jag starkt på den vetenskapliga evidensen/beviset i det påståendet. Ärligt talat tror jag att han eller någon annan hittade på det precis som nättrollen gör nu. Men då räckte det för att jag för all framtid ska förknippa vitsippor med vårtrötthet, tentamensskräck och det nya ordet Mansplaining. Det fanns förstås andra professorer som blev förebilder och inte motbilder, duktiga pedagoger och forskare. Och en av kurskamraterna på utbildningen blev senare själv professor, min gode vän Hans Rosling. Så här i vitsippsblomningen brukar det vara dags för nya studenter att söka sig in på läkarutbildningen. Många ser det som en drömutbildning till ett drömyrke.

Nja, vill man veta vad man ger sig in i kan det vara en idé att ta del av Läkarförbundets serie på webben www.tryggvard.se. Det är mitt fackförbunds strävan att för alla visa vad det innebär att jobba som läkare. För och nackdelar.När jag började gällde Lika lön för lika arbete. Sen avskaffades den principen. Det är ett väldigt intressant, roligt, härligt jobb med möten med människor men lönegapet som numera finns mellan män och kvinnor verka

Lena Hjelmérus