Rakt in i medeltiden.


2017-05-25


En man vaktar bron. Klädd i grön vadmal och stoppar han alla som försöker kliva över utan att betala tull. Jag vill dra mitt svärd om jag nu hade något. Kanske samla ihop några personer och storma bron.

Sedan säger han att om man inte vill betala så kan man swisha pengar borta vid ståndet efter bron. Missbelåten kör jag ner svärdet i slidan igen. Och konstaterar att den trevliga brovakten är Tevin Hirou, en av Tyresös bästa e-sportare som uppenbarligen har fler strängar på sin lyra. Han hälsar mig välkommen till Tyresö Medeltidsdagar och jag vandrar vidare in i folkmassan. Det är gott om besökare, utan att vara någon trängsel. Jag hinner tänka att om jag var elva så vore detta min dröm. Tänk att få känna sig som Ivanhoe för en dag. Det finns mycket att sysselsätta sig med också.

Sagoläsning. Karusell, som drivs runt av en träl. Barnen kan få göra sin egen vapen sköld och det är många som ser på teatern som spelas upp i parken. Själv blir jag stående vid ett par musikanter, den ene med trumma och den andre med fiol, som fäst ett dansande par vid sin ben, och som rör sig i snygg dans medan de stampar takten. Jag tar en långsam promenad genom de många stånden i parken, det är allt från väskor, koppar och armband till regelrätta medeltidskläder som man kan köpa.

 Jag fastnar i ett av stånden där man säljer medeltidskläder. Klänningar, mössor, skor. Det är som HM fast på medeltiden, det finns det mesta. När jag sträcker fram mikrofonen mot Daniel Sjöstrand som äger ståndet, så frågar han vilken tidning jag kommer ifrån och förklarar i nästa andetag att det är inte ovanligt att folk från Nordfront och sånt, dyker upp på såna här tillställningar.

Är det era egna kläder som ni säljer eller bara något som man köper in?

-          Det är vi själva som designar kläderna sedan så får ett företag sy upp dem åt oss    annars så skulle vi aldrig hinna med. En del klänningar säljer vi mer än 5000 om året av.

Du reser runt på såna här tillställningar hela sommaren?

- Ja det finns medeltidsdagar varje helg från maj till september om man skulle vilja. Den här helgen till exempel, så är det fyra stycken runt om i landet. Så medeltiden börjar i maj, akn man säga.

Jag antar att det inte enbart är för att tjäna pengar utan att det också finns ett eget intresse bakom?

-          Det är ett intresse. Det började som ett i alla fall. Nu är vi två heltidsanställda i företaget som sysslar med det här året om.

Max, Noah, Lina och Minna bor i närheten och har tagit cyklarna till medeltiden. De sitter i skuggan och suger på varsin stor klubba. Ja ska man vara ärlig så går både Max och Noah och kastar sina, när deras pappor går iväg och handlar.

Hur är det att vara på medeltidsdagarna?

-          Kul och mycket att se på, säger Max

Vad har du tittat på Noah?

- Den där teatern och så har jag köpt en stor klubba.

Ni är inte så medeltidsklädda. Max har en Nacka FF tröja och du har en Manchester United tröja, skulle ni vilja vara klädda som de var på den tiden?

- Jag kommer direkt från fotbollen så jag har inte kunnat byta om, ursäktar sig Max snabbt.

Vad har ni gjort mer?

-Köpt godis. De har lite som medeltidsgodis med roliga namn. Min heter häxblod, säger Lina och håller upp en mörkröd klubba.

- Berätta vad din heter, säger hon sedan till Minna.

- Den heter Håll klaffen klubba, svara Minna glatt.

Ska ni se tornerspelen senare?

 - JAAA! Svara alla i en mun.

- Jag har set sånt förut på gamla filmer, berättar Max.

-  Det är nog det roligaste på hela dagen. säger Noah.

Jag fortsätter att strosa runt och möter då Elisabeth Melin som åkt ända från Falun. Inte enbart för medeltidsdagarna men det passade bra ihop med ett besök hos hennes väninna. Elisabeth är klädd i en medeltidsklänning och har köpt två kassar med koppar med lite drakar och annat på.

Går du ofta på sådana här tillställningar?

-          Inte så ofta som jag skulle vilja. Någon gång om året blir det bara numera.

Du har klänning och koppar med medeltidsstuk, har du mer av det där hemma? Är det lite av en livsstil?

-          Inte så mycket som det var förr...det försvann någonstans på väg in i vuxenlivet...tyvärr. Man borde tillåta sig att ha lite fler drakar i sitt liv, ler Elisabeth.

Kanske är det just det som är nyckeln till ett lyckligt liv att ha några fler drakar i sin vardag. Jag konstaterar i alla fall att ytterst få Tyresöbor har klätt ut sig tidsenligt vilket känns lite tråkigt faktiskt. En annan sak som var något negativt var de långa köerna till maten.

Sedan tänker jag på damen i korvkön lite tidigare på dagen.

-          Har ni ingen ketchup?

-          Nej det uppfinns inte förrän om 200 år…

-          Men det går bra att fixa barnens sköldar med en skruvdragare?

Ja om man ska summera det hela så skulle jag i alla fall vilja se fler utklädda personer. Kanske skulle man ha fri entré för dessa? Lite kortare matköer och så lika bra väder som det var i söndags.

 

Niklas Wennergren