Fotbollspremiär


2018-04-13

Bild:Claus Meyer

Om bara några dagar är det äntligen dags, i flera månader har vi tränat och förberett oss inför just det här - seriepremiären.

 Även om alla matcher är viktiga så är seriepremiären ändå något man ser fram emot lite extra, trots att man har haft träningsmatcher under försäsongen så finns det ändå en känsla av osäkerhet innan serien dragit igång. Man undrar om man kommer få utdelning för all tid och energi man lagt ner på träning och förberedelser inför serien.

   Det är skillnad mellan en träningsmatch och en seriematch. I en träningsmatch är inte resultatet så viktigt utan det är prestationen man fokuserar på, men när det är seriematch är även resultatet viktigt eftersom det alltid är bra att ta poäng och klättra i tabellen. Så nu inför seriepremiären är det såklart lite nervöst och det är en del tankar som cirkulerar i huvudet, man vet inte riktigt hur man står sig mot de andra lagen eftersom det sker en förändring mellan varje säsong. Det kommer nya spelare och i vissa fall byts det tränare och så vidare, vissa lag ser helt annorlunda från den ena säsongen till den andra.

 Under hela hösten, vintern och början av våren har vi tränat och gjort allt vi kan för att ha så bra förutsättningar som möjligt inför säsongen. Motivationen är stark hos alla i laget och man känner av att det finns en stor revanschlust hos alla som var med i truppen förra året när vi kom femma efter en ganska ojämn säsong. Vi hade en del problem med skador och sjukdomar i början av säsongen och ett tag låg vi faktiskt näst sist i tabellen. Man får inte glömma att vi var nykomlingar i division 1 men jag måste ändå säga att det var lite utav en chock att det var ganska tufft för oss där i början. Men sen efter några veckor så hade vi klättrat till toppen och att lyfta sig på det sättet, från botten till toppen, är en styrka i sig som man inte ska underskatta. Jag tror att vårt största problem förra säsongen var att vi hade en ojämn nivå, vi hade en hög högstanivå men en låg lägstanivå vilket gjorde att vi ena matchen kunde spela väldigt bra och nästa match så låste det sig helt.

 Vi har ju som sagt haft en del träningsmatcher under försäsongen och även matcher i Victoria cup och Svenska cupen. Vi har mestadels spelat väldigt bra, det är en stor skillnad mot förra säsongen, men det finns alltid saker att jobba lite mer på. I år har vi en tydligare spelidé som vi försöker följa oavsett vilket motstånd vi möter. Vi tycker det är viktigt att inte fokusera för mycket på motståndarna utan att vi tror på oss själva och vårt eget sätt att spela.

   Jag tror oerhört mycket på årets trupp, det är ett härligt gäng med många duktiga spelare och det är en mycket bra stämning både på och utanför planen. Nu efter vi fått in en del nya spelare så har konkurrensen blivit mycket större och i och med det så har det blivit högre tempo och bättre kvalité på träningarna, eftersom alla vill visa framfötterna. Jag skulle säga att alla i laget har utvecklats mycket under dessa månader, både som individuella spelare och som lag.

Förutom att vi tränar väldigt mycket fotboll så har vi även jobbat mycket med gemenskap, lagkänsla och att sprida positiv energi. Under de åren jag har spelat i damlaget så har jag alltid upplevt att vi har haft en riktigt bra gemenskap, vi har varit som en stor familj, och det brukar vi även få höra från folk runtomkring som följer laget, att vi har en bra sammanhållning och att det är ganska unikt för ett division 1 lag. Det är lätt att det blir sura miner när det är så hård konkurrens mellan spelarna och det ställs höga krav men vi har på något sätt alltid lyckats med att ha en bra stämning ändå. Vi trivs bra med varandra och vi klarar av att både ge och ta kritik. Nyckeln till det tror jag grundar sig i hur man ger någon kritik, genom att vara konstruktiv och inte bara säga bra eller dåligt så kan man göra varandra bättre. Vi har även pratat mycket om att våga ställa krav på varandra, speciellt när det gäller att alltid ta jobbet och inte ge upp. Oavsett hur det går i matchen så kan man alltid förvänta sig att alla ska göra det bästa dom kan och det har vi också blivit mycket bättre på i och med att vi är bra på att ta och ge konstruktiv kritik. Till skillnad från förra säsongen har varje spelare tagit mycket mer ansvar, förut hade vi en tendens till att lägga över ansvaret på varandra. Det var både på och utanför planen, man litade liksom på att någon annan skulle göra jobbet men nu ser man att alla tar ansvar för sitt eget spel.

 Vi har övat mycket på speluppbyggnad och på att komma till farliga målchanser i sista tredjedelen genom att variera vårt spel och använda oss av olika kombinationer. Förra året hade vi ibland lite svårt att göra mål, vi kom till bra lägen men det var alldeles för dålig kvalité på våra avslut. Så det är nog något publiken kommer se stor skillnad på i år, den här säsongen kommer vi vara mycket farligare i offensiven och förhoppningsvis kommer vi göra fler mål.

   Vi har även tränat mycket med beteendemål, det vill säga vilket tankesätt vi ska ha och hur vi uppträder på och utanför plan som enskild spelare och som lag. Huvudfokuset har varit “nästa aktion” där syftet är att alltid se framåt och inte gräva ner sig i gamla misslyckanden, “varje situation är en ny situation”. Det har redan gjort stor skillnad och vi har blivit ett lag med stark mentalitet och det gör oss automatiskt till ett bättre lag på planen. Ett bra exempel på det är Svenska cupen matchen mot P18 där vi ligger under med 0-1 och vi kvitterar i 88:onde minuten och vinner sedan med 4-1 i förlängningen. Att fortsätta spela hela matchen och inte ge upp är väldigt viktigt inom idrott och det är en stor fördel om man har en bra inställning och karaktär på planen, det lönar sig att alltid fortsätta kämpa och aldrig ge upp, man fortsätter spela tills domaren blåser.

 Nu på lördag är det alltså äntligen dags för seriepremiär hemma på Tyresövallen och jag hoppas vi får se många på läktaren som vill heja fram oss till en seger. 14.00 blåser domaren igång matchen och det är Värmbol som står för motståndet, vi ses där!

Victoria Isaksson

Victoria Isaksson är 17 år och spelar i Tyresö FF´s seniorlag, Utanför fotbollen studerar hon ekonomi på Jensen Gymnasium och har ett extrajobb på ICA. Tiden som blir över ägnar hon åt att umgås med kompisar och träna frisparkar.