Mikrobryggeri växer i Trollbäcken


2018-06-16





Det är nog många som tänker på Pripps och Carlsberg om man säger ölbryggeri. Men så behöver det inte vara. Intresset för bryggning av öl i mindre skala har vuxit det senaste decenniet. I dag finns över 300 så kallade mikrobryggerier i Sverige. Ett av dem hittar vi i ett villagarage i Trollbäcken. Där finns Kim Karmans och Patrik Määttänens mikrobryggeri som har en kapacitet på upp till 2000 liter i månaden. För att nå upp till den mängden krävs fyra brygder.

 

Kim och Patrik började brygga öl i 20-årsåldern. Då skedde det i mycket liten skala hemma i köket. Nu 15 år senare driver de ångbryggeriet Lillebrew tillsammans. Ångan kommer från ett vedeldat verk från försvaret.

-Det är för dyrt att använda el vid ångtillverkningen, säger Kim. Vi hittade detta verk på överskottsmarknaden och det passar oss perfekt.  

Ert bryggeri heter Lillebrew, vart kommer det ifrån?

-Mitt mellannamn är Lillebror, säger Kim. När vi spånade om vad vi skulle kalla vårt företag så kom det bara, Lillebrew blev namnet.

-Vi startade verksamheten 2015, berättar Kim. Bryggverket fick vi av min farbror i Finland. Det var bar att komma och hämta det. När vi kom hem var det svåra momentet att få av den tunga utrustningen från lastbilen som saknade kran. Men det gick och nu står den här och puttrar i mammas garage. Vi fick bygga ett förråd i stället för garaget och det känns som en billig hyra, säger Kim. Affärsverksamheten går ihop nu även om de inte tar ut någon lön.

-Det vi säljer är lättöl, säger Patrik. Totalt finns vår öl i åtta butiker. Sex är ICA-butiker. Men vi har just blivit godkända för starköl.

Vilka sorter brygger ni?

-För närvarande är det mest ale, säger Patrik. Vårt nästa utvecklingssteg är en kylanläggning till en jästank. Då kan vi brygga lageröl som säljs mest i Sverige.

Vad ingår i öl?

-Det behövs fyra ingredienser när man ska brygga öl, säger Patrik. Malt, humle, jäst och vatten. Vi köper färdigmältad korn från Tyskland och jästen kommer från olika länder bland annat Belgien och Danmark. Hela tillverkningsprocessen tar cirka en månad. Själva bryggningen tar åtta timmar. Sen kommer jäsningen som pågår i två veckor. Efter det tappas ölen på flaska och jäsprocessen fortsätter i två veckor i så kallad flaskjäsning.