Tyresö FF är en seger från Division 2

Niklas Wennergren 2018-09-29

Ett kylslaget Tyresövallen med höstsol, och med kalla vindar men rejält fyllda läktare gav matchen mot Enhörna den rätta inramningen. Bland publiken syntes flera Tyresölegender från 80-talet, bland annat den välrenommerade huvudspelare Niklas Ljungström, som var djupt imponerad av dagens TFF.

Vårens möte slutade oavgjort men inget av lagen skulle tjäna på en repris från vårens möte, vilket gjorde matchen till en öppen tillställning. Tyresö började bäst och fick tidigt ett mål bortdömt för offside, när Joel Embring spelade in bollen till Josef Rakez, som nickade in bollen. Många på läktaren tyckte nog att linjemannen var något felplacerad för att göra en korrekt bedömning.

Istället var det gästande Enhörna som tog ledningen. Gilgamesh Oyla fick bollen strax utanför straffområdet och skruvade bollen förbi Emil Norell och rakt upp i krysset.

Givetvis en kalldusch för Tyresö, men laget jobbar inte så mycket med paniklösningar. Metodiskt fortsatte de sitt spel och innan klockan stod på 25 minuter så hade man både kvitterat och tagit ledningen i matchen.

Först kastade Joel Embring in ett av sin patenterade inlägg till Josef Rakez, som kickade in 1-1. Därefter så hittade en fint slagen djupledsboll Mikael Hammarstedt som blev helt fri med Enhörnas målvakt och kallt satte 2-1.

De första 30 minuterna var händelserika och på grund av skador så var Tyresö tvungna att göra två byten. Både Mattias Anderson och Lucas Brikell var tvungna att utgå. William Olsson tog steget ner på ytterbacken medan Lukas Pettersson gick in på mittfältet. Brikell ersattes av Hezha Agai som är ganska långt från matchformen, men kompenserade det med en stor spelförståelse.och klokhet. Här har TFF ett stort sparkapital som de kan ha nytta av i framtiden.

Tyresö borde också fått en straff när Enhörnas lahgakpten drog upp handen i ansiktet på Niklas Thomasson. Kort efteråt så nåddes Thomasson av en höjdboll som han snyggt dämpade på pannan och vände bort Enhörnas målvakt som ramlade och fick frispark.

Med två minuter kvar på matchklockan fick Thomasson ånyo ett djupledsstick och kom helt fri, men satte den chansen rakt på målvakten.

Tyresö hade matchen och kunde styra och ställa ganska mycket som de ville. Chansmässigt så var de laget som skapade chanser. Ingen skugga ska falla på Enhörna. De spelade en bra fotboll, men TFF lyckades stänga ner de flesta ytorna och man blev tvungna att ta avslut från distans.

I inledningen på andra halvlek fick Rakez en fin möjlighet att helt döda matchen. Leo Ramos slog ett hårt inlägg som Rakez kom en mikrosekund för tidigt på och nicken försvann ovanför ribban.

I 58:e minuten hade Enhörna ett gyllene tillfälle att kvittera. Raby George slog en fin djupledsboll till Gilgamesh Oyla som ensam med Norell fick se sig besegrad. En fin räddning från den formtoppade Tyresökeepern.

På läktaren var det oroligt, även om Tyresö spelade bra och hade kontroll på det lästa som hände. En knapp ledning med ett mål är inte något som hårt beprövade Tyresöanhängare känner sigblugna med.

I den 63:e minuten vände Thomasson bort Enhörnaförsvaret på ett smått magnifikt sätt, men avslutet satt alldeles för högt. De som följer TFF vet dock att om laget gjort två mål, och Niclas Thomasson gjort noll så brukar det bli ett till.

Med femton minuter kvar att spela så fick Thomasson ytterligare en möjlighet. En fint åt höger, en fint åt vänster och ett hårt, välplacerat skott i målvaktens bortre hörn fick läktarna att explodera i glädje.

Matchen var i och med det körd. Tyresö var alldeles för bra för Enhörna den här dagen. Man kunde enkelt kontrollera sina motståndares försök.

- En jättefin match. Vi krigar. Vi visar hjärta. Vi visar idag att vi verkligen vill gå upp, säger Mikael Hammarstedt till TN efter matchen. Nu gäller det att gå in i sista matchen och vinna den med. Det är det som gäller. Då är vi klara. Tullinge är inget dåligt lag och det vet vi. Det finns stor rivalitet mellan oss och det vet vi. Det kommer bli en tuff match.

Ni låg under tidigt i matchen?

- Fantastisk mål, men vi visade att vi kan stå upp. Jag tror det tog 10 minuter och sedan så hade vi vänt matchen. Mycket hjärta där. Vi visade också att vi kan stå upp mot ett bra lag försvarsmässigt.