Bild:Tyresö FF

Att kalla matcherna mellan Tyresö FF och IFK Haninge för derby är naturligtvis inte helt korrekt, men det råder inte något tvivel om att rivaliteten mellan lagen alltid borgar för hårda, täta matcher av, åtminstone derbykaraktär och söndagens match var inte något avsteg från den regeln.

IFK Haninge kom till Tyresövallen som obesegrade serieledare med ett gott matchfacit, men utan sin skyttekung Marcus Nobell medan Tyresö FF saknade avstängda Kevin Samuelsson och Musa Dibba (avstängd resten av säsongen).

Det blev en välspelad match om än ganska chansfattig. Inget av lagen ville släppa till något bakåt så omställningsspelet blev det viktiga för båda lagen.

IFK hade bud på ett ledningsmål efter 25 minuter. Ett avslut efter en hörna ansåg Haningespelarna vara inne, men domaren (trots att han var hårt ansatt av spelarna) diskuterade det lugnt med linjemannen och valde att fria i den situationen.

Det var ändå gästerna som hade ett litet övertag spelmässigt, även om det säkerligen låg i Tyresös matchplan att sjunka tillbaka och krympa ytorna för serieledarna.

Efter 35 minuter kom Joel Embring loss på högerkanten och skickade in ett hårt inspel till Niclas Thomasson som med en slaktares precission satte 1-0 för TFF. Givetvis en kalldusch för Haninge som efter målet hade svårt att få igång spelet och hemmalaget kunde ta med sig ledningen in i paus.

Andra halvlek var om inte en dirket kopia på den första så väldigt likartad. Lite mer känslor på plan (och bänken) av naturliga skäl. Det var många diskussioner med domarna från gästernas bänk, det ska medges, men som sagt det är derbykaraktär på matchen.

IFK försökte komma igenom Tyresös kompakta försvarslinje men laget täckte av ytorna på ett föredömligt sätt och var mycket vassa i sina omställningar. Det arbete som lades ner var föredömligt, och jag tror att den normalt stipulerade milen, som en fotbollsspelare löper på en 90 minutersmatch klart överskreds.

Mattias Anderssons idoga arbete både framåt och bakåt ska naturligtvis framhållas, liksom Jakup Kolarczyks bolltrollande på det centrala mittfältet. Han kompletterades bra av Herza Agai som har en otrolig förmåga att alltid behålla lugnet när han har boll. Framåt har Tyresö vässat anfallet med Pontus Moro från FoC Farsta alldeles nyligen och hans arbetskapacitet stärker laget både anfallsmåssigt och försvarsmässigt. Två vilda vargar som jagar motståndarnas försvar är alltid bäst.

Thomasson hade en möjlighet att bli tvåmålsskytt men brände läget helt fri med Andre Bernadini. Hemmalaget hade även en dubbelchans men även där storspelade Bernadini.

Haninge försökte och försökte men TFF kontrollerade matchen trots att de inte hade bollen lika mycket och i målet storspelade Jesper Sundelin. Han gjorde ett par svettiga räddningar som höll TFF kvar i ledning, men agerade framför allt med stort lugn mellan stolparna.

Trots att TFF hade god kontroll så kändes nog inte ettmålsledningen så speciellt säker och visst fanns det fog för oro under stora delar av den andra halvleken.

TFF skulle dock få sin befrielse, om än sent i matchen. I den 89:e minuten, efter ett resultatlöst Haninge anfall, hamnade bollen hos nyligen inbytte Mikael Hammarstedt som utan att bli attackerad av det hembackande Haningeförsvaret beslöt sig för att skjuta från 30 meter. Ett stenhårt flackt skott ställde helt Bernadini i målet och Tyresö hade förmodligen stängt igen den här tillställningen.

Efter alla avbrott under den andra halvleken, så återstod det trots allt 5-6 tilläggsminuter men serieledarna kom inte närmare än en ribbträff på en frispark, och TFF kunde rättvist avgå med segern.