Företag drabbas av Coronapandemin


Tn på webben 2020-04-16


Många företagare drabbas hårt av den pågående Coronapandemin som breder ut sig över världen. Tyresö Nyheter har pratat med Tyresöbon och fotografen Jenny Ivarsson som driver sin egen firma om hur hon påverkats av krisen.

  – Folk är såklart mer försiktiga nu för att inte riskera att smitta någon eller smittas själva, säger hon. Det i sig påverkar förstås antalet bokningar och förfrågningar. Sedan är det många som är oroliga för ekonomin framöver och då väljer man att vänta med många bokningar. Det märks rejält och antalet nybokningar är noll.

Med smittan så har folkhälsomyndigheten gått ut med skarpa rekommendationer för att förhindra smittspridning, bland annat till företag. Har du ändrat arbetssätt på grund av viruset?

– Jag jobbar ju mest med små barn och gravida så jag ser alltid till att hålla god hygien, säger Jenny. Till exempel genom att tvätta händerna, före, efter och under mina fotograferingar. Likaså rengör jag ytor som kunden är vid.

– Det är egentligen små grejer jag ändrat sedan pandemin bröt ut, som att till exempel byta ut handdukarna på toaletten mellan varje fotografering och inte boka in mer än en familj per dag.

Hur klarar du fasta kostnader när bokningarna minskar och har du funderat på att ta del av det stöd som Tyresö kommun gått ut med?

– Det är förstås riktigt tufft att få det att gå ihop när antalet kunder minskar så drastiskt, berättar hon. Jag har fått låta bli att ta ut lön för att kunna betala hyran för min lokal. Det som är aktuellt för mig är att ta hjälp av nyföretagarcentrum, jag fick nyligen veta att det gick att få stöd därifrån så det kommer jag förmodligen att göra.