Italiensk glass från Tyresö.


Tn på webben 2020-05-20

Förpackningarna med hasselnötsglass är klara för leverans.
Bild:Tyresö Nyheter
Förpackningarna med hasselnötsglass är klara för leverans.

Chokladsmeten hälls i glassmaskinen.
Bild:Tyresö Nyheter
Chokladsmeten hälls i glassmaskinen.

Den färdiga glassen är redo för att förpackas
Bild:Tyresö Nyheter
Den färdiga glassen är redo för att förpackas

Varje glassförpackning produceras omsorgsfullt för hand
Bild:Tyresö Nyheter
Varje glassförpackning produceras omsorgsfullt för hand

Chris Sundqvist Järn och hennes make Thomas Järn fick idén om Nonna´s Gelato under en resa till Italien.
Bild:Helene Wetterskog
Chris Sundqvist Järn och hennes make Thomas Järn fick idén om Nonna´s Gelato under en resa till Italien.

Glassen tillverkas hantverksmässigt.
Bild:Helene Wetterskog
Glassen tillverkas hantverksmässigt.

Doften av mörk choklad är tydlig när vi kliver in i igenom dörren på Vintervägen. Hos Nonna´s Gelato, Tyresös egen glassfabrik, är produktionen i full gång inför den stundande sommaren.

Förpackningarna med förmiddagens omgång med hasselnötsmak står klara för transport till butiker och återförsäljare. Nu är det dags för den mörka chokladsorbeten att hällas upp och paketeras av Natsnet och Thana som håller i tillverkningen.

Men vi tar det från början. För snart tio år sedan satt ”Chris” Sundqvist Järn och hennes make Thomas Järn nygifta på ett torg i Toscana, Italien och funderade över framtiden. Det var då idén om Nonna´s Gelato föddes.

- Två år senare gick jag på utbildning i Italien, berättar Chris. Recepten har vi gjort själva. Man kan säga att vi har försvenskat den italienska glassen, mindre socker och ibland lite salt.

Chris var tidigt bestämd med att glassen skulle göras hantverksmässigt och från grunden.

- Vi använder inga smakbaser utan bara äkta råvaror. Vi köper pistagenötterna direkt från Sicilien, hasselnötterna har vi hittat hos en liten odlare i Piemonte och vaniljen kommer från Sri Lanka. Det gör otroligt mycket för smaken att till exempel använda äkta hallonpuré istället för att köpa in en färdig bas, menar Chris.

När produktionen skulle starta visade det sig att det inte var helt enkelt att hitta lokaler som var godkända för hantering av livsmedel.

- Men i Tyresö fanns det och vi fick också bra tips och råd från kommunen vid renovering och uppstart. Vi trivs väldigt bra här och sammanhållningen mellan oss företagare vid Vintervägen är väldigt bra, här hjälps man åt, säger Chris.

I Tyresö kan man köpa Nonna´s Gelato i Delikatessboden och Syrrans Lanthandel, men den säljs över hela Stockholmsregionen.

- Och från och med juni kommer även Norrbys Trädgårdscafé i Trollbäcken att erbjuda Nonna´s Gelato, avslöjar Chris.

Innan vi lämnar tillverkningen på Vintervägen vill vi naturligtvis få tips om de olika smakerna.

- Min favorit är pistage. Den är otroligt god, svarar Thana blixtsnabbt.

För Natsnet är det inte lika lätt.

- Det är väldigt svårt att välja, men om jag bara får säga en så får det nog bli vanilj.