Anita Mattsson (S) – Vi säger nej till återinförd fastighetsskatt


Tn på webben 2021-08-11

Anita Mattsson (S)
Bild:Tyresö Nyheter
Anita Mattsson (S)

Moderaterna i Tyresö påstår i en kampanj – trots att inget sådant förslag lagts – att fastighetsskatt är på väg att återinföras. Nu ryter kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) ifrån mot falska påståenden.


-  Vi socialdemokrater värnar en trygg och långsiktig finansiering av sjukvården, äldreomsorgen och skolan och då måste vårt skattesystem ha hög legitimitet och folklig förankring. Vi är därför tydliga med att vi säger nej till den impopulära fastighetsskatten. Såväl statsminister Stefan Löfven som finansminister Magdalena Andersson har båda sagt att det inte är aktuellt att återinföra fastighetsskatten, säger kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S)

Anita Mattsson fortsätter med att inget förslag om fastighetsskatt har lyfts i riksdag eller regering och inga planer har lämnats in för ett sådant förslag heller.

- Det är inte första gången Moderaterna far med osanning om fastighetsskatten. För oss som har varit med vid tidigare valrörelser vet att Moderaterna både 2014 och 2018 har påstått att Socialdemokraterna kommer återinföra fastighetsskatten efter en valvinst. Ingen av gångerna har fastighetskatten införts och det visar väl vad Moderaternas ord är värt. Det är ingen nyhet att enskilda socialdemokratiska partidistrikt är positiva till fastighetsskatt. Det är även många ekonomer. Bland annat har Anders Borg, moderat finansminister under åtta år, föreslagit att höja den kommunala fastighetsavgiften. Vi hade därmed kunnat svara med samma mynt och påstå att Moderaterna vill höja fastighetsskatten, men den sortens pajkastning får de ägna sig åt själva.