Tyresö har byggt näst flest hyresrätter i Stockholmsregionen


Tn på webben 2021-11-09

Anita Mattsson (S)
Bild:Tyresö Nyheter
Anita Mattsson (S)

De senaste fem åren har Tyresö kommun färdigställt näst mest hyresrätter i Stockholmsregionen i förhållande till befolkningen, det rapporterar Hyresgästföreningens medlemstidning Hem&Hyra. 

De senaste sex åren har Tyresö kommun färdigställt 1016 hyresrätter, vilket motsvarar 21,3 hyresrätter per 1000 invånare. Endast Upplands-bro hade färdigställt fler, med 26,8 per 1000 invånare. Sämst i stockholmsregionen är Vaxholm, som inte har färdigställt en enda hyresrätt under perioden. 

Hem&Hyra uppger att bristen på bostäder fortsatt är stor i regionen och att det kommer behövas runt 20 000 nya bostäder årligen de kommande åren, enligt utvecklingsplanen för Stockholmsregionen. 2020 byggdes drygt 13 000 nya bostäder i Stockholms län.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande är stolt över att Tyresö tar ansvar för bostadsförsörjningen:

- Det är förstås glädjande att Tyresö ligger i topp gällande byggandet av nya hyresrätter. Hyresrätten är ett tryggt boende som erbjuder flexibilitet. Men vi kan inte luta oss tillbaka, vi behöver fortsätta att ta ansvar för att gamla och nya Tyresöbor har behov av bostad både idag och imorgon. Och vi kommer även fortsättningsvis att vilja ha en kommun med blandade upplåtelseformer, så både hyresrätter, bostadsrätter och småhus är viktiga tillskott. Vi vill inte att någon ska tvingas flytta från Tyresö för att de inte kan hitta sitt drömboende här. Även för våra företagare är det avgörande med tillgång till bostäder i kommunen för att kunna rekrytera.  

Tyresö är också en av de få kommuner som har byggt fler hyresrätter än bostadsrätter.