Tyresö leder SeniorNet Sweden


Tn på webben 2022-03-23

Carl Olof Strand
Bild:Tyresö Nyheter
Carl Olof Strand

I Tyresö finns en IT-förening för äldre som heter SeniorNet Tyresö. Carl-Olof Strand har varit föreningens ordförande i några år men sedan ett halvår tillbaka har han ”överlåtit” Tyresö till en nu ordförande, Eva Blommegård, och själv tagit ett steg vidare och blivit ordförande i SeniorNet Sweden, riksorganisationen


– I SeniorNet lär seniorer andra seniorer att använda digital teknik. Det gör vi i ett fyrtiotal föreningar med totalt drygt 7 000 medlemmar runt om i Sverige. En av de platserna är alltså Tyresö, säger Carl-Olof. Här är vi just nu cirka 180 medlemmar.

Riktar sig till äldre
SeniorNet riktar sig både till äldre som behöver få hjälp med att överhuvudtaget bli digitalt delaktigt, dels till äldre som redan kan de digitala grunderna men behöver hjälp och stöd att använda sin dator, surfplatta eller smarta telefon eller vill lära sig nya roliga saker man kan använda sin IT-utrustning till.

– Hos oss kan du få direkt hjälp med något specifikt dataproblem du har. Du kan också gå på kurser som vi anordnar eller komma till våra månadsvisa föreläsningar om aktuella IT-ämnen. Vi har också en grupp som håller på med släktforskning, något man numera gör så gott som helt med hjälp av datorer. Här i Tyresö är allt deltagande gratis och alla handledare ”jobbar” ideellt.

Medlemsantalet ökar igen
Carl-Olof blev ordförande för riksorganisationen i maj 2021. Kanske inte det allra bästa läget att ta över ordföranderollen med tanke på att den pågående pandemin sätter en del käppar i hjulet, säger han. Vi tappade en del medlemmar under 2020 och första halvåret 2021 men sedan har medlemmar börjat återvända och medlemsantalet ökar igen sedan i somras.

– Vi har mött de restriktioner som har lagts på oss genom att satsa på digitala videomötesverktyg, främst Zoom. Så under hösten 2020 och våren 2021 förde vi över våra vanligt verksamheter till nätet. Vi höll årsmöte, datorträffar, kurser, släktforskningscirklar och intressanta föreläsningar mm för våra medlemmar via Zoom och anslutningen blev god. Vi började också erbjuda personlig datasupport via nätet. Den som har problem ringer någon av våra handledare, som kopplar upp sig mot medlemmens dator och guidar medlemmen så att problemet kan lösas.

Digitala möten
– Vi var nästan först av SeniorNets alla föreningar med att använda Zoom i vår verksamhet, något som jag haft nytta av när jag tog över som ordförande i riksorganisation. Vi har nu också i SeniorNet Sweden genomfört ett par årsmöten digitalt, vi har startat regelbundna Zoom-träffar med styrelserna i de olika föreningar och vi har också arrangerat regelbundna föreläsningsträffar dit alla riksorganisationens medlemmar bjuds in. Senast – när rikspolisens bedrägeriexpert var föreläsare – hade vi mer än 600 medlemmar som loggade in och deltog i mötet.

– Vad kan jag tillföra i SeniorNets riksorganisation? Jo, jag har stor erfarenhet av olika sorters verksamhet från den aktiva lokalföreningen i Tyresö, jag har ett stort IT-intresse och jag har en god ledarerfarenhet från arbetslivet, där ledning och styrning av organisationer varit ett av mina viktigaste arbetsområden. Jag är kanske särskilt bra på att strukturera, egentligen lite för bra, mina så kallade konsultmatriser passar inte i alla sammanhang och styrelsens dagordning kan bli lite för lång. Men sammantaget känner jag mig ganska nöjd med mitt första halvår som SeniorNet Swedens ordförande, säger Carl-Olof