Ida Ahlbom: Glädje efter Ida Ahlboms 3-1 mål.
Bild:Katarina Bromé

Lina Malmborg styrde och ställde som vanligt på mittfältet.

Minns ni när ert lag låg och skvalpade hela hösten i tabellmitten och du kände dig nöjd med det? Nej det trodde inte jag heller. De flesta som gillar fotboll älskar dramatiken oavsett om det är för uppflyttning eller degradering.

Det kan bli mycket av den sistnämnda biten för Tyresölagen i höst. Mer än ett lag ligger i riskzonen för att bli degraderade.

Sämst till ligger Tyresö FF´s herrlag till. Näst sist i Division 2 Södra Svealand och endast fyra poäng på de senaste fyra matcherna. Laget inkasserade en tung förlust på fredagskvällen när Reymersholm vann med 2-0 på Zinkendsamm. Laget har nu fyra poäng upp till kvalplatsen som Hanvikens SK innehar, med en match mindre spelad. Viken spelar mot bottenlaget Newroz efter denna upplagas pressläggning, och kanske kan de förbättra sina aktier i Bredäng?

Hanvikens damer har en tung period i sin första säsong i tvåan på mycket länge. I helgen var det jumbomöte mot Viljan Strängnäs. En match där tre poäng var mer eller mindre ett måste. Dessvärre fick HSK bara med sig en poäng i en match som slöt 1-1, båda målen gjorda på straff.

- Evelina Gustavsson går fram och slår in straffen iskallt i 87:e minuten, säger lagkaptenen Johanna Nilsson till Tyresö Nyheter. Visst har vi en tung period just nu, men det är ju det som vi behöver lära oss att komma ur. Vi måste sluta titta på tabellen helt enkelt.  Min uppfattning är att vi fokuserar på att vi släpper in mål och på så sätt går ner oss.

Det finns dock flera räddningsplankor strax ovanför i tabellen, men då måste Viken börja vinna igen i stället för att vara rädda att förlora.

Tyresö United har haft en svängig första säsong i Division 4. Starten var bra men hösten har varit tung för laget och man hade inför helgen fem raka förluster. Nu tog man en tung bortaseger på Brantbrink i helgen och kanske är laget på uppgång igen? En som definitivt är det är Robin Wellman Puekker som hittills satt femton mål för de röda. Anmärkningsvärt att inte klubbarna i de högre divisionerna har erbjudit honom ett femsiffrigt belopp för en signatur. Nåväl Söderfyran har två lag som sladdar i tabellen så nedflyttningsspöket kan man nog hålla borta utan problem.

Bollmora IKF lever även de farligt. Division 5 Södra är ett getingbo där det endast skiljer åtta poäng mellan Skogås/Trångsund på nedflyttningsplats och tabellfyran High Valley FC på fjärdeplats. Bollmora har hamnat i en poängtorka men tog en viktig seger mot hopplösa bottenlaget Årsta FF och man möter ju de lag som man tampas med så man har alla möjligheter att reda ut det för egen maskin.

Det lag som får ha strålkastarna på sig är Tyresö FF´s damlag, men även de har haft det tungt i serien i höst. En säker sjupoängsledning har sjunkit till en futtig poäng mot ett jagande Boo FF på andraplatsen.

- Karma, skrattar Robin Carlén, tränare i Tyresö. Låt oss säga att vi i våras fick med oss trepoängare när vi spelade rätt dåligt och kanske inte var värda vinsterna. Nu har det jämnat it sig och det får vi leva med.

Kan hända har Carlén rätt och ska vi vara ärliga så kan ju inte Tyresö fortsätta med att skänka bort sina målsprutor till de Allsvenska lagen och fortfarande tro att allt ska gå som en dans. De har också ett tufft program kvar med matcher mot tunga pjäser som Smedby AIK, IK Tun och Enskede IK. I helgen blev det dock seger mot Sätra SK i en match som TFF kontrollerade fullkomligt i 90 minuter. Sofie Thörnqvist satt ledningsmålet redan efter hörna, sju minuter in i matchen. Lina Malmborg utökade efter 20, men Cornelia Kuoppila reducerade för Sätra strax före paus. Ida Ahlbom stängde tillställningen tio minuter in i den andra halvleken och 3-1 var sannerligen i underkant. Ett annat glädjeämne var ju att Moa Nilsson Barkenheim gjorde comeback i laget och spelade den sista kvarten.

- Det hade lika gärna kunnat vara 6-1 med tanke på alla chanser som tjejerna hade i den andra halvleken, säger Lars ”Dala” Dahlström expertkommentator på Tyresöradion.

Oavsett vilket i lag man har sitt hjärta så kommer höstsäsongen bli oerhört spänningsfylld och jag kan ni kan avbeställa årskortet på Dramaten. Dramatiken finns här i kommunen där du bor.