Cassandra Värja tunnlar AIK's målvakt.
Bild:Michael Göthe

Frida Höglund snärtar till med högren.

Tove Höglund sätter ett av sina fem mål

Som vanligt när Tyresös damer spelar handboll såg man till att ligga under en hel del i början. 2-1 blev ganska snabbt 3-6 i AIK's favör.

Men 3-6 blev ganska rakt 13-9 och nu kontrollerade Tyresö matchen efter behag,och höll därefter avståndet på ett betryggande sätt. Visst AIK's oförmåga att träffa målramen gjorde sitt till, annars har laget Cecilia Thorsteinsson mellan stolparna. Hon stod för den första halvlekens prestation. Jag har alltid tyckt att det är snyggt när målvakter klistrar en boll i handboll. Att klistra den med en hand är ännu snyggare. Att sedan lägga upp den till en Cassandra Värja så att hon kommer fri är ren och skör klass. Kanske blir Thorsteinsson nästa export till de stora ligorna?

En tremåls i paus är på intet sätt något betryggande i handboll, men med tanke på hur den första halvleken sett ut, och hur hemmalaget kontrollerade sina gäster, kunde åtminstone jag känna lugn i pausen.

I den andra halvlekens inledning tig sig AIK allt närmare, memen vid 16-14 tryckte Tyresö på gasen igen och seglade iväg till 18-14. AIK gav sig ny och gnetade sig tillbaka till 18-16.
Tyresö tryckte nu lite hårdare på gasen och gick ifrån till 21-16 och därefter hade de fullständig kontroll På matchen.

När Thorsteinsson återigen friställde Cassandra Värja, och hon elegant satte 25-19 var matchen död.

Fem mål vardera gjorde systrarna Tove och Frida Höglund och Sara Greb och blev därmed bästa målskyttar för Tyresö.

Vinslöv visade sig för starka

Herrlaget hade skånska brukslaget Vinslöv på menyn. Två lag i mitten av tabellen på samma poäng, men visst skulle väl Tyresö ha fördel av att skåningarna suttit i bussen i 60 mil. Hemmalaget tog gensast tag i taktpinnen, när Martin Brandt satte 8-4 efter tio minuter såg man fram emot en behaglig resa med armbågen utanför fönstret. tyresös dominans fortsatte och även efter 20 minuter hade man fyra bollar upp. Smedby i mål var som en levande vägg fram till att man började experimentera med att ta ut målvakten för att spela med sju utespelare. Jag ska ärligt tillstå att jag inte har någon forskning på att detta inte är bra för Tyresö, det är enbart en magkänsla. Tyresö ledde ändå med tre bollar när lagen gick till pausvilan.

Andra halvleken startade riktigt illa, med tre raka Vinslövsmål. Nu var det helt plötsligt jämnt mellan lagen och forne storspelaren Dalibor Doder, 44 år och 15 proffsäsonger i utlandet började röra på sig lite. En som rörde på sig mycket var löftet Leonard Gegaj som började sätta sina skott.

39:13 in i matchen tog Vinslöv för första gången ledningen i matchen och även om Tyresö kämpade emot så fick man en dålig känsla vart det här var på väg. Någonstans i de sista tio etablerade Vinslöv en tremålsledning som de hade full kontroll på även om hemmalaget försökte hänga på. Skåningarna var helt enkelt vassare i det uppskruvade tempot.

Slutresultatet blev 29-35  och Gegaj och Linus Nilsson blev bästa målskyttar med sju kassar vardera. I Tyresö gjorde Sebastian Fagerdahl flest med sina sex.