Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 08:24

Skrämmande effektiva TFF

2018-04-22

Bild:Claus Meyer

Josef Rakez slår in bollen till Johan Holmqvists första mål.<br />Foto: Claus Meyer
Josef Rakez slår in bollen till Johan Holmqvists första mål.

Lukas Pettersson tar alltid det långa benet före.<br />Foto: Claus Meyer
Lukas Pettersson tar alltid det långa benet före.

Tyresö tryckte ner Focken och de fick aldrig någon chans att hota hemmalaget.<br />Foto: Claus Meyer
Tyresö tryckte ner Focken och de fick aldrig någon chans att hota hemmalaget.

P-E-T-E-R B-O-R-D-E-R!!!!<br />Foto: Claus Meyer
P-E-T-E-R B-O-R-D-E-R!!!!

Rakez avslutar med ett hårt skott.<br />Foto: Claus Meyer
Rakez avslutar med ett hårt skott.

Johan Holmqvists fina avslut till 4-0 dödade matchen helt.<br />Foto: Claus Meyer
Johan Holmqvists fina avslut till 4-0 dödade matchen helt.

Som en blandning av barberare med rakknivar fast med en samurajs precision, lite på det sättet kan man beskriva Tyresö FF’s match mot förhandsfavoriten FoC Farsta. Man var organiserade, metodiska men hela tiden beredda att hugga.

FoC Farsta som slog Älta med hela 6-0 har av många experter tippats som an av favoriterna till seriesegern, fick en ytterst oangenäm överraskning i solgasset på Tyresöhallen.

FoC Farsta tog som väntat kommandot i matchen och lät Claes Brikells fotbollssoldater titta på och försvara sig. De hade dock en mycket svårt att överhuvudtaget skapa något som kunde liknas vid en målchans. Tyresö var välorganiserat och lät, som kattens lek med råttan, Farsta föra spelet innan man helt oförsonligt rispade en reva i FoC Farstaflaggan.

Den första rispan kom i den 14:e minuten när Josef "Raketen" Rakez får bollen på behörigt avstånd från Fockenmålet. Så långt att man inte  ens bryr sig om att sätta press på honom. Det ger Rakez exakt den tid som krävs för att ladda, sikta och skicka iväg bollen som en kryssningsmisil upp i Mattias Moros högra kryss.

Ett sträck i räkningen för bortalaget som fortsatte med stort bollinnehav men med en chockerande oförmåga att skapa någonting framåt som kunde skaka hemmalagets välorganiserade försvar.
Farsta dominerar eller år det så att TFF låter sig domineras inför nästa tillslag?

26 minuter in i första halvleken så valsar Rakez återigen runt med gästförsvaret och vänder bort Nimhya Gilagaber i den vänstra delen av straffområdet, går rask ner till kortlinjen och slår ett hårt inlägg som Johan Holmqvist nickar in från nära håll. En ny reva i FoC Farstafanan som nu började svaja i vinden.

TFF hade lockat ledare och spelare med mängder av arrangemang innan matchen, för att fira återkomsten till Division 3, vilket hade lockat en rejäl publik på 350 personer. Publiken njöt i solskenet (även om de iskalla Bollmoravallsvindarna gjorde sitt bästa att göra sig påminda) och fick se sitt lag fortsätta med sin dissektion av sina gäster i andra hlavlek. Tio minuter in i den så fick TFF frispark på högerkanten. Christoffer Nyberg slår en hård och skruvad boll, utom räckhåll för Moro, på den bortre stolpen. Mittfältsstrategen Mpia Momo når högst och skallar in 3-0 tio minuter in i halvleken.

Farstas jakt för att komma in i matchen fortsatte men deras normalt så duktiga offensiv bjöd inte Tyresö några större problem. Peter Border som under vintern tagit ytterligare ett gigantiskt månsteg i sin utveckling och blivit åtminstone 30% snabbare, sprang ikapp allt och alla om så behövdes. Annars så var de skrämmande organsierade bakåt. Stackars hemmadebuterande målvakten Emil Norell fick, förutom ett par snygga fotparader, knappt visa hur tapper även han kunde vara med sin cape och sitt svärd.

Med 15 minuter kvar på matchklockan så beslöt man sig dock för att dödsdansen pågått tillräckligt länge. Det var dags att göra slut på motståndet och begrava honom bakom det norra målet. Lucas Brikell lägger ner bollen bakom FoC Farstas mittbackar och friställer Johan Holmqvist som med kyla och precision skjuter bollen i Moros högra hörn, där den letar sig in jämte stolpen.

Givetvis var både hemmalaget och publiken nöjda med detta, men nu hade man ju också släppt in en mer än lovligt spelsugen Joel Embring som verkligen var sugen på att visa att han inte värvades till Tyresö för att sitta på bänken. Embring kom loss på kanten med tio minuter kvar av matchen och går runt Sohel Abdu, ner till kortlinjen och därefter borrar sig återigen in bakom olycklige Mattias Moro i gästernas mål.

Farsta fick ett tröstmål i slutminuterna men det kändes mer som barmhärtighet än som ett försvarsmisstag.

- Det var ganska enkelt att spela försvar idag, förklarar Peter Border efter matchen. De hade bollen mycket men eftersom försvaret låg helt rätt så slog de egentligen bara bollarna rakt på oss. Det var helt enkelt bara att stå rätt. Det kändes som att de inte vara beredda på att vi skulle vara så här organiserade och då började de "skicka" bollar som de inte hade någon plan med.

- Janne (Eriksson) som kommit in nu, tränade dem förra året och hade mycket kunskap om dem. Han visste hur jag och Josef skulle jobba till exempel, säger Johan Holmqvist efteråt.Jag visste ju att jag skulle ligga på rulle.