Måndagen den 29 november 2021 - klockan 06:00

Socialdemokratisk storseger i kyrkovalet


Tn på webben 2021-10-04

Kyrkorådets ordförande Irene Pierazzi (S) gläds åt det stora stödet för Socialdemokraterna.

Kyrkorådets ordförande Irene Pierazzi (S) gläds åt det stora stödet för Socialdemokraterna.Den socialdemokratiska nomineringsgruppen i Tyresö församling fick i preliminära valresultatet förtroende från hela 46.65 % av medlemmarna i svenska kyrkan. Vilket nästan ger Socialdemokraterna egen majoritet då Sverigedemokraterna redan på valnatten hade hela 2 av 5 stolar tomma.

– Det är jättekul att vi återigen får så högt förtroende av medlemmarna, säger Irene Pierazzi (S), kyrkorådets ordförande. Nu gäller det att vi förvaltar det förtroendet och fortsätter arbeta för att kyrkan i Tyresö ska utvecklas och fortsätta vara en öppen folkkyrka för alla.

Socialdemokraterna hoppas nu att deras vallöften om avgiftsfri barn- och ungdomsverksamhet i kyrkan, bevarande av träffpunkten för äldre samt utvecklad musik- och kulturverksamhet ska kunna uppfyllas.

– Nu är vi i praktiken ett mandat ifrån att ha egen majoritet eftersom Sverigedemokratiska stolar redan nu står tomma, säger Irene Pierazzi (S). Det ger oss bra förutsättningar att tillsammans med andra nomineringsgrupper kunna få igenom våra förslag till hur Tyresö församling ska utvecklas.

Vänstern i svenska kyrkan fanns återigen med på valsedel och knep 3 mandat med 8.95 % av rösterna. Framtidens kyrka gick kraftigt framåt, från 20.31 % 2017 till 31.38 %. Detta med stor sannolikhet beroende på att Borgerligt alternativ (17.53 % 2017) i år inte fanns med i valet till kyrkofullmäktige i Tyresö.

Valdeltagandet var fortsatt högt och även om det var en liten minskning jämfört med 2017 så var minskningen inte alls så stor som många hade förespått och den stora ökningen mellan 2013 till 2017 håller i sig.

Valresultaten är än så länge preliminära, det slutgiltiga resultatet väntas i mitten av oktober i Stockholms stift.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter