Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 19:22

Niklas Wennergren 2021-06-05

En bekymrad Lukas Brikell funderar över vad som gick fel i premiären.
Bild:Niklas Wennergren

När nu den efterlängtade fotbollssäsongen väl satte igång så blev det inte direkt den Eriksgata som vi Tyresöbor hade hoppats på.

Fyra av de sex tyresölagen spelade på lördagen och inget av dem tog poäng. Favorittippade Hanviken spelade hemma mot Västerhaninge. HSK som förstärkt och breddat sin trupp rejält startade starkt och drev på hårt mot VH men hade svårt att visa den vassa eggen i anfallsspele. Närmast ett ledningsmål var Jesper Sommensjö när han mötte ett inlägg från höger men missade lite i mottagningen och Oscar Mellanmyr kom ut snyggt och blockerade hopslaget.

Fem minuter senare kontrade VH På ett föredömligt sätt. HSK försvaret såg lite yrvaket ut när bollen hamnade hos Jonathan SIlverado som med ett distinkt skott borrade in bollen i Jesper Sundelins högra hörn. En kalldusch för hemmalaget. Ett par minuter senare hade VH en frispark från 35 meter, som så när resulterade i ytterligare ett mål men Sundelin kunde avvärja den gången.

Strax före halvtidsvilan hade HSK ett magnifikt tillfälle att kvittera. Mellanmyr lämnade retur på ett hårt skott utifrån och William Medew kastade sig fram med en språngskalle. Även den blir till en retur där Sommensjö blir dragen i tröjan När han är på väg att hinna upp bollen. En i mina ögon solklar straff. Vad som sedan sker är att den VH försvarare som dragit i tröjan ligger ner i plågor. Ett slag kan ha utdelats men det var svårt att avgöra från läktarplats. Oavsett vad som hände efter tröjdragningen så borde Viken fått en straff där. Det bör tilläggas att domaren Koray Köylüoglu höll mycket hög klass matchen igenom och kan hända så kan han avgöra detta bättre än undertecknad?

Andra halvleken blev inte den forcering som vi på läktaren hoppats på. Hanviken fortsatte att vara det spelförande laget men skapade väldigt lite chanser. Spelet blev lite som ett hav utan hamnar och visst borde Sören Åkeby ha lyft upp Kevin Samuelsson lite tidigare. Samuelssons längd hade kunnat hjälpa Viken när man skulle börja pressa på men nu blev det endast en boll som hamnade på hans huvud och på den skarven var ingen HSK-spelare framme.

Förlust i premiären innebär givetvis att pressen blir större på laget att prestera i nästa match mot Aspudden/Tellus på fredag. Laget går också in i en tuff period med fyra matcher på tolv dagar.

Även  Tyresö FF's damer, som siktar på uppflyttning till Elitettan, fick bita i gräset när man förlorade på bortaplast mot Boo FF. Boo tog tidigt ledningen genom Julia Edholm men TFF kvitterade tio minuter in på andra halvleken, när Ida Ahlbom slog in ett inspel från högerkanten. I 64:e minuten nådde Rebecca Lyxell högst på en frispark från Josefin Steger. Något som visade sig bli det vinnande målet

Tyresös herrar stod inför en mycket tuff uppgift, när man tog emot topptippade Motala AIF på Vallen. Motala visade sig också vara ett par nummer för stora. Redan efter fyra minuter hade Albin Masic gett östgötarna ledningen och man visade prov på både säkerhet inpassningsspelet, och spets framåt. När det klara och det enkla får råda, så visade gästerna hur enkelt fotbollen ibland kan vara. Motalas 2-0 mål var ett fint exempel på det. De startar anfallet bakifrån på vänsterkanten och spelar sig diagonalt igenom planen och avslutar med ett fint inspel från högerkanten till Valon Silka, som drar bollen retligt mellan benen på sig själv och lugnt lägger in 2-0. Inte ett mål man direkt kan skylla på stjärnorna utan ren och skär klass.

Inför den andra halvleken så befarade man ett ras och storstryk, men det unga orutinerade Tyresö hade släppt valpigheten från den första halvleken och tog för sig på ett helt annat sätt. Anförda av Ruben Lindström och pigga Maill Lundgren så tog Tyresö tag i spelet och visade att de verkligen inte kommer bli nån strykpojke i serien. Det var dessutom två mycket diskutabla straffsituationer där domaren valde att fria. Om man nu väljer att fria i de lägena så borde det i så fall delats ut gula kort för filmningarn, något som inte gjordes.

Hur som helst så känns faktiskt inte TFF så svajiga som jag först trodde. Här finns det mer hopp än tvivel och som en vis man en gång sa "Vill man ha en ark så bygg en." Det är kanske så vi får se den ungdomliga upplagan av Tyresö FF's herrar?

Bollmora Inter som fått sin säsong uppskjuten till i höst spelade mot Värmdö IF i Stockholm Cup. Ett äventyr som slutade med en 1-3 förlust. Erik Edmark gjorde Bollmoras mål i den 89:e minuten. På grund av coronasituationen så spelas Stockholm Cup som ett gruppspel inledningsvis så det finns ännu hopp för Bollmora att repa sig.