Måndagen den 30 november 2020 - klockan 15:03

Sommarjobbare gör fint i sitt närområde


Karin Ljung 2020-06-26

För mig är det viktigt att få komma ut och träffa våra ungdomar som sommarjobbar. De bidrar med trygghet och utveckling i sitt bostadsområde, säger kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S)
Bild:Tyresö Nyheter
För mig är det viktigt att få komma ut och träffa våra ungdomar som sommarjobbar. De bidrar med trygghet och utveckling i sitt bostadsområde, säger kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S)

Det är nära 30 grader varmt och solen ligger på när Tyresö nyheter möter upp några av kommunens sommarjobbare vid Tyresö gymnasium. Idag har de en praktikant med sig i form av kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) som önskat att få vara med och jobba.


-          För mig är det viktigt att få komma ut och träffa våra ungdomar som sommarjobbar. De bidrar med trygghet och utveckling i sitt bostadsområde. Jag vill höra deras tankar om hur kommunen kan förbättras och vad de tänker om sin framtid. Dessutom är det roligt att få vara med och hjälpa till! 

Det är en liten grupp på sex personer som tillsammans fått i uppgift att plantera lökar i form av ett hjärta utanför gymnasiet. De har själva ritat upp ett hjärta i gräset och hjälps tillsammans åt att gräva ur en grop som de kan plantera lökarna i sen. Gruppen arbetsleds av 22-åriga Birante:

-          Det är ett roligt sommarjobb för man får träffa andra och lära känna dem. Dessutom lär jag mig om ledarskap och konflikthantering. I vår grupp har det dock varit väldigt lugnt men vi ledare fick gå en kurs innan där vi diskuterade sådana frågor.

De ungdomar som idag jobbar med att plantera lökar ingår i projektet Tillsammans för Granängsringen som är ett samarbete mellan Tyresö bostäder, Tyresö kommun och AD Tillsammans där ungdomar får sommarjobba i sitt närområde med syftet att öka tryggheten och trivseln i området.  Ungdomarna berättar att de roterar mellan olika stationer varje dag. Exempel på arbetsuppgifter kan tillexempel vara att måla, snickra, rensa ogräs och röja sly. Syftet är att det ska bli en variation mellan arbetsuppgifterna och att alla ska få prova på allting.

Att öka antalet sommarjobb har varit ett prioriterat mål för den politiska kommunledningen. I år är antalet ca 220 stycken - en fördubbling mot förra sommaren.

-          Det handlar om att få den första raden på CV:t. Att få prova på att vara på en arbetsplats och att växa med erfarenheten av ett första jobb, avslutar Anita Mattsson (S)


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter