Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 22:01

Delad pott i Tyresöderbyt


Niklas Wennergren 2023-04-30

Alvin \
Bild:Niklas Wennergren
Alvin "Väggen" Larsson, 17 år. Matchens lirare i derbyt mellan Hanviken och Tyresö United.

Dala Fouad Ali in action. Går omkring och jonglerar liksom.
Bild:Niklas Wennergren
Dala Fouad Ali in action. Går omkring och jonglerar liksom.

Publiken hade en mysig Valborg på Bollmoravallen.
Bild:Niklas Wennergren
Publiken hade en mysig Valborg på Bollmoravallen.

Niklas Thomasson var en av arrangörerna av det avslutande Valborgsfyrverkeriet som Hanviken avfyrade mot Alvin Larsson
Bild:Niklas Wennergren
Niklas Thomasson var en av arrangörerna av det avslutande Valborgsfyrverkeriet som Hanviken avfyrade mot Alvin Larsson

Veckans bildgåta: Hur många målburar är det på bilden och hur många är det på en TV-sänd match?
Bild:Niklas Wennergren
Veckans bildgåta: Hur många målburar är det på bilden och hur många är det på en TV-sänd match?

Publiken bjöds på en fin inramning inför årets första derby på Bollmoravallen mellan Hanviken och Tyresö United. Molnfritt och vindstilla en Valborgskväll är inte fy skam, även om termometern kunde har visat några grader till.

De som liksom jag hade förberett sig för en Hanvikenstorm i inledningen fick se sig besvikna. Viken agerade lika trevande i inledningen som United. Även om det var jämt så var det United som visade spets i anfallen. Oftast genom Robin Wellman Puekker, en svenska variant på Liverpoollegenden John Toshack. Robust. Stark. Lång. Hård. Ett par av kollisionerna med Vikens målvakt Fabian Mattsson kanske skulle ha renderat i ett gult kort, men det är ju derby.

24 minuter in i matchen blir Max Embring överraskande utvisad, och detta öppnade upp för United som jagade sina första poäng för säsongen. Det var åtminstone vad man trodde. Istället tog HSK kommandot och började terrorisera United försvaret mer och mer. 

Nico Cordero hade en bra frispark  med tio minuter kvar av halvleken. Den försvann utanför men satt i det mål som stod bredvid på ett snyggt sätt. Skämt åsido, se till att ta bort målställningar när det är seniormatcher. Det är det minsta man kan göra för publiken. Det ser amatörmässigt ut.

Ett par minuter senare gick Niclas Thomasson loss på högerkanten. Raketspeed på den gossen, det vet vi ju. Hans inspel nådde sånär fram men rensades undan av Dusan Jorgic i Uniteds backlinje. 

Mållöst i paus med ett känsla att HSK var de som skulle bryta dödläget efter paus. Ack så man bedrog sig. Efter endast två minuter löper sig Puekker fri men kolliderar med Mattsson på något vis (undertecknad stod i helt fel position för att avgöra vad som egentligen skedde på andra sidan planen) men kastar fram en fot och sätter 1-0 för hemmalaget. Efter ett antal minuters diskussion (något som inte togs upp i form av tilläggstid) valde domare Sadikovic att ge frispark till Hanviken istället för mål. 

Trots det bakslaget fortsatte United att vara det något bättre laget och man började ana att orken började tryta för Viken. Det kostar på att vara en man kort. Dessutom så behöver man sluta sparka så mycket långbollar. Jag tror att de hade lirkat upp United enklare om de spelat mer efter marken. Framför allt i de avgörande bollarna fram till Thomasson.

Här började man fråga sig om Hanviken skulle gå på sin första förlust, men de kom igen med besked. Den i första halvlek, helt anonyma Dala Fouad Ali  började hitta rätt med både dribblingar och löpningar. I 63:e vinner han bollen då United är på väg fram, spelar snabbt ut bollen till vänster där Azali Amiri springer in bollen och spelar in till Oliver Marchetti Gårdman som inte får till ett bra avslut men United tvingas ändå rädda på mållinjen. 

Några minuter senare är Dala på högerkanten och röjer. Drar en försvarare och spelar bollen vidare till Rajoo Leon som elegant klackar tillbaka till Dala som hittar Thomasson vars avslut blockas av ett vilt kämpande Unitedförsvar. 

I 70:e minuten springer Araz Barthelsson Bahdjat igenom och kommer fri med Mattson i Hanvikens mål, som avvärjer, men Bahdjat är kvick och hinner upp bollen igen och slår in den framför mål där dock Mattsson reder upp det hela.

Den sista halvleken är överhuvudtaget väldigt god underhållning för att vara i Division 4. Synd att Robin Puekker skadade sig, det tog bort en del av den kraft som United visat i anfallsspelet.
Det var ändå två lag som släppt alla spärrar och gasade på för seger. De som skapade mest var dock Hanviken, det måste sägas. Den sista kvarten spelades nästan uteslutande mellan Hanvikens anfall och Uniteds 17 åriga målvakt, Alvin Larsson. Just another brick in the wall, så tusan heller. Att hålla nollan i sitt första derby på seniornivå måste verkligen smaka mumma, och på vilket sätt han gjorde det sen.

Sju minuter kvar och Dala Fouad Ali dribblar igenom och avlossar ett hårt skott som Larsson parerar till hörna. 

Fem minuter kvar Thomasson vinner boll på Uniteds mittplan och frispelar Rajoo Leon. Larsson kommer ut och täcker fint och avslutet går över ribban.

Fyra minuter kvar så tar Thomasson saken i egna händer och slinker igenom till höger, läget är öppet och han avlossar ett fruktasnvärt skott från tre meter, men inte ens det släppte Larsson förbi sig.

Matchen slutar underligt nog mållös. Hanviken skapade flest tillfällen men United ska ha en eloge som stod emot och matchen igenom spelade konstruktiv fotboll.

- Första halvlek var jämn spelmässigt. Det är tajt, men varken vi eller dem kommer igång. Det är två bättre lag egentligen, säger Alvin Larsson till TN efter matchen.

I den andra var det nästan enbart Hanviken för hela slanten....

- Ja där tar dem över. Det handlar om självförtroende. Hade vi satt den första chansen (fått den godkänd) hade det nog svängt. När man inte gör det så kostar det på den här nivån.

Trots att det var mycket publik så borde fler ha fått se den här matchen. Så skärpning Tyresöbor, det kommer att vara sex derbyn i år och de flesta av er har precis missat ett!

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter