Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 18:00

Dramaturgiskt sett en fantastisk ishockeymatch, bortsett från resultatet.
Bild:Marie Johansson

Felix Liljegren med sin första straff.

Fart och fläkt i Isladan.

Den långa perioden utan vinst fortsätter för Tyresö Hanviken. Igår, onsdag kväll, förlorade laget mot Sollentuna HC på hemmaplan i Tyresö Ishall.

Matchen slutade 3-4 efter förlängning och straffar, så hemmalaget fick med sig en poäng från matchen. Innan gårdagens match hade Tyresölaget spelat elva matcher utan seger och gårdagens match blev alltså den tolfte. Däremot har laget spelat betydligt bättre under de senaste par matcherna.

Igår började matchen fördelaktigt för hemmalaget. Backen William Garpenlöv med nr. 9 på ryggen gjorde första målet för Tyresö Hanviken, efter en fartfylld start på matchen. 22-årige Garpenlöv med Hanvikens SK som moderklubb, återvände den här säsongen till sin hemkommun, efter att ha prövat lyckan bland annat i den hockeyallsvenskaklubben Timrå IK. Resten av första perioden blev mållös och Tyresö Hanviken gick välförtjänt till paus med 1-0 på resultattavlan. Skottstatistiken slutade 11-5 till hemmalagets favör.

Även andra perioden startade Tyresö Hanviken starkt. Fem minuter in i perioden utökade hemmalaget ledningen till 2-0 genom lagkapten Axel Steen. Därefter började spelet kärva och fyra minuter innan den andra pausvilan lyckades Sollentuna reducera till 2-1 genom Felix Såsser. Sammanfattningsvis präglades perioden av disciplinerad ishockey, men knappast något skönspel.

I tredje perioden kunde målskytten Felix Såsser ha blivit syndabock då han ett par minuter in i perioden blev utvisad för en tripping, Tyresö Hanviken fick chansen att utöka ledningen i power play, men drabbades efter en strålande individuell prestation från Erik Lyrvall i Sollentuna av ett baklängesmål och bortalaget hade alltså reducerat till 2-2. Här stod matchen länge och vägde, men med dryga fem minuter kvar av matchen lyckades bortalaget ta ledningen genom Elias Lindskog, med Göta Traneberg som moderklubb. Nästan omgående tog Tyresö Hanvikens tillfälliga tränare Tony Zabel time out och bara sekunder senare kvitterade hemmalaget till 3-3 genom poängmaskinen Niklas Grönskog.

När slutsignalen ljöd för tredje perioden var slutresultatet alltså 3-3, varpå matchen gick till förlängning. I förlängningen fick hemmalaget chansen att spela i numerärt överläge, men kom inte närmare ett avgörande än ett stolpskott. Istället gick matchen till straffavgörande, som började bra för hemmalaget då Felix Liljegren satte den första straffen. Oturligt för Tyresölaget fortsatte inte straffläggningen på samma sätt, utan Sollentuna kvitterade på sin andra straff och efter de tre ordinarie straffarna hade de båda lagen gjort varsitt mål. Avslutningen kunde inte bli mer raffinerad och tack vare två oerhört jämna lag behövdes totalt hela 28 straffar för att Sollentuna skulle kunna avgöra matchen. Matchvinnare för Sollentuna blev tränaren Mikael Erdtman som bytte målvakt mitt i straffavgörandet, samt Felix Såsser som inte bara gjorde mål under ordinarie speltid, utan också satte ett antal straffar i avgörandet.

Tyresölaget lämnar trots allt inte isen tomhänta, utan med en poäng i bagaget. Fast med tanke på spelet och borde hemmalaget stängt matchen i början av tredje perioden. Förlustsviten håller alltså i sig för de olycksaliga Tyresölaget och frågan är om söndagens match kommer ändra på det, då Tyresö Hanviken har en av säsongens svåraste bortamatcher mot Hudiksvall i Glysishallen.