Onsdagen den 10 augusti 2022 - klockan 22:29

Emil Fürsten om säsongen i Allettan

 


Niklas Wennergren 2022-03-26


För andra året i rad har Tyresö Hanviken Hockey spelat Allettan. Förra säsongen i norra serien och i år i den södra. Oavsett i vilken serie man spelt så har man fastställt att THH är en klubb som tagit upp kampen med Huddinge på den södra sidan av Stockholm.

 Emil Fürsten tränade U20 laget förra säsongen och har nu varit assisterande i till Daniel Karlunden under den här säsongen.

Om du får nämna tre höjdpunkter från säsongen vad skulle det vara?

-  Det blir nog svårt att dra ner det till bara tre men när vi slog Nybro borta när de ledde serien och var obesegrade. Segern mot Hudiksvall också den på bortaplan och Visby bort och Arlanda när vi säkrade Allettankontraktet var också jäkligt roligt, berättar Fürsten för Tyresö Nyheters utsända.

Ni kom på nionde plats av tio lag. Är ni besvikna att ni inte fick fortsätta kvalspela?

- Det är en stor besvikelse skulle jag säga. Det var det mål vi satte upp redan på första mötet med truppen i maj förra året. Vi kom in i en negativ trend i januari och drogs in i bottenstriden, och det blev ett glapp till den övre halvan. Det är väl någonstans i den perioden vi tappar det, säger Emil Fürsten besviket.

-  Samtidigt vill jag passa på att tacka alla ungdomsspelare som kommiy ner och stöttat oss på matcherna. Till och med i Vimmerby så hade två grabbar åkt ner.

Serien har varit väldigt jämn spelmässigt. Nybro Vikings vann med två poängs marginal till Kalmar som THH slog redan i premiären. THH har slagit flera av topplagen men det är väl främst i matcherna mot lagen i botten som det brustit. Däremot så har det varit inspirerande med den stora publik som lagen på landsorten har. Karlskrona som nyligen spelade i SHL har ju en arena för 6000 åskådare. Hatstore Arena i Kalmar och Mariehus Arena i Mariestad tar in 2500 medan Liljas Arena i Nybro plockar in 2280 personer. Det kommer säkerligen bli ett uppsving med den nya ishallen i Tyresö även om publikkapaciteten är lite mer modest.

Det är lite mer folk på matcherna utanför Stockholm?

- Jo det är rätt bra tryck i de flesta hallarna. Det är väl möjligen Dalen där det inte är så mycket. Mariestad är ett bra exempel, där är det 7-800 på matcherna ibland upp till 1000 och då är det fullsatt. Då blir det en hel del vibrationer kan man säga.

Skillnader mellan den norra och den södra Allettan?

- Jag får ju gå på vad min kollega Daniel Karludden sagt eftersom jag inte var med förra säsongen. Det är fartigare i den norra, mer går-det-så-går-det-hockey och de gör det väldigt bra. I den södra har jag slagits av hur skickliga ALLA lagen är och vilket djup de har i sin skicklighet också.

Dennis Nordström tog flest poäng, medan Christian Olsson gjorde flest mål och även Felix Liljegren är bland med bland de 20 bästa poängplockarna i serien.

- De har gjort det väldigt bra, som de alltid gör men den stora skillnaden är att även resten av truppen har levererat. Det djupet kanske man inte hade i truppen förra säsongen, då var det Felix, Dennis och Mathias Sundberg som skulle göra det. Nu har vi lyckats höja nivån på de spelarna som ligger bakom och fått en bättre bredd.

Nu återstår det någon månad innan nästa års trupp ska träffas och börja förberedelserna och kanske gapar jag efter mycket, men visst skulle man bli besviken om THH inte tog sig till Allettan även nästa säsong?


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter