Måndagen den 16 september 2019 - klockan 14:52

Hanviken tillbaka i Division 3


Niklas Wennergren 2018-10-28

Mattias Östberg når med sin unika spänst nästan alltid högst i luftduellerna. Här gör han 1-0 för HSK.
Bild:Claes Åkerblom
Mattias Östberg når med sin unika spänst nästan alltid högst i luftduellerna. Här gör han 1-0 för HSK.

Daryush Wejdan i ful fart framåt.
Bild:Claes Åkerblom
Daryush Wejdan i ful fart framåt.

Jonathan Avernäs i kamp om bollen
Bild:Claes Åkerblom
Jonathan Avernäs i kamp om bollen

Segerfesten fick vänta lite eftersom matchen i Nacka ännu inte var klar, men man kan ju dekantera så länge...
Bild:Claes Åkerblom
Segerfesten fick vänta lite eftersom matchen i Nacka ännu inte var klar, men man kan ju dekantera så länge...

Trollbäckens IP de sena dagarna i oktober. På sin höjd fem grader varmt, och ett regn som kommit och gått under dagen, men förvisso hölls sig borta under matchen, Så kan man kort sammanfatta inramningen av matchen mellan Hanvikens herrar och Viljan från Strängnäs.

Ställningen inför den avslutande matchen i Kvalgrupp 6 var mer än dramatisk. HSK i topp på samma poäng som Järla IF och en poäng före IFK Tumba. Vid vinst för både Järla och HSK så skulle målskillnad avgöra. Om HSK tappade poäng så hade både Tumba och Järla möjlighet att gå om.

Att detta tyngde hemmalaget märktes väl i inledningen av matchen. Viljan, som inte hade annat än Sörmlands ära att spela för, var desto mer avslappnade. De tog ett rejält tag i matchen och rullade upp Hanvikens försvar gång efter annan. De hade till och med en boll i mål som blåstes bort för offside.

När det blåser som hårdast och är som kallast, så måste de rutinerade spelarna kliva fram, och det var exakt det som skedde. Mattias Östberg, som bara spelat en fjärdedel av matcherna under säsongen, var den som tillsammans med lagkaptenen David Quist, ryckte tag i taktpinnen. 

25 minuter in i matchen så slog Mossadiq Zekria en väl preciserad frispark från vänsterkanten. Östberg, som har en spänst som en höjdhoppare, var naturligtvis högst på bollen och nicklobbade snyggt bollen över målvakten och in i mål.

Ett vid den tiden fullkomligt oförtjänt mål, men vad gjorde väl det. Den stora publikmassan, på mer än 200 personer, jublade unisont med både glad tillrop och fläskiga bandyapplåder.

Målet som kom lite som en skänk från ovan fick Hanviken att slappna av lite och spela med större självförtroende. Däremot så fick man inte igång rörligheten i laget utan det var en stor portion långbollar även om "Quisten" fått ordning på försvarsspelet. Det fanns få spelalternativ för backlinjen att välja på i uppspelsfasen och man satte säkerheten i första rummet.

Med 1-0 med sig in i paus var det naturligtvis viktigt att resultatet från Nacka IP förblev en hemlighet för spelarna.

I den andra halvleken spelade HSK med ett större självförtroende och man såg till att trycka tillbaka Viljan i plan på ett helt annat sätt.

I den 61:a minuten kom så det förlösande målet. Daryush Wejdan kom runt på vänsterkanten och spelar in bollen centralt. Viljans försvar lyckas dock peta ut bollen ur straffområdet men inte bättre än att Mossadiq Zekria kunde prickskjuta bollen in i nättaket.

Med 2-0 i ryggen och vetskapen om att IFK Tumba tagit ledningen borta mot Järla gav naturligtvis HSK-ledningen arbetsro. Nu var det inte längre aktuellt att jaga mål utan att hålla resultatet.

Tumba utökade dessutom sin ledning med 10 minuter kvar att spela. 

Raka vägen tillbaka i Division 3 och så gör du årets match, med mål och allt?

- Nja bästa vet jag inte, jag tränar för dåligt så jag orkar inte riktigt, men det är kul att vi vann och nu hoppas jag att vi ska kuna lyfta upp lite ungdomar till A-lagstruppen.

Du tänker att åldern tar ut sin rätt? Du är ju ändå under 50?

- Nä jag tänkte inte på mig själv, skrattar Mattias Östberg, Men det vore kul om vi kunde lyfta upp några från ungdomssektionen nu när vi fått snurr på den.

En annan som då och då fått lite kritik i media är du David Quist....

- Oförtjänt kritik ska det tilläggas.Vi är ju det lag som släppt in minst mål i serien, och det är mycket min förtjänst, skrattar David Quist. Nej men vi är riktigt stabila bakåt men vi har inte gjort så många mål framåt. Då är det tur att vi har Östberg som kliver in och visar hur det går till. Tyvärr så går han om mig i skytteligan nu med tre mål på sex matcher.

Mattias, du har inte spelat så förfärligt många matcher i år...

- Nej det är riktigt. Jag är lite äldre än de andra så kroppen tar en hel del stryk.

Men nu när det gällde så gick du in och nickade in lednigsmålet dessutom...

- Ja eftersom jag inte spelat så måycket så är jag ju pigg. Det kanske var det som gjorde det.

- Jag vill poängtera att det egentligen var min plats som jag normalt nickar ifrån, så jag borde ha viss credd för målet, fyller Quist i.

Visste ni något om resultatet i den andra matchen?

- Nej inte mer än att det stod 0-0 en bit in på den andra halvleken.Man försökte urskilja lite vad Tuben sa i högtalaren men han höll ju som vanligt på med något lotteri eller sålde något så det var svårt att få fram något mer än vem som vunnit på den grönrandiga lotten. Men när Jonas (Holtbäck) sa att jag inte skulle gå upp på frisparkarna så förstod jag att det nog var ett ganska bra resultat på gång.

Även Jonas Holtbäck var nöjd efter matchen.

- Det här hade jag aldrig kunnat föreställa mig innan serien startade. Det här skulle bli ett år där vi stabiliserade oss. En säsong där vi hindrade raset ner i femman. Istället så går vi upp. Helt otroligt.

Det är dessutom den första gången i världshistorien som fyra lag från Tyresö blir promoverade under en och samma säsong. Tidigare så har ju, i turordning Tyresö United, Tyresö FF och Bollmora IKF tagit steget upp från sina serier.
Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter