Välspelat – Nej. Dramatiskt – Ja. Så kan vi sammanfatta Väg 260 derbyt i Divison 4 Södra mellan Tyresö FF och Vendelsö IK.

Det var en alldeles förträfflig inramning på ett sommarderby mellan två grannar och det märktes att TFF är ett lag i serietopp medan Vendelsö, som inte på något sätt är ett dåligt lag, harvar på i mitten av serien. Tyresö kändes lite starkare, lite vassare, lite mer som Västtyskland 1974.

Johan Holmqvist hade ett väldigt fint läge att ge hemmalaget ledningen redan efter 15 minuter. Mpia Momo stack in ett väl avvägt inspel på foten på Holmqvist, som hade fritt fram att avsluta, men höll inne skottet någon sekund för länge och skottet blockades av Vendelsöförsvaret.

Vendelsö var på intet sätt ofarliga. En hörna efter tjugo minuter, där Tyresöförsvaret totalt glömde bort Vendelsös mittback, Adam Norström, som helt omarkerad nickade bollen i Fredrik Erikssons burgavel. Eriksson satte igång spelet snabbt och en fin passning hamnade hos Mpia Momo som vek in från vänsterkanten och sköt ett hårt skott som räddades av Vendelsös målvakt, men som hamnade på fötterna hos Holmqvist som enkelt slog in 1-0.

Nu kändes det som att Tyresö skulle gå ifrån men bara minutrarna senare så fick Robin Söderstedt rött kort och med 65 mnuter kvar att spela så var tränare Brikell tvungen att möblera om. Söderstedts kort kändes onödigt, och kom väldigt olägligt för TFF.

Så mycket mer i chansväg skedde inte i den första halvleken, bortsett från en jättechans för VIK som även den satt i burgaveln.

Den ljumma sommarkvällen bjöd oss på mycket folk på läktarna. Ska inte påstå att det var kändistätt men Joel Embring och William Swedebäck från HSK satt och oroade sig över storspelet och den ständigt leende, forne anfallstjärnan Robert “Robban” Fors var inne på planen och lekte i halvtid. Det enda molnet på himlen var att man valt att inte ha caféterian öppen, ett otyg som förbryllade och upprörde många i publiken.

Vendelsö kröp allt närmare medan Tyresö valde att spela lite mer avvaktande för att få lägen för kontringar. Ett klokt val måhända men det straffade sig redan tio minuter in på andra halvlek.

Fredrik Eriksson är ute på en boll, som jag som åskådare kan tycka, ska redas ut av ytterbackarna och lyckas riva ner Felix Cederlund innanför straffområdet. Den efterföljande straffsparken slog säkert i nät av Kevin Wenngren.

Tyresö flyttade återigen fram positionerna, anförda av den outtröttlige Lucas Brikell, tog man återigen initiativet i matchen. I den 65:e minuten fick hemmalaget en frispark 20 meter utanför Vendelsös straffområde och man skickade upp den reslige Kevin Salmonsson för att skärpa upp tyngden i luftrummet.

Det kommer en frispark från Stoffe (Nyberg) mot målvakten, och jag visste att han var lite darrig så jag fullföljde. Sen damp den ner framför fötterna och då var det bara in med den, sa den lyckliga matchvinnaren efteråt.

Ett viktigt mål….
-Ja verkligen. Speciellt som vi får en utvisad så tidigt i matchen. Vi krigade verkligen till oss den här segern.

Nu började det hetta till och bli lite småirriterat på planen något som inte gjorde det bättre av domartrions okonsekventa handlande. Det kändes som de istället för att leda matchen ville hitta små,sm detaljer att störa sig på. Ett tilltag som inte direkt gjorde matchen bättre.

Brikell hade en fin lobb från 35 meter som målvakten med nöd och näppe tippade till hörna och när Adam Norström fick rött kort med tolv minuter kvar att spela så var lagen återigen lika många på banan. Nu var det hemmalaget som förde matchen och man gick mot strupen helt enkelt. Brikell gjorde en snygg soloraid utanför straffområdet men hans fina avslut tippades åter till hörna.

Några minuter senare så hade man kanske det snyggaste sidledsanfallet för säsongen som hamnade hos nyförvärvet Andreas Söderstedt som avslutade med ett tungt skott, som även det tippades till hörna.

Söderstedt låg även bakom nästa farlighet. En precisionsboll från vänsterkanten hittade Holmqvists känsliga fot. Holmqvist tog inte ner bollen, han lät den självdö på foten, som om de varit en av de där ärtpåsarna som man hade på gymnastiken i skolan. Tyvärr så gick avslutet utanför.

Man kan säga att Tyresö hade övertaget de sista 20 minutrarna men man skulle få gå till omkädningsrummet med hjärtat i halsgropen. En Vendelsöfrispark i 93:e minuten strax utanför straffområdet höll sånär på att beröva dem segern. Kevin Wenngren klev fram och slog bollen i insidan av stolpen och det behövdes en del snedsparkar innan försvaret lyckades rensa bort bollen.

-Vi kände till hans frisparkar vi var beredda, så det var ingen överraskning, berättar Salmonsson efteråt.

En mycket viktig seger och nu är ni serieledare….
– En jäkligt viktig trepoängare. Jag tycker vi visar med den här segern att vi verkligen vill ta klivet upp i år, avslutar Salomonsson.

Bonny Sundin tränare i Vendelsö säger så här efter matchen.

– Det är alltid tungt att torska, speciellt när man är en man mer från matchminut 20 och framåt. Det blir naturligt att Tyresö trycker tillbaka och vi har lite svårt att skapa målchanser. Vi vet att Tyresö är skickliga och att det är svårt att spela sig igenom dem. Vi har ett antal chanser men det har okså Tyresö. Jag ska inte säga att resultatet är rättvist, men vi åker hit med en spelare över 20 i startelvan och ändå gör det så bra, så jag är skitstolt över grabbarna.

Nu går alltså Tyresö FF upp i serietopp, med en match mer spelad än Tullinge TP, som man möter nästa onsdag på Brantbrinks IP.