Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 21:31

Roffe Solem. 40 år i Tyresö FF´s tjänst


Niklas Wennergren 2022-08-21

Rolf \
Bild:Niklas Wennergren
Rolf "Roffe" Solem är glad över blommorna från Tyresö Nyheter.

Minnen och historia ger de nya spelarna en bild av vad som förväntas av dem.
Bild:Niklas Wennergren
Minnen och historia ger de nya spelarna en bild av vad som förväntas av dem.

Roffe spar alla TFF´s fina ögonblick.
Bild:Niklas Wennergren
Roffe spar alla TFF´s fina ögonblick.

Henry Walo gjorde de här fina klubbmärkena på 80-talet.
Bild:Niklas Wennergren
Henry Walo gjorde de här fina klubbmärkena på 80-talet.

Ett klassiskt tjuvnyp från gångna tider. Lagkaptenen Jocke Beland minns nog de flesta motståndare.
Bild:Niklas Wennergren
Ett klassiskt tjuvnyp från gångna tider. Lagkaptenen Jocke Beland minns nog de flesta motståndare.

Bild:Niklas Wennergren

Året är 1982. Olof Palme är statsminister. På bio såg jag Det bästa lilla horhuset i Texas med Dolly Parton och Burt Reynolds och Gräsänklingar med Gösta Ekman och Janne ”Loffe” Carlsson. Kärnkraftsverket i Ginna läcker radioaktivt vatten. Julio Iglesias far fritas efter att ha kidnappats av ETA.

Tyresö FF spelade på den tiden i Division 3, som också var det tredje ligasteget i Sverige, under ledning av Kaj Svensson och Karl-Axel ”Kacke” Nilsson. Samtidigt vann IFK Göteborg UEFA Cupen och Paolo Rossi och Italien vann fotbolls VM i Spanien.

För Roffe Solem, en 19 årig yngling som nyligen lagt fotbollsskorna på hyllan, var det första dagen på nya jobbet. Då trodde han nog knappast att han skulle spendera 40 år i TTF herrarnas omklädningsrum. 

Hur kom det sig att du blev materialförvaltare från början?

-  Det var sommarläger i Hällevik -82. Tror du kan ha varit med. Stuka foten (Roffe stukade foten i matchen mot Sövesborg. Undertecknad byttes in.Reds Anm.) sedan orkade jag inte börja träna igen på hösten. Kaj Svensson hade juniorlaget som skulle till Mariedal Cup.  Ville ha med mig som ledare. När han senare på hösten tog över A-laget fråga han om matrisjobbet. 

Hur många tränare och ledare har du avverkat genom åren?

- Oj det är ganska många, typ 30 – 40 stycken skulle jag tro. Kan det vara så många? Frågar sig Roffe rakt ut i luften.

Siffran kan stämma, åtminstone om man går igenom de namn som hans fru Marina lyckats samla ihop i sin sammanställning. Namn som helt klart kan nämnas är Tomas Turesson, Hasse Backe, Mats Wahlberg, Tommy Davidsson.

Hur många timmar lägger du ner på en vecka?

- 30-40 timmar under säsong är det väl. Jag har ju sedan två år tillbaka hand om båda seniorlagen.

 Det finns ju en del mytomspunna träningsläger, kan du berätta om någon kul anekdot?

- Under ett läger i Tjeckoslovakien hade truppen fått nya overaller. Lite proffsiga med namn på och så. När tränarna kommer tillbaka till hotellet på kvällen möts de av en portier iförd TFF-overall med massörens namn på. Han hade bytt den mot två backar öl, berättar Roffe och skrattar åt tilltaget.

Kan tänka mig att det hände en del roliga saker som borde gå att publicera utan att folk skulle bli arga idag. Preskriptionstiden borde ha gått ut…

- Ja sen var det ju 1986. Vi hade kvalat och besegrat Oddevold och gått upp i näst högsta serien. Vi bodde på Hotell Europa och det blev rätt glatt den kvällen, kan man säga. När jag är på väg tillbaka till rummet klockan fyra på morgonen hittar jag en annan ledare i korridoren. Han försökte skruva ner skoputsmaskinen för att ha i omklädningsrummet på Bollmoravallen. Om jag inte minns helt fel så hade vi haft ett snack tidigare på kvällen om vad bra en sådan maskin skulle passa i omklädningsrummet. Nu var han i full färd med att lossa skruvarna från väggen.

Vilken säsong var den roligaste? Är det någon som sticker ut?

- Jag har tänkt på det där rätt mycket, men det är så svårt att välja. Det som hände 2015 när det såg som mörkast ut och vi spelade i fyran. Vi fick in skickliga ledare och unga hungriga spelare. Sedan hur vi gick igenom serierna upp till Division 2 med i princip samma lag, sådant är alltid roligt att uppleva. Annars är det väl alltid år med seriesegrar eller kvalspel.

Vad är den största förändringen för dig under alla dessa år?

- Utan tvekan konstgräset. Inga smuts, gräsfläckar, jord eller gegga. Bara svettiga kläder att tvätta. säger Roffe utan att tveka.

Trots att ordföranden, spelare, tränare och ledare har kommit och gått så har materialansvaret bestått. Vid några tillfällen har det stormat ordentligt i klubben och praktiskt taget hela herrlaget har lämnat klubben, men trots detta har Roffe valt att stanna kvar på sin post.

Har du någon gång funderat på att sluta?

-       Ett antal gånger…kan man väl sammanfatta den frågan, flinar Roffe lite illmarigt. Och om jag inte missminner mig så brukade han sluta mellan november och januari de flesta åren, fast det kan ju också vara mitt minne som spelar mig ett spratt.

Sist men inte minst, använder spelarna fortfarande coachtejp till benskydden

- Nej som tur är inte. Det är inte många som använder benskydd på träningen ens. Bara på matcherna.

 Ett av de stora incitamenten till att trivas har nog alltid varit det ombonade omklädningsrummet. Redan på min tid som spelare så kom det upp fotografier på spelarna ovanför den bestämda platsen i omklädningsrummet.

 Numera hänger inramade fotografier på forna kvalmatcher. Signerade landslagströjor av bland annat Kameruns Roger Milla. Det är sådant som bevarar traditionen och får nykomlingen att förstå att här finns det gamla anor att bevara och hedra. 

 En av de saker som är bevarat är Henry Walos handsnidade klubbmärken. En gång i tiden användes dem till att tydliggöra serietabellen, men numera är den mer en påminnelse om tider när inte serietabeller och matchresultat fanns tillgängligt mer än i tidningarna.

 Att kliva in i omklädningsrummet på Tyresövallen (f.d Bollmoravallen) blir mer än att sätta på sig shorts och knyta skorna. Spelaren får en viskning i örat om att väggarna förväntar sig att du ska göra bra ifrån dig och kämpa stolt för den gulröda tröjan.

 Tyresö Nyheter vill på detta sätt hedra Roffe Solem för den gärning som han gjort för föreningen Tyresö FF. För föreningslivet i kommunen. För idrotten i sin helhet och att alltid se till att Tyresö FF har kvar en av rötterna i jorden när saker går åt skogen och andra ledare smiter ut bakvägen med svansen mellan benen.

 

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter