Onsdagen den 10 augusti 2022 - klockan 21:41

Saltkråkan Race - skut-tävling utanför Tyresö


Tn på webben 2021-10-14

Bo Lindgren får vara med som besättning på Constantia
Bild:Ann Sandin-Lindgren
Bo Lindgren får vara med som besättning på Constantia

Bild:Ann Sandin-Lindgren

Skutorna ligger över i Tyresös Napoleonvik
Bild:Bernt Karlsson

Skutorna ligger över i Tyresös NapoleonvikTävlingen för gamla skutor heter Saltkråkans Race. Det är en- och tvåmastade fartyg som samlas på en av Tyresös öar Ängnö, i Napoleonviken, en fredagskväll den första veckan i oktober varje år. Sedan blir det kappsegling på lördagen och startlinjen är mellan Ingarö och Ramö. Sedan seglar man ut på Nämndöfjärden och rundar Rögrund, vidare till Mörtö Bunsö och tillbaka till målgången vid Ingaröfjärden.

Bernt Karlsson som är uppväxt i Tyresö var en av initiativtagarna till tävlingen som ursprungligen startade 1991 och han är själv aktiv i skutföreningen Ariel som är ett skolfartyg från 1917 som har hemmahamn i Dalarö Haninge.

- Det här var nog den häftigaste och tuffaste Saltkråkan Race jag har varit med om under mina 30 år. Det blåste 17 m/s i byarna och det blev stor dramatik då en skeppare föll överbord på Jungfrufjärden. Som tur var så hade Sjöräddningen en övning i närheten och kunde fiska upp honom direkt. Några båtar fick bryta pga vädret.

Tyresöbon Bo Lindgren som i år fick vara ombord på skonerten Constantia byggd 1908 med skepparen Gunnar Evald, tyckte att det var en fantastisk upplevelse.
- Som seglare har man alltid drömt om att få vara med och segla en riktig skuta. Det är en fröjd för ögat att se alla dessa vackra fartyg och det var väldigt trevligt umgänge med alla duktiga skutentusiaster.

Racet vanns i år av Sunbeam som är en ketch från Uppsala.

- Är man intresserad av gamla skutor så kan man gärna gå med i någon av våra skutföreningar, menar Bernt Karlsson. Det är en härlig gemenskap där man både lär sig om gamla tiders sjöliv, arbeta med båtarna och får vara med om spännande seglatser.

Text: Ann Sandin-Lindgren

 


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter