Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 14:55

Seger i Ystad

Julia Lönnborg 2023-02-26

Matchens lirare till Frida Höglund med sex mål framåt och stabilt försvarsspel.Bilden är från matchen mot GuIF.
Bild:Micke Göthe

Ystad är kända för att vara Sveriges handbollsmecka - när man pratar om herrhandboll. I den lilla staden (tätort?)  finns hela två föreningar som båda förfogar över lag i högsta serierna. Så sent som förra året blev Ystads IF svenska mästare.

Damsektionen har däremot lyst med sin frånvaro - fram till den här säsongen. I år är Ystads IF nykomlingar i Damallsvenskan, och baserat på sina prestationer i år är de ett lag som är här för att stanna, och på sikt, ta klivet upp till SHE. Till skillnad från många nykomlingar i de högre serierna har Ystad konsekvent plockat poäng under säsongen. Inför dagens match låg laget på sjunde plats i tabellen, med sjutton poäng inspelade. Tyresö låg på en fjärdeplats, på totalt nitton poäng. Det fanns med andra ord skäl att tro att dagens match skulle bli en jämn och spännande historia.

Tyresö började matchen piggast och tog direkt ledningen med ett par bollar. Laget stod tight i försvar och tillät inte ystadspelarna hitta in inspel till en av Allsvenskans bästa mittsexor, Maja Persson. Men efter viss oskärpa i fram allt kontrings- och anfallsspelet kunde Ystad utnyttja Tyresös misstag och tugga in sig i matchen och vända underläge till ledning med 10-8, som tvingade Tyresö till time out med tjugo minuter spelade i första halvlek. Ystad spelade även ett högt försvar som Tyresö stundtals hade svårt att lösa och ta sig förbi. Återstående tid av halvleken bytte lagen mål med varandra och ingen tog riktigt kommandot över matchen. Halvtidsresultat: 13-12 till Ystad.

I andra halvlek fick Tyresö åter bättre koll på sitt försvarsspel. Man hittade tillbaka till att ligga kompakt, låta Ystad kliva brett eller skjuta utifrån. Det visade sig vara ett framgångsrecept, för när kvarten återstod var ställning 16-21 och det mesta tydde på att Tyresö skulle få in ett par bollar till och därmed praktiskt döda matchen. Men - Ystad ville annorlunda. Återigen började hemmalaget spela ett högre försvar där man täckte ytor och spelare på ett bra sätt, som gjorde tyresöspelarna något osäkra och således orsakade tekniska fel som Ystad kunde utnyttja till sin fördel. Med sju minuter kvar av matchen var ställningen 22-23, och Tyresö var i brygga och tvingades till Time Out.

Sista fem minuterna blev en exakt så spännande och nervös historia som det på förhand förväntades bara. Men tack vare fina individuella prestationer från luriga niometaren Anna Pettersson och rutinerade Olivia Svalstedt kunde Tyresö till slut stänga matchen med ett par viktiga mål i matchens slutskede. Slutresultat skrevs till 23-26.

I Tyresö utsågs matchens lirare till Frida Höglund med sex mål framåt och stabilt försvarsspel.

Nästa vecka spelar Tyresö sin sista hemmamatch för säsongen mot OV Helsingborg, som för närvarande ligger två poäng bakom Tyresö i tabellen (dock en match mindre spelad). Hoppas vi ses i hallen!