Mycket har hänt under 2016 i vår stora vida idrottsvärld, men lokalt har det också varit ett fint år med många framgångar för våra lokala förmågor, inte minst på damsidan.

Året startade storstilat med Tyresö/Trollbäcken IBK’s damer tog sig till kval till SHL och började med att tvåla till IKSU Ungdom för att därefter ta sig an Hammarby IF. Ett lag som man förlorat mot två gånger i serien. Första matchen vanns lite turligt med 2-1 hemma i Nybodahallen, eller Tyresöhallen som en del kallar den numera. Därefter följde match två i Sjöstadshallen. Det skulle bli hårt och tajt och ganska säkert en tredje match. Efter tio minuter stod det 4-0 till TT,och resten är historia. Nu ligger laget visserligen i de nedre regionerna, men man bevisar gång på gång att man kommer att fixa kontraktet och faktum är att Linnea Wiregård är topp tio i poängligan. Inte så illa pinkat för en nykomling.

Året var inte heller så gammalt när Tyresö FF Dam började spela sina cupmatcher. Tisdagkvällar på Bollmoravallen blev lite av en grej, för även herrarna hade tidiga cupmatcher de dagarna. Det var då man utan problem disciplinerade Elitettanlaget Älta IF och slutligen tog sig till final i Victoria Cup. Därefter började serien. Lite upp och ner ska sägas till en början. Förlust mot Enskede IK redan i andra matchen. Därefter så blev laget utslagna ur Svenska Cupen mot Bele Barkarby matchen efter. Sedan kom den klassiska matchen mot Huddinge IF, en match där det stod 1-2 i paus och Tyresötjejerna hade fått två utvisningar emot sig. Med nio man körde man över HIF med 6-2. Vann resten av matcherna i serien och avslutade med att plocka hem Victoria Cup. I en riktig thriller på Bollmoravallen så såg man till att Bollstanäs SK

Man vann alltså allt man ställde upp i förutom Svenska Cupen. Frida Thörnqvist vann skytteligan med 24 mål på 18 matcher och blev bofast i svenska F16 landslaget. På sluttampen fick hon även resesällskap med Victoria Isaksson en av Tyresös bästa spelare under året. En annan stor grej var även att Peter Sjunnesson rakade bort sin mustasch.

Hanvikens SK spelade sin första säsong i division 3 på mer än 20 år och man kan kalla den för lätt svängig. Spelmässigt så var man helt klart med i matcherna men laget var ojämnt och det blev väldigt mycket upp och ner. Jonathan Avernäs fortsatte med att göra mål och trots att laget höll till i botten så låg Jonte topp fem i skytteligan. Det hela skulle kokas ned till en direkt avgörande match i den sista omgången. En jämn match. En tuff match, där HSK var ungefär 2,5% bättre i den första halvleken. Matchen står och väger och gotländska Dalhem är på gång i början av andra halvleken. De är på väg att ta över. Stora starka bondsöner från den karga ön höll på att mala ner HSK i fyran igen. Det var då det oförklarliga hände. Dalhems lagkapten skickar utan press in bollen i egen kasse. I anfallet efter gör Hanviken ytterligare ett mål. Kontraktet är säkrat. Alla är glada.

Ja kanske inte Tyresö FF som istället för en cykeltur med nedförsbacke får lösa biljett på Gotlandsfärjan i höstmörkret. TFF’s herrlag, startade knackigt, men gick efter midsommar som tåget, och klarade efter stor dramatik att ta sig till kval. Ett kval som gick käpprätt åt helvete om ni redan i den första matchen. Man ställdes mot Enhörna från Sörmlands heta jord, som hade den turen att förbundet utsett deras kompis och även släkting till några i laget till domare. Tyresö fick två helt oförklarliga röda kort och en uppsjö av varningar. Förlorade matchen stort. Givetvis protesterade klubben men förbundet ansåg att inget fel begåtts (att en domare gratulerar det vinnande laget han just dömt är uppenbarligen okej) och att Tyresö borde inkommit med protesten innan matchen. Nog för att man hört idiotiska formuleringar men den här tog nog priset. Slutligen så har vi Hanvikens damlag som visserligen startade bra men ganska tidigt beslöt sig för att lämna toppstriden, men enligt ordföranden i fotbollssektionen så är 2017 året som man kliver upp.

Tyresö Friidrottsklubb har haft en liten men framgångsrik träningsgrupp igång. De tävlar förvisso inte på seniornivå ännu men enligt tränaren Lars Lappalainen så finn många lovande ungdomar som i framtiden ska kunna “gå hur långt som helst” om intresset håller i sig. Här kommer en kort sammanfattning. Inomhus DM: 9 guld. 3 silver. 4 brons. Regionsmästerskapen / Svealandsmästerskapen inomhus: 4 guld. 6 silver. 3 brons. Distriktsmästerskapen utomhus: 15 guld. 4 silver. 7 brons. Regionsmästerskapen / Svealandsmästerskapen: 9 Guld 2 silver 7 Brons.

Tyresö KK hade många åkare som kvalificerat sig för SM i Malmö i år. Inte mindre än 6 stycken och det gjorde mycket bra resultat över lag. I seniorklassen kom Esmeralda Andersson på nionde plats, medan systrarna Tifani och Vivien Teszari kom 8;a respektive 15:e i JSM. Bäst gick det för Vilma Strågefors som kom på fjärde plats i Ungdsoms SM.

Sammanslagningen av Tyresö HK och Hanviken Hockey har blivit en succé och man tog sig till kvalserien redan i våras. Nu parkerar man som serieledare för kval upp till Division 1.

Niklas Wennergren

Foto: TN Christer Källström | Esmeralda Andersson. 9:a på senior SM

Dela