En enkel seger mot ett lag i bottenträsket stod på pappret för lördagens drabbning i Söderfyran på Tyresövallen, men inget kunde vara mer fel.

Assyriska United har under hösten förstärkt sitt lag rejält, för att klara sig undan nedflyttning och har tagit poäng av såväl Tullinge TP som Älvsjö AIK. Det var också gästerna som började bäst, detta genom att ta ledningen redan efter sju minuter, genom Yakop Dighzarian. Det fungerade som en väckarklocka för hemmalaget och man tog ett fast grepp om matchen.

Tyresö FF, anno 2017 är ett bollsäkert lag som har tålamod att hålla i bollen och få med många spelare i anfallet. Man är också oerhört vassa framåt. Josef Rakez framhåller jag ofta men det är ju hela tiden så bra komplement runt omkring vilket gör själva anfallsmaskinen Tyresö, farligare än en nordkoreansk kryssningsmissil.

Gästerna fick ha ledningen i knappa 15 minuter innan Mpia Momo kvitterade i den 21:a matchminuten. Därefter så spelade Tyresö mycket stabilt, kanske som ett division 3 lag rent ut sagt?Trots ett stort spelövertag så lyckades Assyriska freda det egna målet och 1-1 stod sig halvleken ut.

Om Tyresö hade övertaget i första halvlek så tredubblades det när andra halvleken satte igång. Nu skapade man också chanser i parti och minut. Redan efter fem minuter gick Johan Holmqvist loss och drog förbi först sin försvarare och sedan målvakten. Tyvärr kom Holmqvist lite för långt ut i straffområdet och skott gick i ribban.

Denna motgång stoppade dock inte TFF, de fortsatte att ösa på och fem minuter senare mer eller mindre forcerade de in ledningsmålet. Upprinnelsen är Christoffer Nybergs flinka fötter, som så många gånger förr. Som en Las Vegas dealers händer, flög hans fötter över bollen, innan han spelar in bollen till Rakez, som inte riktigt får träff på bollen. Assyriskas målvakt lyckas halvrädda men på returen så störtar Holmqvist och Mattias Andersson båda fram och trycker in bollen. Eller rättare sagt Holmqvist tryckte in bollen och Andersson följde med Holmqvist för att se till att inget gick fel den här gången.

När ledningsmålet var inne så lutade sig Tyresö lite tillbaka och lät gästerna ta över spelet. Något som TFF är bra på, numera. För ett år sedan så hade man säkert släppt in två kassar under en kvart men nu så hänger man lugnt på repen som Mohammed Ali mot George Foreman i Kingshasa ungefär. Styrkan ligger mycket i en fungerande backlinje. Det har blivit en betydligt bättre mix i backlinjen med Mattias Andersson som ytterback. Nu har man två offensiva ytterbackar och med Uffe Johnssonklonen, Peter Border som mittback så hade man inga större problem. Ja jag jämför Border med Tyresös största spelare genom tiderna, inte som spelare, det vore respektlöst mot en legend, men vi känner igen rörelsemönstret, det långa håret över ansiktet (Johnsson hade heller aldrig fåniga saker som pannband), lugnet och brytsäkerheten. Vid tillfälle ska jag fråga om även han spelar med endast lins på högerögat.

Visst hettade det till några gånger framför målet men Mattias Levin var lugn som en filbunke och avstyrde det som kom i hans väg.

Med sex minuter kvar på matchklockan så visade Josef Rakez åter sin klass. Ett litet misstag av Assyriskas högerback snappades upp av Rakez, och innan någon egentligen hade förstått allvaret så låg bollen i nätmaskorna. Jag vill kalla det ren och skär Gary Linnekerklass. Om ni som läser det här är för unga för att veta vem Gary Linneker är, så är det den engelska TV-kommentatorn som presenterade Match of the Day i kalsongerna när Leicester City vann ligan. På 80-talet det närmaste en fotbollsspelare kan komma ett halvautomatiskt vapen. En forward som aldrig eller sällan hade bollen förutom då han dök upp som gubben i lådan i straffområdet och stänkte in bollen. Nu har ju Rakez bollen rätt mycket men avslutet var helt klart Linneker klass.

Tyresö hade möjlighet att öka på ledningen till 4-1 när Rakez spelade fram Henrik Lundström som volleysköt i ribban och över, men det räckte. Tre nya poäng. Två matcher kvar. Två poäng upp.

Kevin Samuelsson, en av planens bästa spelare idag sa efter matchen till TN:

– Vi var väldigt stabila idag. Kändes som vi hade koll på dem hela tiden i princip.

De pressade tillbaka er ganska rejält sista halvtimmen….

– Vi valde att bevaka ledningen. Spela lugnt och leta efter luckor.

Nu återstår match mot Ingarö som inte har något att spela för annat än hedern och revansch för 0-8 i våras och ett Segeltorp som troligen är nedflyttat innan sista omgången. Låter som ett lätt program men jobbet ska göras. Handen ska nudda kaklet innan saken är biff.