Jag avskyr ärligt och uppriktigt uttrycket “levererar” men då det gäller Jonathan Avernäs återkomst i HSK-tröjan så passar det ganska bra, det ska erkännas.

Som en brevbärare innan postboxarnas tid. Som den legendariske basketspelaren Carl “Mailman” Malone, ja det är bara att välja metafor. Avernäs snörde på sig skorna. Gick ut på planen och det tog honom exakt tre minuter innan han nätade första gången.

Det såg då ut som om Hanviken skulle gå emot en rätt planenlig seger. Ängby är ett av kölagen i serien och ett lag som HSK måste vinna över på hemmaplan och visst såg det ut att gå vägen. Även om det var en jämn match så var det HSK som visade skärpan och kvaliteten. Det vittnar exempelvis Sebastian Leóns båda ribbträffar om. Den andra var dessutom en riktig läckerbit som innefattade en balettpiruett innan skottet, och var värd ett bättre öde.

León var på hugget och trivdes självklart med att få spela med sin lagkamrat från pojklaget i Tyresö FF framför sig, men det var inte ett väloljat samspel vi fick se. De har en del att jobba på för att bli riktigt giftiga. Det ska även tilläggas att Nicolas Cordero var frånvarande på grund av giftermål, man kan tycka att det är underligt att lägga ett giftermål mitt under vårsäsongen, speciellt på en matchdag, men så var i alla fall fallet.

Precis innan pausvilan fick Ängby frispark 35 meter från Hanvikens mål, och gjorde en fin skruvad lyftning från Kristoffer Östlin som John Lyberg nådde högst på. Lyberg tryckte ner nicken i vänstra hörnet och så var det kvitterat.

Den andra halvleken var till sin början lik den förra. Ängby var dock något stöddigare och störde Hanviken lite högre upp i planen, men det var HSK som var det dominerande laget. Då ungefär tio minuter gått flyttade man upp Mattias Östberg i fronlinjen för att få lite mer kraft och längd i anfallet. Ett taktiskt drag som fungerat bra tidigare under säsongen. Det höll på att ge utdelning redan i den 58:e minuten då Östberg nickskarvade bollen bakåt till Avernäs som snabbt var framme och klippte till på volley. Snabb var även Max Bråhde i Ängbymålet som läst situationen rätt och gick ut och blockerade skottet mycket snyggt.

Tio minuter senare så gjorde Adam Quist en av sina patenterade raider på högerkanten, uppfattade Nimya Abraha Ghilagaber i den bortre delen av straffområdet och Quist känsliga högerfot lyfte fram bollen till Ninja som inte riktigt fick ordning på bollen och det hela rann ut i sanden.

Nu började dessutom bli lätt hetsig stämning på planen och jag tror att de flesta av de sju korten delades ut mellan 70:e och 80:e matchminuten. Nu var det inte en ful match på något sätt och domaren hade bra kontroll på läget matchen igenom så det var nog enbart spelarnas “fighting hearts” som gav sig till känna lite extra i en uppskrivad del av matchen.

Sex minuter före full tid så gick urstarke Rudolf Åman igenom HSK försvaret på egen hand och avlossar ett hårt skott, som Sebastian Larsson i hemmamålet lyckas mota bort men returen hamnade åter hos Åman som lekfullt satte bollen i nättaket.

Det var exakt vad som inte fick hända i detta skede av matchen och sanningen att säga så skapade HSK relativt lite chanser efter målet, i princip bara en. Jonathan Avernäs som inte gjort något större väsen av sig i andra halvlek fick en fin boll i straffområdet och blir fälld när han försöker runda backen.

Givetvis spran Avernäs och hämtade bollen. La upp den på straffpunkten och sköt upp den stenhårt i nättaket och HSK hade alltså återigen kvitterat.

För vilken gång i ordningen var det ni plockade poäng på övertid i år?

– Det är faktiskt tredje gången, skrattar Jonas Holtbäck-Gustafsson.Killarna är stabila när vi närmar oss 90:e minuten. Det är då vi är som bäst.

Du flyttade upp Mattias Östberg i anfallet, rätt tidigt i matchen, men det fick inte riktigt samma effekt som mot FC Stockholm?

-Nej det fick inte samma effekt, men man ska veta att Mattias har varit sjuk i veckan så vi var lite rädda att han skulle ta slut, så vi gjorde det för att vi ville behålla hans egenskaper på plan. Med facit i hand så får man vara ärlig som tränare, det var inget lyckat byte. Vi tappade lite i andra halvlek när vi gjorde det.

Vad tänkte du när de gjorde 2-1 i 84:e?

-Det var tungt. Jag tycker inte vi ska förlora mot det här laget. Vi tar ledningen och vi blir lite för nöjda och låter dem ta över i första halvlek, men i andra så är vi i klar dominans de första 25-30 minutrarna, innan vi inte riktigt orkar. Dem spelar ganska rakt (ett finare sätt att säga att de sparkar mycket långbollar. reds anm.) men de var bra. Jag skäms inte för att vi bara tog en poäng, men jag hade gärna haft tre, avslutar Holtbäck Gustavsson.

Jonathan Avernäs var ändå rätt nöjd med sin återkomst i HSK-tröjan efter matchen.

Två mål, varav ett på övertid och som räddade en poäng….

– Jag lovade innan att jag skulle försöka se till att göra något mål så att vi fick ihop några poäng till laget och det gjorde jag väl också, svarar Jonathan ödmjukt.

Mellan målen så var du ganska anonym?

– Ja jag har varit skadad och inte tränat på fyra veckor. Jag tränade första gången i måndags och det var enda gången på en månad. Men jag pratadem med Jonas (Holtbäck-Gustfsson) och och jag sa att jag nog kunde spela hela matchen om jag slapp ta jobbet hemmåt.

Hur kändes det att komma tillbaka på det här sättet?

– Ja men det är ju mitt hem det här. Jag ser det som moderklubben så det är jättekul.

Närmast tar HSK sig an FoC Farsta i ett av de hetaste derbyna på södertörns halvön. Detta sker på fredag klockan 20:00.