Den tredje och avgörande matchen mellan TT IBK och Värmdö IF gick på lördagen av stapeln i Värmdöhallen i Hemmesta.

En fullspikad hall med bortåt 550 på läktarna, och en oerhört duktig speaker som fick igång publiken att både klappa händerna, stampa takten och sjunga med i gamla Mora Träskfavoriter.

Kanske var det det som gjorde att hemmalaget kom ut till matchstart, peppade som svultna tigrar. Värmdö tog alltså kommandot redan från start och fick redan efter drygt 4 minuter ett ledningsmål. Niklas Johansson fick på en drömträff från tio meter som satt djupt in i Fredrik Norrmans vänstra kryss.

Tyresö hann nätt och jämt hämta sig från den smällen innan Alex Katsiopoulus-Holmberg dunkade in 2-0 för Värmdö. Vid båda tillfällena kom passningen från Mickael Hesseldahl.

Värmdö hade inte några planer på att försvara sin ledning, tvärtom, är man inne i ett “flow” så ska man utnyttja det och de radade upp chans efter chans. TT ska vara tacksammma att hemmalagets press gav bättre utdelning. Med fem minuter kvar av perioden så fick i alla fall Oscar Harjunmaa till en snärtig volleyträff mitt framför Norrmans kasse och utökade ledningen till 3-0.

I periodens döende sekunder så såg TT ändå till att hålla sig kvar i matchen genom Robin Ullströms reducering.

Det var många som rest från grannkommunen för att se matchen även om Värmdöborna var i klar majoritet på läktaren, och de hade nog förväntat sig en hård forcering av TT i den andra periodens inledning. Istället för en forcering så ökade Jimmie Risberg på Värmdös ledning redan efter 4 minuter och uppförsbacken blev allt mer brant för gästerna.

Dryga minuten senare så var det dags för matchens snyggaste mål, när Kim Johansson smällde till på volley på inspel av Martin Norling. I detta ögonblick så verkade det inte speciellt troligt att TT IBK skulle blanda sig i leken igen. Åtminstone kändes det långt borta. Idogt arbete och slit gav ändå gästerna lite medvind.

Oliver Forslund fick på ett riktigt kanonskott från vänsterkanten som satt snyggt i Martin Ekstrands vänstra kryss och fyra minuter senare så satte Calle Andersson ytterligare en reducering till 5-3. Upphämtningen hade alltså startat. I den första play offmatchen så hade Värmdö ledningen med 6-3 innan TT hämtade in detta och vann i sudden death.

Värmdö spelade kallt och metodiskt och hade ett stort bollinnehav. Med sin ledning så visade de tålamod att orka spela runt bollen mot TT som så gärna var i behov av den. 6-3 hann man också med att göra, bara minuten efter att TT kände att de hade häng.

Den tredje perioden blev mer chansartad än ordnad. De jagande gästerna fick ytterst sällan till det framför mål. Antingen så försvarade Värmdö sig bra ute på plan eller så var Martin Ekstrand ivägen. Hans enhandsreflex på Kim Johanssons kanonskott var bara en av många briljanta räddningar.

Allteftersom tiden började rinna ut så höjdes stämningen bland hemmapubliken och när Jimmy Risberg snurrade runt framför Norrman i TT-kassen och snärtar in 7-3 var det nästan som att man förväntade sig en planinvation.

– Kändes det som att ni hade vunnit där?

– Nej inte alls. Det kan gå så himla snabbt i innebandy så jag vågade inte ta ut något redan där, sa en strålande glad Christian Hjertsson efter matchen.

Nu får Värmdö möta Åby Oilers i play offinalen. Åby besegrade Jönköping i en rafflande sudden death.