En kall och underbar hösteftermiddag, som gjord för kvalfotboll. Mycket stod på spel för båda lagen. En förlust skulle innebära att man var helt borta från promovering.

Det var utan tvekan ett taggat hemmalag som kom till match. Matchen mot Enhörna, förra veckan slutade med en 0-4 förlust och två mycket underliga utvisningar. Att domaren var kusin med en spelare i hemmalaget och vid de tillfällen han dömt dem, givit motståndarna en binge, både röda och gula kort, ökade utan tvekan revanschlustan. En protest har givetvis lämnats in till förbundet men förbundet har inte haft ork att sammanträda angående detta. Något som kan tyckas underligt eftersom priset för en protest är dyr på grund av att man ska kunna sammanträda snabbt. Detta gjorde alltså att både Mattias Andersson och Mohanned Aljojah inte fick spela den här matchen. Förhoppningsvis kommer förbundet att behandla protesten under sitt vårmöte i maj. Hur som helst så har Tyresö FF en skärmdump på när domaren Jonathan Varli gratulerar sin släkting Dejvid Varli till den fina segern.

Fler skumma detaljer dyker upp då matchen startar, då får TN’s utsände meddelande om att matchen mellan Dalhems IF och Enhörna IF redan spelats. Något som givetvis gynnar TFF. Matchen på Gotland slöt 0-0 vilket innebär att TFF inte kan sta sig till trean för egen maskin utan behöver hjälp av FC Krukan om de skulle vinna. Matchen startade i ett högt tempo som mattades redan after 20 minuter. Tyresö skapade en del men inget som känns värt att skriva hem om. Gästernas Philip Halvossar hade ett utmärkt läge att ge södermalmslaget ledningen men Mattias Levin gjorde en grym parad och returen rensades undan av Kevin Salomonsson. Jesper Falk, frestade Krukan med ett hårt inlägg efter 33 minuter som så när nådde fram till Johan Holmström. Det var nu hemmalaget som hade greppet om matchen även om chanserna var få. Kevin Salomonsson höll så när på att skalla in ett ledningsmål efter en bra slagen hörna men bollen hamnade strax utanför. Det ska tilläggas att en relativt stor mängd före detta storspelare i TFF satt på läktaren, ivrigt supportande sitt forna lag. Både stort och fint ska tilläggas.

I den första halvlekens döende sekunder så slog Mpia Momo till. Ett inspel från kanten touchade på en Krukanförsvarare och Mpia placerade snyggt bollen i nät. Att få ett ledningsmål i tilläggsminut 4 är väldigt psykologiskt. Att sätta 2-0 i andra halvlekens andra minut är ännu mer psykologiskt. Niclas Thomasson som gjorde sin första match sedan sitt benbrott i somras, visade sig vara en otrolig vitamininjektion med sin snabbhet och företagsamhet. I andra halvlekens andra minut skickade han in ett dödligt inspel till Lukas “Torkel” Pettersson som enkelt ökade hemmalagets ledning.

Därefter följde ett bombardemang av målchanser. Ett skott i ribban, en styrning i gavelns kryss, chanser som var värda ett bättre öde. Christoffer “Stoffe” Nyberg dunkade en frispark i stolpen när 25 minuter återstod och hade även ett lurigt inlägg som hamnade precis ovanför överliggaren. FC Krukan fortsatte dock att spela och de spelade bra. Det var en match helt i publikens smak där båda lagen bjöd till. När Niclas Thomasson gjordes ner i ett friläge så gick dock luften ur Södermalmslaget. 2-0 underläge och en man mindre, ja då var matchen körd. Sju minuter från slutet så satte mittfältsgeneralen Lukas Brikell 3-0 efter ett inspel från höger. Bollen satt otagbart i målvaktens högra gavel. Alexander Lemon, Tyresö “gubben i lådan” fastställde slutresultatet till 4-0 efter en smått excellent anfallsrörelse av Tyresö då de efter snyggt klapp-klapp spel, inte helt olikt den ryska superfemman i ishockey, satte Lemon i ett läge som han sällan missar.

Andreas Bäckström i FC Krukan sa eftermatchen “Vi kommer ge allt i sista matchen. Utvisningen gör att vi luften går ur oss, men vi ska göra allt i sista matchen. Vi har ett par ordinarie spelare som kommer tillbaka dessutom.” Målskytten Lucas Brikell var nöjd med matchen. “Vi gör en av våra bästa matcher för året. I första gick det långsamt, men vi ville försöka rulla boll så mycket vi kunde och i andra så fick vi upp farten.” Huruvida hans mål var en pärla svarade Brikell att ” Jag vet inte om det var speciellt snyggt, men den satt i alla fall.” Istället för att framhäva sig själv så ger han istället kredit till Niclas Thomassons inhopp. “Han ger oss en enorm spets i anfallet. Allt blir farligt. Hans första touch är en målgivande pass.” Även Christoffer Nyberg gjorde en utomordentlig insats på sin ytterkant tyckte att det ska bli kul att åka till Gotland och försöka vinna. Kanske var det Nyberg, Brikell och försvarsgiganten Kevin Salomonsson som var bäst för dagen, tillsammans med Tarek Aloui? Nu hoppas vi på att de pengar som Tyresö FF betalat till förbundet gör att de har tid att sammanträda innan våren är här. Ska man arrangera ett kvalspel så ska man också vara aktiv i det som sker. Förbundets agerande är en skymf mot hårt satsande föreningar. “Förra matchen var det ju redan från start 12-11 och då känns det inte så kul att spela.”