Torsdagen den 25 april 2019 - klockan 12:37

Storseger för Tyresö FF


2018-08-18

Bild:Claus Meyer
Petra Kümer vädjar om hjälp att hålla målet fritt från påhälsning, men fick inte tillräckligt av den varan.

Bild:Claus Meyer
Lawlaw Nazeri uppfinningsrik och överraskande som vanligt.

Bild:Claus Meyer
Petra Kümer fick dagens Don Quijotepris för sin kamp mot väderkvarnarna

Bild:Claus Meyer
Lina Malmborg såg till att det mesta kretsade kring henne.

Bild:Claus Meyer
Frida Thörnqvist - The Runnaway Train.

Bild:Claus Meyer
Ida Ahlbom sätter det första av sina två mål mot Älta.

Att det skulle bli många mål, tvivlade inte någon på efter den extatiska inledningen men kanske hade man hoppats på en jämnare match när de två grannarna Tyresö FF och Älta IF möttes på Tyresövallen på lördagen.

Innan en stor del av åskådarna fått ned ändalykten på plastsätet så hann Tilda Pedersen ge Älta ledningen och Maria Poli kvittera för Tyresö. Det hade då passerat 4 minuter av första halvlek. I anfallet efter så nickade Louise Lundgren strax över ribban till Ältaspelarnas förtret.

Båda lagen spelade snabbt och efter backen. TFF hade inledningsvis lite mer bollinnehav, lite mer spelförande men Ältas kvicka anfall med 16 åriga Edina Pondro som spets ställde flera gånger till med problem för Tyresöförsvaret. Även vindsnabba Melanie Vaudan på vänsteryttern var en handfull för Josefine Lindberg.

Trots otaliga försök till fler mål så stod sig 1-1 till pausvilan. Lundgren hade ett friläge med Caroline Frykborg, men "Fryken" var snabbt ute och gjorde en tvåfotsdribbling(!) som både spred skräck och beundran på läktaren. 

Maria Poli hade ett par halvchanser framför målet men fick inte till det ordentligt. 

Efter halvtidsvilan så var det en smärre förändring i ett av lagen. Troligtvis så fortsatte Älta på sin inslagna väg, medan TFF hade fått en rejäl energi-pepp av Tränare Sjöblom och kom ut som svultna tigerhonor på savannen, eller var nu tigerhonor håller hus. 

Hemmalget tog ett rejält grepp om matchen och redan i halvlekens första minut dunkade Lina Malmborg iväg ett hårt skott, lite som om hon hatade bollen, som Petra Kümin med vissa problem tippade över ribban. På den efterföljande hörnan så var Malmborg även där och skallade bollen precis över.

Malmborg kan ha ropat "götapetter" fast omvänt i pausvilan, för hon gick från "bra insats" till jätten Fenja i den andra halvleken. Malmborg styrde och ställde det mesta i det offensiva spelet. Som spindeln i nätet. Som Hallsbergs station. Som Gudfadern. Det mesta i anfallsväg gick igenom henne, och precis som i Hallsberg så stannade inte tåget, utan fortsatte vidare. Att hon dessutom är fostrad i Älta spelade uppenbarligen ingen roll. 

Felicia Bång som spelat lite då och då under vårsäsongen klev också hon fram och visade vilken vass offensiv kraft hon är. Från vänsterkanten tog hon sig in i Ältas straffområde 10 minuter in på den andra halvleken, skojade lite med försvararna innan hon avlossade ett tungt skott som målvakten inte kunde hålla. Poli var endast hårsmånen från att peta in ett ledningsmål där. 

Minuten efter så gör Frida Thörnqvist en diagonallöpning med bollen och spelar ut till Lawlaw Nazeri som vänder bort Anna Skugge och tar sig in centralt i straffområdet och skjuter ett skott som Poli förlänger in i mål till 2-1.

På något sätt så gick luften ur matchen. Det fanns ingen chans att Malmborg & Co skulle släppa det här övertaget. Tyresö var stundtals lika överlägsna som Röda Armén var vid Stalingrad, men Kümin och hennes backlinje höll ändå rent runt målet.

Hemmapubliken fick dock vänta till den 70:e matchminuten innan man kunde känna sig helt säkra på seger. Bång kom fram i en fin raid på vänsterkanten och vänder snyggt bort Ellen Steen innan hon frispelar Thörnqvist som slår ett hårt inlägg som Malmborg stenhårt nickar in bakom Kümin. 

Med 3-1 i ryggen så valde Tränare Sjöblom att vila Maria Poli en smula. Laget spelar fyra matcher på två veckor och det är viktigt att gå runt på fler spelare i laget än elva startspelare. In kom Ida Ahlbom som tog plats på vänsterkanten medan Frida Thörnqvist gick in på topp. 

- Poli ska ju spela i futsallandslaget och då kommer hon att missa seriematcher, så vi passade på att låta Frida spela in sig de sista 20, säger Caroline Sjöblom till TN.

Med tio minuter kvar på matchklockan så snodde Thörnqvist åt sig bollen av Ältaförsvaret i uppspelsfasen, hon växlar upp och spelar in bollen snett bakåt till Ahlbom som retande enkelt dunkar in bollen in vid Kümers främre stolpe. 

Ahlbom lyckades också med konststycket med att göra två mål inom två minuter. Thörnqvist som för dagen gjorde sin bästa match för säsongen låg åter igen bakom målet. Hon spelade in bollen till Malmborg som dunkar den i ribban och ner. En något tilltrasslad situation där flera spelare försöker få bort / få in bollen uppstår och den som är sist på bollen är återigen Ahlbom.

Ytterligare två minuter senare så hamnar bollen hos, hör och häpna Frida Thörnqvist som återigen rundar Ältaförsvaret och serverar systern, Sofie Thörnqvist en pass som hon med lätthet sätter bakom Kümer och spikar slutresultatet till 6-1. Givetvis under stor glädje som spred sig ända upp till speakerbåset, där speakern hade svårt att dölja sin förtjusning över det skedda.

- Det var en match som vi börjar riktigt dåligt. Vi låter dem göra 1-0 tidiigt men någonstans fanns ett lugnt att det här hämtar vi upp. Att vi sedan vinner med 6-1 är ju över förväntan. Framför allt andra halvlek är vi nöjda med.

- I första så trodde spelarna att de kunde besegra Älta utan att gå in i några närkamper och det går inte, säger Sjöblom till TN.

Nästa match för TFF är semifinalen i Victoria Cup som går på onsdag borta mot Hässelby. 

Niklas Wennergren

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter