Måndagen den 6 juli 2020 - klockan 11:48

Storskräll på Bollmoravallen


2016-04-27


Sena veckomatcher brukar åtminstone i den engelska ligan betyda oväntade resultat. Tydligen så är det även så i svensk damfotboll. Kvartsfinal i Victoria Cup mellan Tyresö FF och Allettan laget, och grannen Älta IF blev en gastkramande rysare för den alldeles för fåtaliga publiken.

Tyresö FF startade matchen med två bonusstraffar, varav Jennifer Egelryd satte den ena medan den andra räddades av Petra Kümin i Ältamålet. Det såg ut att bli en vandring i parken för de lite mer rutinerade Allettan laget, och man började bäst. Tyresötjejerna fick slita hårt för att få bukt med de lite mer tempostarka gästerna, och inte helt oväntat så kvitterade man Tyresös ledning i den 29:e minuten, genom Madicken Stigberg.

Därefter så tog sig hemmalaget i kragen och det verkade som respekten för de lite mer namnkunniga gästerna hade släppt. Frida Thörnqvist hade lilla julafton på sin vänsterkant, och sprang igenom gång efter annan. Thörnqvist hade två fina lägen att ge TFF ledningen igen men Kümin i bortamålet var hela tiden på alerten. Även Julia Egelryd hade ett bra skott i slutet av halvleken som var värt ett bättre öde.
I den andra halvleken körde Älta gasen i botten och försökte få bukt med de uppstudsiga grannarna. I den 48:e minuten så fick Jennifer Bakai göra en magnifik fotparad på ett friläge men så många fler vassa chanser fick inte Älta till. Visst hade man ett spelövertag men Tyresös anfallslinje, med systrarna Thörnqvist i spetsen, var hela tiden ett orosmoment.

Och det skulle bli jobbigare för gästerna, då TFF tilldelades en frispark strax utanför straffområdet, i den 57:e matchminuten, som unga Victoria Isaksson sköt direkt i mål. En kalldusch minst sagt.

Älta satte igång ytterligare en jakt på kvittering och resultatet lät inte vänta på sig. Endast fyra minuter efter TFF´s ledningsmål kom kvitteringen. Terese Simonsson blev friställd med Bakai i hemmamålet och chippade den iskallt över målvakten.
Nu såg det mörkt ut för Tyresö som fick försvara sig med näbbar och klor. Jennifer Egelryd fick inte många centimeters utrymme på det centrala mittfältet, utan blev hela tiden hårt attackerad, och kunde inte få någon bättre spridning på sina, annars så fina bollar. Däremot så kontrade man framgångsrikt, oftast genom Frida Thörnqvist men även Josefine Lindberg smög upp från sin högerbacksposition några gånger. Något som sånär hade resulterat i ett ledningsmål.

I 73:e var det dags för kalldusch nummer två för Älta. Tyresö hade redan tidigare i matchen haft flera farliga hörnor, men denna gång så lyfte man bollen för långt ut i straffområdet, och bollen hamnade hos Rebecca Nyberg som från 35 meter fick på en drömträff, rakt upp i krysset. Vet inte om man ska anse det som tråkigt att årets mål på Vallen gjordes redan i april, men vi får väl hoppas på fler mörsare från Nybergs sida.

Med 20 minuter kvar började nog Ältaspelarna att känna rejäl press. Det är alltid svårt att möta bra lag från lägre serier, speciellt när man ligger under. Kanske var det så att det blev för ångestladdat, för även om Älta pressade tillbaka Tyresö så kändes det som att hemmalaget hade rätt bra kontroll på sina motståndare.

I matchens slutskede så jobbade Älta till sig en hörna, och man satsade allt framåt till och med Kümin i målet var uppe. När TFF fick undan bollen så tog Frida Thörnqvist tag i den och kunde från långt håll, kallt rulla in den i målet.

”Det kändes redan när bollen lämnade foten att den här kommer sitta.” sa Rebecca Nyberg till TN efter matchen. ”Jag brukar kunna skjuta rätt bra när jag koncentrerar mig.” Och att hon var koncentrerad i skottögonblicket är väl dagens understatement.
4-2 mot ett lag som spelar två divisioner högre upp är en fin skalp för TFF och borde stärka självförtroendet inför nästa match i serien, borta mot Enskede IK, som spelas på Valborg. Semifinalen i Victoria Cup spelas mot segraren i matchen Hässelby SK – Älvsjö AIK.

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter