Onsdagen den 12 augusti 2020 - klockan 22:49

Sverigedemokraterna sviker vallöfte om Björkbacken


Tn på webben 2020-01-23

Sverigdemokraterna har ändrat sig i frågan om Björkbackens bevarande
Sverigdemokraterna har ändrat sig i frågan om Björkbackens bevarande

Ett av Sverigedemokraternas viktigaste löften inför valet 2018 var att bevara Björkbackens äldreboende. Budskapet spreds på bred front i uttalanden, på valaffischer och sociala medier. Fortfarande står bevarandet av Björkbackens äldreboende kvar som en av deras viktigaste lokala kärnfrågor på deras hemsida. Men nu kan Tyresö Nyheter avslöja att SD röstat emot förslaget att rusta upp Björkbacken - tvärtemot de vallöften partiet gav till väljarna.


När frågan om att rusta upp Björkbacken först kom upp i Äldre- och omsorgsnämnden den 23:e oktober 2019 ställde sig Sverigedemokraterna bakom förslaget och röstade för. I ett yttrande så uttrycker man stor glädje över beslutet. 

Men sedan händer något. När det avgörande beslutet ska fattas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige tvärvänder SD och säger blankt nej. Något partiets gruppledare, Per Carlberg, sedan följde upp genom att yrka på att Björkbacken helt skulle plockas bort från lokalförsörjningsplanen för kommunen.

– Det är förstås väldigt märkligt, säger Martin Nilsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige. Bevarandet av Björkbacken var ett av deras absolut viktigaste vallöften så det är klart att det är förvånande att de nu bryter det löftet.

Skälen som anges i den reservation som lämnades in till kommunstyrelsen var att kostnaderna blir för höga och att vare sig personal eller boende vill ha ett modernt äldreboende. Något som Nilsson (S) anser är fel.

– Där har verkligen Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna olika uppfattning. De menar att Tyresös äldre och undersköterskor inte är värda ett nytt och modernt äldreboende. Vi Socialdemokrater anser tvärtom att våra äldre och att vår personal har rätt till ett modernt Björkbacken.

Att rusta upp Björkbacken är dessutom billigare än att bygga ett helt nytt boende i den omfattningen trots att standarden blir lika bra.

 – Vi lovade väljarna att behålla och utveckla Björkbacken - och det löftet tänker vi hålla, avslutar han.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter