Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 07:43

Taggat Tyresö straffade Gnaget

Niklas Wennergren 2019-10-21

Jesper Johansson tas alltid hårt framför mål.
Bild:Claus Meyer

Alexander Holm gjorde sex mål och satte den avgörande straffen 15 sekunder före full tid.

Henke Lindahl spelar alltid ett självuppoffrande spel.

Jesper Johansson tampas mot Jesper Linell och Gustav Rydergård.

Fredrik Hellgren är alltid jobbig att möta.

Mattias Windahl var AIK’s bästa målskytt med 7 mål.

Windahl visar sin spänst.

Mathias Ekstrand peppar Tyresöspelarna.

När det går bra så släpper man in fotografen i omklädningsrummet.

Henke Lindahl - En hjältes smärta och glädje.

AIK kom till Tyresöhallen som obesegrad tabelletta , med siktet inställt på ytterligare en tvåpoängare, men fick överraskande ge sig mot ett mycket taggat Tyresö.

Tyresö Handbolls säsongsstart har varit långt under förväntan och laget låg inför matchen på en oroande kvalplats. Av detta märktes inte mycket ute på planen. Tyresö slet snabbt åt sig en ledning med ett par mål, och lämnade serieledarna i kölvattnet.

Matchen var en hackig historia där utvisningarna haglade tätt, matchen igenom. Dessutom så blev Hannes Nyström tråkigt nog utvisad för resten av matchen efter bara, dryga 35 minuter.

Ju längre den första halvleken led desto närmare kom AIK, och med endast två sekunder kvar så satte Oskar Nilsson 13-13 och nu var alltså AIK officiellt ikapp.

När den andra halvleken sköt igång så gjorde återigen hemmalaget ett ryck. Två raka mål av Sebastian Fagerdahl och Hannes Söderberg gav Tyresö ett nytt försprång, som ökades till tre mål när Hannes Nyström satte 18-15 och samtidigt fick lämna planen för gott, efter tre utvisningar.

Tyresö behöll ledningen tills det återstod tio minuter kvar av matchen, men AIK arbetade sig långsamt tillbaka. När Mattias Windahl smällde in 22-22 återstod det drygt åtta minuter på matchuret.

- Då tänkte man ju att nu är det kört igen, säger Styrelseledamoten Jan Flinckman, på telefon från sitt luxuösa kontor i centrala Stockholm.
- Vi har ju varit i den situationen förut om man så säger.

Det skulle dessutom bli värre. Snart hade AIK gått ifrån till en tvåmålsledning och nu återstod endast sex minuter att spela.

När landet ligger i ruiner och det inte finns något att förlora, det är då hjältarna kliver fram. Henke Lundwall, gammal i gejmet och med lika många skador som Börje Salming, ledde sina styrkor in på rätt väg igen, genom att sätta 24-25, och med en och en halv minut kvar på matchklockan satte Fredrik Hellgren 25-25.

Tyresö tog timeout med 50 sekunder kvar att spela. Arbetade fram ett straffkast med 15 sekunder kvar på matchuret. Vad Alexander Holm tänkte i det ögonblicket vet ingen men Holm visade sin kyla och satte segermålet.

Underbar dramatik och två viktiga poäng till Tyresö. Flinckman vill också ge målvakten Martin Börjes en eloge för sitt lugn och stora spel under matchen.

- Absolut inget ont om de andra målvakterna men Börjes ger oss en helt ny dimension.

Trots segern så ligger TH kvar på kvalplats och ska till helgen försöka sig på att knäcka de nya serieledarna Aranäs, som leds av förre Tyresötränaren Tony Johansson.