Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 10:21

Frida Thörnqvist chockar AIK och sätter 1-0 efter 5 minuter.

Ren och skär glädje. Frida Thörnqvist ser bollen rulla in i mål.

Sofie Thörnqvist och Maria Poli jublar vid 2-1

Maria Polis skott satt exakt 12,4 cm utanför krysset.

Lina Malmborg - Mittfältsgiganten.

Hästsvansarnas afton.

Alice Bergström -  16 år gammal

Tredje omgången i Svenska Cupen och en plats i gruppspelet stod på spel för Tyresö FF och AIK i onsdagskvällens rysare på Tyresövallen.

Att AIK från Elitettan skulle ha några som helst problem med Division 1 laget Tyresö stod väl inte riktigt på agendan. AIK´s tränare Caroline Sjöblom har tränat TFF i tre säsonger och är väl förtrogen med truppens styrkor och svagheter. Dessutom så hade AIK gjort sin hemläxa och lärt sig av Hammarbys misstag att ställa upp med ett halvt reservlag. Då förstår ni också kallduschen de fick när Frida Thörnqvist, vem annars, satte 1-0 till TFF redan efter 5 minuter.

AIK fortsatte att dominera men hade inte alls den riktiga skärpan framför mål och anfallen saknade udd. Hemmalaget däremot saknade måhända bollinnehav men när de gick fram så var det desto vassare. Frida Thörnqvist kunde ha gjort ett hattrick, hon gillar det, redan i den första halvleken och Maria Poli hade även hon ett lysande skott precis utanför Lovisa Koss vänstra kryss.

Nicole Odelberg Modin kvitterade Tyresös ledning efter 25 minuter och då trodde nog de flesta att nu skulle de öka takten. Istället var det Maria Poli som gav TFF en ny ledning. En hörna från Ida Ahlberg letade sig fram till Poli som enkelt nickade in 2-1.

Hemmalaget fick med sig ledningen in i pausvilan och det var inte på något sätt oförtjänt. Tyresödamerna verkar ha någon form av live today gone tomorrow mentalitet vilket passar utmärkt i cupsammanhang. De känns lite som ett motorcykelgäng som inte räds lag från de högre divisionerna på något sätt. Daughters of Anarchy kanske?

De flesta hade förväntat sig en AIK offensiv men fick istället se ett lag som gång på gång körde fast i Tyresös försvarsspel. Ibland fick man känslan av att Tyresös planhalva var mindre eftersom det inte fanns några ytor att spela in bollen på för gästerna.

Tyresös hade flera bra möjligheter att utöka sin ledning. Lina Malmborg, mittfältsgiganten som måste ha sprungit bortåt två marathon bara i den första halvleken, fick efter hörna en drömträff på volley. Det enda felet var att Lovisa Koss stod placerad exakt  där bollen hamnade och fick precis upp händerna och stötte bort bollen.

En 3-1 ledning i det läget tror jag hade varit AIK övermäktigt. Allt eftersom matchen led så fick AIK allt vassare chanser. Endast ingripande från matchens bästa spelare, målvakten Jennifer Bakai, hindrade Gnaget från att kvittera.

Med 10 minuter kvar på matchklockan fick AIK´s rappa anfallare Therese Simonsson chansen. På ett snyggt inspel från Sophia Redenstrand satte hon helt omarkerad foten till bollen och styrde in kvitteringen.

Sju minuter var det dags igen. Simonsson fick tillbaka bollen efter en hörna och upptäcker två svart gula spelare, omarkerade vid den bortre stolpen. Hon nådde Sophia Redenstrand med inlägget och bjöd på så sätt tillbaka för framspelningen till 2-2, när Redenstrand retfullt enkelt nickde in 3-2.

Tyresö hade nu inga fler äss att dra upp ur rockärmen och var ett slaget lag.

- Vi får koncentrera oss på Victoria Cupfinalen istället, säger en besviken Jennifer Bakai till TN efter matchen.