Lördagen den 7 december 2019 - klockan 00:12

Tyresö FF tillbaka i Division 2


Niklas Wennergren 2018-10-06

Bild:Claus Meyer
1-0 redan i 15:e minuten av Josef Rakez.

Bild:Claus Meyer
Niclas Thomasson var ytterst nära att utöka Tyresös ledning men blev snopet nog avblåst för ruff.

Bild:Claus Meyer
2-0 på straff. Rakez darrade inte på manschetten.

Bild:Claus Meyer
Niclas Thomasson var nära att säta 3-1 men missade.

Bild:Claus Meyer
Bryskt nedgjord för 50:e gången. Nej det fanns inte något subtilt i Tullinges defensiv.

Bild:Claus Meyer
Leo Ramos klappar om en adrenalinstinn Rakez efter 2-0 målet.

Bild:Claus Meyer
Sportchef Johansson kan ligga bakom bengalerna. Ärendet är ännu under utredning.

Bild:Claus Meyer
Brikell fick äntligen öppna buteljen.

Bild:Claus Meyer
Kevind Salomonsson.

Bild:Claus Meyer
Gå Fotbollens affischnamn i Tyresö, Peter Thomasson, var också han på matchen.

Bild:Claus Meyer
Personligen så anser jag inte att NT borde ha blivit avblåst för ruff i detta läget.

Bild:Claus Meyer
Josef Rakez. Kapten. Skyttekung för andra året i rad.

För exakt  ett år och åtta dagar sedan så spelade Tyresö FF oavgjort mot Segeltorp samtidigt som Tullinge TP vann mot Tungelsta med otroliga 7-5. Tullinge hade då hämtat in ett 1-5 underläge och gått om TFF i serien. TFF var tvugna att spela minst  oavgjort för att ta steget upp, men Segeltorp ledde alltjämt. Med endast sex minuter kvar på matchklockan utjämnade till slut Christoffer Nyberg och TFF gick upp en serie.


Idag på Brantbrink i Tullinge så stod Tyresö FF åter som segrare och inte enbart i matchen utan också för hela serien. En otrolig bedrift som tar laget från Division 4 till Division 2 på bara 373 dagar.

Mycket har man genom åren fått höra. Att det exempelvis var bättre förr och att "TFF "borde" ligga i Division 2" är kommentarer som äldre aktiva ofta kan fälla. Tröttsamt naturligtvis, men dagens unga Tyresö FF ger "gubbarna" svar på tal och visar att de gamla goda tiderna är nu.

Att få möjligheten att avgöra med egen kraft är självklart både praktiskt och behändigt, men att få göra det på bortaplan mot ett lag som man haft mycket bråk med de senaste åren. Minns Tullinges smygfilmning av TFF´s tränare och anmälningar i hopp om att laget skulle få poängavdrag, efter att man hamnat efter i serien. Det var en minst sagt laddad stämning på planen det märktes. Mycket hårt spel matchen igenom och en hel del tjuvnyp. Dessutom så florerade det rykten om tudelade mutor och dylikt, något som vi på TN verkligen hoppas endast är rykten. Samtidigt är det ju exakt så här ett seriespel ska avslutas. 

Matchen startade lite trevande. Tyresö agerade säkert men skapade inte speciellt mycket. Det kändes lite som att man väntade ut Tullinges nästa drag, men allt detta förändrades i den 15:e minuten. Hörna från höger. William Olsson slår en hård hörna mot främre stolpen där lagkaptenen, Josef Rakez möter med en perfekt nick rakt upp i nättaket.

Hela "läktaren" exploderade skulle man kunna säga om det nu funnits någon läktare. Brantbrink är en idrottsplats som visserligen är idylliskt placerad mitt ute i skogen, men kommunen har inte brytt sig om att sätta upp läktare vid arenan. Kommer det då bortåt 250 Tyresöbor på besök så blir det trångt. Groggverandan som man byggt utanför cafeterian var i det närmaste smockfull så många fick stå nere vid sidlinjen.

Efter ledningsmålet så släppte nerverna en smula och TFF kunde spela ut lite mer. Med sina snabba forwards och yttermillfältare så är ju en tidig ledning rena drömmen. Att bara falla tillbaka och kunna kontra in ytterligare mål hade väl varit drömmen. 

Istället valde man att förvalta bollinnehavet med att försöka spela så många passningar som möjligt utanför det egna straffområdet. Korta passningar blev kortare, tills man slutligen förlorade bollen. I den 33:e minuten så hade Kevin Salomonsson intentionen att göra en fräck dragning som sista man, men förlorade bollen till Oskar Idh vars avslut, Oskar Norell i Tyresömålet, petade ut till hörna.

Norell fick också bekänna färg och visa vilken duktig huvudspelare han är, när han strax innan paus gick ut och avvärjde ett anfall från Tullinge. Norell befann sig då lite väl långt ut och fick sålunda nicka bort bollen, både en och två gånger.

Tyresölednigen stod sig till paus och vi i publiken hade hoppats på att Mr Brikell och Mr Eriksson eventuellt tagit upp frågan om kortpassningsspel och dribblingar på egen planhalva, men att döma av upptakten av den andra halvleken så hade några sådana önskemål inte framförts.

Samtidigt så hade de flesta ändå nåtts av den glada nyheten att Enhörna ledde med 2-0 i paus och det var "lugnt." För nu började TFF svaja betänkligt. 

I den 50:e minuten avvärjde Norell en hörna, men Tyresö fick inte bort bollen (kanske försökte man kortpassa) utan bollen hamnade hos Önder Akbas som fick fin träff på volley och bollen seglade otagbart in i Norells högra kryss.

Tre minuter senare så har TFF en fin möjlighet till ny ledning. Lukas Pettersson tog sig förbi sin försvarare och spelade in bollen till Niclas Thomasson som sköt bollen stenhårt ribba ned.

- Jag var säker på att den var inne men domaren tyckte inte det så han lät spelet gå vidare, säger Josef Rakez till TN efter matchen.

Tio minuter senare så blir Niclas Thomasson bryskt neddragen i Tullinges straffområde och domare Adis Cosic pekade helt korrekt på straffpunkten. Josef Rakez tog självklart hand om den, och placerade den lugnt bakom Mattias Skoog i hemmamålet.

- Jag hade faktiskt förberett mig för att det kunde bli aktuellt med en straff. Vi har inte fått någon på hela säsongen, så jag var inte alltför nervös. Dessutom så hade jag kollat igenom ett antal straffar av Ballotelli. Han missar aldrig en straff, förklarar Rakez det självklara lugnet i den, för de flesta, stressade situationen.

Nu hade man ledningen och skulle kunnat ha spelat lugnt och satsat på snabba omställningar, men istället satsade man på lite mer kortpassningsspel på egen planhalva. Nu hade dessutom FC Stockholm vänt matchen mot Enhörna och TFF behövde behålla resultatet.

Inte helt ovanligt så blev det allt mer nerver i Tyresös spel, varför skulle man annars låta Triangelpojkarna komma så nära. Nu skapade hemmalaget väldigt lite men det var ständigt oroligt. Tack och lov så gjorde Hampus Andersson sin bästa match för säsongen och såg till att det var rent och fint där nere. Därför kändes det lite olyckligt att just han fick ytterligare ett tillbakaspel i trängt läge från mittfältet och han kolliderade med en TP-spelare och fick utgå. Det föranledde kapten Rakez att beordra sina spelare att göra en sak när de fick bollen.

- Från och med nu ska varenda boll sitta på hörnflaggorna. Är det uppfattat? Röt Rakez så det sjöng i tallkronorna.

Nu var det ju bara någon minut kvar att spela, eller man trodde det i alla fall, men domare Cosic hade lagt till. Inte enbart för byten och skador utan för en massa annat också. Han hade beräknat den tiden till SEX minuter. Eftersom det inte var så många skador så tedde sig detta lite väl långt.

När så en Tyresöspelare blev överkörd strax utanför eget straffområde, blåste domaren slutligen. Fast inte blåste han av matchen. Han blåste frispark för Tullinge. 

- Jag frågade och han sa att det varit väldigt många skador under matchen, säger Rakez till TN, men jag kan knappt komma ihåg en utöver Hampus (Anderssons) skada och det var ju på övertid.

Nu slogs frisparken, till allas lättnad, rakt i muren, och domaren kunde inte låta spelet fortgå längre,utan blåste av matchen.

Nu kunde äntligen Claes Brikell öppna Champagnen som han suttit och fingrat på sedan 43:e minuten.

Niklas WennergrenSkriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter