Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 14:18

Tyresö FF upp i serieledning

Niklas Wennergren 2018-09-16

Tuff seriefinal mot seriesuveränen FC Stockholm som de senaste omgångarna fått lite småproblem med motorerna. Soligt eftersommarbäder och två lag taggade till tänderna.

TFF har gått obesegrade sedan den andra juni när man förlorade mot just FC Stockholm, och då led hela 5-0. Redan från start visade Tyresö att någon upprepning av vårens möte skulle det inte komma att bli. Redan efter fyra minuter gav William Olsson hemmalaget ledningen.

En skön revansch för den snabbe ytterfältaren som kom till TFF från just Stockholm i somras. I den rödgula tröjan har han varit en succé, större än när man lanserade skivat bröd på 60-talet. Tyresö var det starkare laget, eller åtminstone det mer taktiska. Med precision och stor effektivitet stängde man ner alla spelbara ytor för gästerna medan man metodiskt och omsorgsfullt tog sig an sina egna anfall.

Utan Lagkaptenen Josef Rakez och ytterbacken Andreas Söderstedt som båda var avstängda visade sig TFF på intet sätt svagare. Bredden i truppen är stor och man har jämnbördiga alternativ på nästan alla positioner i laget.

Första halvlek var ett ställningskrig men en chans värd att rapportera kom i den 30:e minuten. Ett långt uppspel till Niclas Thomasson som bröstade ner bollen till Johan Holmstedt som nöp till med ett hårt skott som dessvärre satt rakt i magen på Kristian Opacak. Precis innan paus så hade Stockholm en ypperlig chans att kvittera. En väl slagen hörna skarvades snyggt men Emil Norell tippade den snyggt över ribban.

Efter den femton minuter långa pausen och ett exakt lika långt ösregn var lagen redo för den slutliga uppgörelsen. Återigen var det Tyresö det mer organiserade laget med en vassa eggen i frontlinjen. Med Olsson på vänsterkant, den explosiva Joel Embring på högra och de båda kvicksilvren Holmstedt och Thomasson längst fram har man utan tvekan den vassaste anfallsformationen i serien, och då var alltså Josef Rakez på frivillig semester.

I 52:a minuten fick TFF en frispark till höger utanför straffområdet. En hårt slagen boll in i smeten flög som en flipperkula som slutligen stöttes i mål av mittbacken Kevin Salomonsson. Långt efter att slutsignalen gått diskuterades det huruvida bollen redan var inne på Niclas Thomassons avslut men enligt Salomonsson så var det ”minst en meter” kvar till målllinjen.

- Jag har ju sagt att jag är lite av en Totti och jag borde hamna i målprotokollet lite oftare. Det här är underligt nog mitt första mål i år, sa Samuelsson till TN efter matchen.

Nu flyttade Stockholm fram spelet rejält. Man hade ju inte så mycket att förlora. Visst tog man över spelet rejält men utan att skapa allt för mycket vassa chanser, och Norell i hemmamålet hade dagen till ära lagt in en av många formtoppar den här säsongen.

Med tio minuter kvar att spela fick man äntligen utdelning. En rörig situation efter en lurig frispark, där hemmalaget inte fick bort bollen trots flera försök. Slutligen slank bollen in i Norells vänstra hörn och nu verkade det som om nerverna kröp sig in på Tyresöspelarna.

Nu tappade TFF det mesta av sitt lugn. De varvade felpassningar med dåliga spelbeslut och man kom under tryck. Kom ihåg att Tyresö tidigare under säsongen förlorat poäng i slutminuterna av matcherna. I 92:a så fick den mycket eminenta inhopparen Charles Simba en djupledsboll som han snyggt chippade över Norell, men avslutet var för löst, och Salomonsson kunde slå bort den på mållinjen.

Närmare än så kom inte Stockholm och Tyresö kunde inkassera sin sin sjunde raka seger. Glädjen efter matchen blev inte mindre av meddelandet att tabelltvåan Enhörna överraskande förlorat mot kölaget Syrianska Eskilstuna och att tabellfyran FOC Farsta tappat poäng mot Trosa/Vagnhärad och nu i praktiken är borta från tätstriden.

- Vi är inne i ett stim just nu. Sju raka och det är ett jäkla go i laget, säger Kevin Samuelsson till Tyresö Nyheter efter matchen.

- Andra halvlek var dålig från vår sida. Vi slår bort för många passningar men vi spelade säkert i försvaret.

Resultaten innebär att nykomlingen Tyresö FF nu är i serieledning med tre omgångar kvar att spela. För att ytterligare förtäta intrigen så möter TFF serietvåan Enhörna hemma om två veckor. Dessutom så möter Enhörna och FC Stockholm varandra i den sista omgången. I nästa omgång så möter TFF ett Boo FF som har långt upp till närmsta lag på rätt sida om nedflyttningsstrecket. En enkel uppgift kan tyckas men vårens möte var både tufft och jämnt.