Måndagen den 16 september 2019 - klockan 14:05

Tyresö FF Skrällvann Stockholm Cup


2017-09-20

Bäst i Stockholm
Bild:Claus Meyer
Bäst i Stockholm

Joef Rakez visade vägen med stundtals helt bländande spel.
Bild:Claus Meyer
Joef Rakez visade vägen med stundtals helt bländande spel.

Johan Holmqvist sköt det avgörande 3-1 målet
Bild:Claus Meyer
Johan Holmqvist sköt det avgörande 3-1 målet

Segerglädje på Krillan
Bild:Claus Meyer
Segerglädje på Krillan

Seger i Stockholm Cup. Check. 
Bild:Claus Meyer
Seger i Stockholm Cup. Check. 

Under regntunga skyar och ett rätt kylslaget väder kanske inte var idealiska förutsättningar för onsdagskvällens final i Stockholm Cup mellan Tyresö FF och IFK Aspudden/Tellus.

Att matchen krockade med Hammarbys match mot IFK Göteborg påverkade knappast publiksiffran, men trots förutsättningarna så blir jag alltid lika undrande över Stockholms Fotbollförbunds nollställda intresse för att marknadsföra en sån här match. All marknadsföring jag sett har kommit från den ena klubben via Facebook.

Förra året såg jag Victoria Cupfinalen tillsammans med cirka 100 andra åskådare, även där hade man lyckats med att dölja att det pågår cupspel där inte Allsvenska lag deltar. Ett plus var dock att man då valt att förlägga matchen efter säsongen, istället för som nu mitt under sluttampen på seriespelet. Tyresö FF har två oerhört viktiga matcher kvar i Division 4 Södra de måste vinna för att bli uppflyttade. Riskerar de småskadade spelare i en sån här match? Troligen inte.

IFK Aspudden/Tellus ligger och skvalpar i mitten av sin serie, så för dem spelar det ingen större roll, men varför inte satsa på att kanske spela den som avslut på exempelvis S:T erikscupsfinaldagen, istället för sent en vardagskväll? 

Som reglerna föreskriver så startade Tyresö med två bonusstraffar innan avspark, en för varje division de är placerade under Aspudden. Lucas Brikell satte den första straffen säkert bakom Philip Eklund i Aspudens mål. Den andra sattes av Josef Rakez, om än inte lika säkert.

När matchen väl satte igång så var det en smula trevande inledningsvis och man kunde absolut skönja att det skiljde några divisioner mellan lagen. IFK hade ett betydligt högre tempo när de satte igång spelet och deras omställningar var oerhört snabba.

Redan sju minuter in på första halvlek så Sprang Sixten Fischer ifrån Tyresöförsvaret helt och hållet. Fischer fick bollen några meter in på TFF´s planhalva och drev sedan framåt med en otrolig hastighet och slog enkelt in reduceringen under Fredrik Eriksson.

Välspelat men chansfattigt kan man beskriva den första halvtimmen, och Tyresö anpassade sig förvånansvärt enkelt till det högre tempot. Motvapnet fick bli att inte låna ut bollen. TFF är bollsäkra och metodiska och spelade med ett förvånansvärt lugn. Allt eftersom tog de över initiativet i matchen och började skapa embryot till allt farligare chanser.

Josef Rakez spelade fram Lucas Brikell väldigt fint och en helt huvudlös utrusning av Eklund höll på att orsaka ytterligare ett baklängesmål för Aspudden, men Brikell fick inte riktigt träff när han chippade bollen över Eklund så något mål blev det inte denna gång.

Aspudden hade en mycket farlig nick några minuter senare och ytterligare en soloraid av Ivar Börjesson, som stoppades precis i sista ögonblicket av Robin Westman Söderstedt.

Även om Tyresö hade ett större bollinnehav så var det IFK som skapade de giftigaste chanserna och i 36:e minuten var de endast centimetrar från en kvittering, då William Tallén kom igenom på högersidan i straffområdet, men skottet smet precis utanför stolpen.

Då endast sekunder återstod så slog Tyresös eminente ytterback, Tarek Aloui ett inlägg som i princip samtliga i publiken, såg landa på armen på en Aspudden försvarare. Den enda som inte såg detta var domaren som var placerad cirka fem meter från situationen och av någon anledning valde att inte döma straffspark.

Allt eftersom kvällen blev mörkare, tilltog regnet och gjorde spelet ännu mer chansartat. Tyresö FF var det av lagen som verkade trivas bäst på underlaget och startade upp andra halvlek på ett mycket förtroende ingivande sätt. Först två fina chanser innan Rakez satte upp, snabbe Johan Holmqvist på vänsterkanten. Holmqvist gled förbi sina försvarare och fri med målvakten prickade han ribban. TFF var värda en större ledning men Aspudden kom snart tillbaka in i matchen. Mellan den 60:e och 75:e så hade de en massiv press och hade Tyresö i brygga.

Sixten Fischer hade ett ypperligt läge att bli tvåmålsskytt då han helt fri med Fredrik Eriksson på bara några meters avstånd fick möjlighet att avsluta. Eriksson gjorde dock en magnifik reflexräddning och lyckades hålla målet fritt från påhälsning.

Nu var Aspudden verkligen på gång och TFF var skakat, men man lyckades hålla ifrån sig motståndarna med ett förvånansvärt lugn. Vi ska vara på det klara med att TFF valde att vila ett par av sina ordinarie spelare. Bland annat mittbacken Peter Border saknades, liksom mittbackskollegan Kevin Samuelsson som var avstängd. Dessutom så saknades båda yttermittfältarna Lukas Pettersson och trollgubben, Christoffer Nyberg. Det säger en hel del om bredden på dagens Tyresö FF. Istället kastade man in 18 åringarna David Ortéus och Hampus Andersson från start, och de hetsade inte direkt upp sig på grund av matchens dignitet, utan genomförde den på ett ypperligt sätt.

-          Det var nästan första matchen från start och mot ett hårt motstånd också men det            var roligt att spela, säger Hampus Andersson till Tyresö Nyheter efter matchen.

-          Och då får du vara med om att vinna Stockholm Cup och en massa pengar….

-          Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Det är skitkul för oss och för hela föreningen.

-          Hur var det att komma in i en sådan här match, mot ett så bra motstånd också?

-          Det måste nog vara den viktigaste matchen jag spelat i hela karriären hittills. På naturgräs också, men vi bevisade att vi var jävligt mycket bättre än dem.

När en kvart återstod så stod det som sagt och vägde. Aspudden var tvungna att blotta sig en del bakåt för att få till en kvittering, så möjligheter till vassa kontringar fanns. När Tarek Aloui fick bollen på vänsterkanten och smekte iväg en djupledsboll till en framstormande Holmqvist, höll hela publiken andan. Ett identiskt läge som Holmqvist tidigare dunkat i ribban, men den här gången gjorde han inte något misstag utan sköt ett hårt skott i Eklunds främre hörn och hela läktaren briserade i ett glädjevrål. Om nu 75 personer kan brisera förstås.

-          Vad är det som avgör en sådan här match?

-          Tror det var vilja. Vi spelade tight i försvarspelet, vi höll ihop laget och höll oss till det vi               tänkte göra, säger segerskytten Johan Holmqvist till TN efteråt.

-          Ni hade 2-0 från start, men ni släppte in ett tidigt mål och då såg de väldigt farliga            ut?

-          Jag tycker ändå att vi hade dem under kontroll och det kändes skönt att inte behöva                   oroa sig i slutet.

-          Ni började lite tveksamt men sedan spelade ni nästan ut dem i slutet på första…

-          Jag tror vi var lite nervösa i början, men vi märkte snabbt att vi kunde hålla boll emot                  dem.

-          Du hade ett identiskt läge som du missade innan du satte 3-1, hur mycket hann                du tänka?

-          Jag hann tänka en hel del, det var lite läskigt att komma där andra gången men jag ville             bara komma fram och skjuta och det gick ju bra, avslutar Holmqvist.

Bara några minuter senare så hade Love Lanneborn ett bra läge till 4-1, men fick inte riktigt träff på nickskarven utan Eklund kunde rädda.

Aspuddens tränare Björn Tallén sa efter matchen:

-          Vi gjorde vad vi kunde, men inga mål.

-          Ni hade ett högre tempo men det hände ändå inte så mycket framåt?

-          Nej det gjorde inte det. Vi försökte men det finns inte så mycket att säga. Vi hade                      svackor under matchen, och jag tror att hade vi inte haft svackorna så hade vi nött ner              dem.

Nu får Tyresö FF vila sig till helgen då de har en mycket viktig match mot svårspelade Ingarö IF på bortaplan och där de faktiskt kan säkra seriesegern.

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter