Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 18:34

Henrik Lundvall såg till att publiken klappade takten matchen igenom.

Michael Elgered sätter 14-14

Publiken. Extasen. Förenat i ett, tillsammans med spelarna.

Den alltid så viktiga slitvargen Mikael Eriksson sätter 34-30.

Som tidigare påpekats i denna publikation, det vore svårt att göra årets upplösning av Handbollsallsvenskan mer dramatisk. Det skulle möjligen då vara en fullsatt, kokande Nybodahall.

Det var också det som man möttes av när man steg in i handbollstemplet. Fullsatt till sista plats, det hade säkert gått att få in några småväxta personer till men då hade man tänjt på brandföreskrifterna.

Matchen blev också precis som man hade önskat. Jämnt, tufft och dramatiskt. Hallby som rest hela vägen från Sveriges Jerusalem, tog kommandot från start, och hade redan efter fem minuter ryckt till sig en tremålsleding, mycket tack vare att Hayden Al Kafadji storspelade i målet. Snart började dock hemmalaget vakna till och den som vaknade mest var den enormt taggade Henrik "Henke" Lundvall. Lundvall styrde tillsammans med sin kollega Johan Brun och Douglas Oreb Tyresös anfall med järnhand och trion dunkade in boll efter boll. Det gjorde inte saken sämre att Gustav Skagerling storspelade i mål.

Det var många minnesvärda räddningar från Skagerlings sida, och ska man framhålla någon så får man väl plocka fram straffräddningen där han både tar straffen och den efterkommande returen. Gurras framspelning till Michael Elgereds 8-8 var även den en delikatess, som kan jämföras med en gåslever smörgås med kalixlöjrom på. Elgered som utan tvekan är snabbare än en Ramonessingel, plockade Skagerlings 40 meterspassning med en hand på Hallbys straffområdeslinje och placerade den enkelt i mål.

Den första halvleken var kanske inte den bästa som spelats i handbollssverige i år, men garanterat topp tre. Det kan ha varit någon Elitseriematch som varit snäppet bättre. Publiken var i det närmaste i extas. Trummorna slog som hjärtslag och mitt i klacken står den avstängde Mattias Bejbom med en tuta i munnen och leder det hela tillsammans med Niklas Lindberg som höll takten på trumma. Lundvall ledde klacken från planen med strikta order om att publiken skulle klappa takten.

Det ska även nämnas att ytterligare en gigant befann sig på läktaren. Andreas Lorentzon som dragit på sig en hjärnskakning i matchen mot Drott senast hade spelförbud, och led alla helvetes kval.

Lagen följdes åt i målprotokollet halvleken ut men på sluttampen såg Henke Lundvall och Douglas Oreb till att Tyresö fick med sig en tvåmålsledning in i pausvilan.

Seger för Tyresö var ett måste då Önnered höll på med någon form av slakt av ett omotiverat Amo i Göteborgs förorter.

Andra halvlek blev fortsatt jämn, men Tyresö hade greppet men tack vare en ansenlig mängd straffar så hängde Hallby med och det skiljde aldrig mer än ett par mål mellan lagen. Hemmalaget la med tio minuter kvar in överväxeln och när Lundvall, var skytte var fruktansvärt matchen igenom, dunkade in 33-30 med sju minuter kvar att spela tog smålänningarna time out.

Det efterföljande anfallet blev dock resultatlöst, varpå Toni Johansson även han tog time out. Tyresö hade större lycka och sexmetersfightern Mikael Eriksson satte strax 34-30 med fem minuter kvar att spela. Nu hade extasen bland publiken övergått till någon form av yra, men firandet fick ett abrubt slut. Hemmafavoriterna drabbades av någon form av kollektivt sammanbrott och lyckades på 48 sekunder släppa in TRE mål! Bland annat så förlorade den annars så duktiga Johan Brun bollen direkt på avkast, vilket resulterade i mål.

Ställningen var alltså 35-34 med två och en halv minut kvar att spela och jag vet att klockan inte gick långsammare än vad den brukar men det kändes helt klart så.

Som väl var så lyckades återigen Lundvall och Oreb lägga in ytterligare två mål och Tyresö var helt plötsligt silvermedaljörer i Allsvenskan, medan Hallby hade en fruktansvärt lång resa hem till Jönköping.

37-35 mot Hallby i sista omgången. Vad säger man om det?

Det var hårt. Vi visste att de skulle springa och vi hade svårt att få stopp på deras kontringar men det löste sig, säger en helt tagen Toni Johansson till TN efter matchen.

Vad får ni möta i kvalet? Aranäs kanske?

- Nej det blir Karlskrona. Det blir jäkligt spännande.

Då får du vara kvar på bänken i kvalet?

- Ja det får jag, och så får jag chansen att spela upp ett lag i också Handbollsligan också? Och vilken fantastisk stämmning i hallen. Avslutade en mycket nöjd Tyresötränare som nästa år försvinner till Aranäs i högsta serien.

Matchens gigant med sina 12 mål, Henrik Lundvall var mer än nöjd med dagens match.

Kanske den bästa matchen jag sett?

- Ja framför allt den roligaste. Jag har aldrig spelat en så rolig match i hela mitt liv. Publiken, stämningen....

Då växer Lundvall lite grann?

-Ja han gör ju det. Han blir lite hungrigare då. Jag kände att den här matchen skulle handla om vilka som hade mest energi att ge och när man har den här publiken då är det bara att köra. Det var min personliga strategi kan man säga, det var inte så mycket tänka nästan bara känslor.

Ni höll ändå på att strula till det på slutet?

- Ja men det är ju det som är så härligt att vi kan komma igen och knyta säcken. Vi har ju haft några såna här matcher när vi inte har klarat det.

Vad gjorde Johan Brun på avkastet?

- Johan var trött. Du vet han brukar vara trött efter tio minuter, då kan du tänka dig hur han är efter 58. Skrattar Lundvall innan han går ut för att ta emot ytterligare en skrälldus av publikens ohämmade kärlek, plus förstås en kasse med nudlar, som man får som matchens lirare.