Torsdagen den 28 september 2023 - klockan 22:29

Viktigt att alla unga kan ta del


Tn på webben 2023-06-01

Så har syrenerna slagit ut. Den första sommarmånaden står för dörren. Det är som vi alla lämnar vår vinterdvala och tar oss ut. Morgonkaffet på balkongen eller kalla men mysiga grillkvällar på uteplatsen. För många barn och ungdomar är sommaren den mest efterlängtade årstiden på året. Det är en tid med sommarlov, dagar fylls med lek, bad och aktiviteter med vänner och familj.

Men för flera av tyresöborna är det tuffa ekonomiska tider, höga hyreshöjningar, kraftigt stigande räntekostnader gräver stora hål i familjernas plånböcker. För några är det utlandssemestern som inte blir av, för andra är det rejäl oro över hur man ska ha råd att sätta mat på bordet. I den Sifo-undersökning som Rädda Barnen, Röda Korset, Hyresgästföreningen och Majblomman genomförde i mars i år, svarar 3 av 10 ensamstående föräldrar med en inkomst under 35 000 kronor att de har svårt att betala fritidsaktiviteter för barnen.

Därför är det glädjande att Tyresö kommun satsar på att erbjuda sommaraktiviteter för barn och ungdomar. Under sommarlovets början erbjuds dagkollo på Alby Friluftsgård, bad, kanoting, pyssel, fotboll och utflykter utlovas. Kulturskolan har också teaterkollo både i början och slutet av sommarlovet. I slutet av sommaren erbjuds också kollo på Nyboda Fritidsgård och för de mer spänstiga finns kollo där barnen får lära sig mer om parkour.

Denna satsning på sommarlovsaktiviteter är viktig ur flera perspektiv. Alla barn och ungdomar ges möjlighet att delta i en sommaraktivitet till en låg kostnad. Under kollo så serveras både lunch och mellanmål. Men ett kollo är också bra för att våra barn ska kunna mötas mellan våra olika kommundelar.

Majblomman, en ideell barnrättsorganisation menar också att kostnadsfria eller subventionerade aktiviteter är viktiga för barns hälsa. De föreslår också fri tillgång till kollektivtrafiken så barn och ungdomar inte tvingas tacka nej till fritidsaktiviteter eller sommarjobbet för att familjen inte har råd med busskort.

Detta har det nya styret i regionen tagit fasta på. Alla ungdomar i länet födda 2004 till 2010 kommer att få ett SL-kort som gäller under sommaren. Men i dessa ekonomiskt bistra tider måste man också glädjas över att vi bor i en kommun där skogen är nära. Det är också unikt att bo i en kommun där man i varje kommundel kan promenera till ett bad och vid flera av dessa badplatser finns fina eldstäder där det kan grillas korv. Det har inte kommit av sig självt, utan det är en medveten politik att göra många stränder tillgängliga för alla tyresöbor istället för att de ska bli någons egen privata tomtmark

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter