Fredagen den 3 juli 2020 - klockan 15:38

Vinnare utsedd i tävlingen om bron och entré till Alby och Tyresta


TN på webben 2019-11-11

Visionsbild av vinnarbidraget
Bild:Gottlieb Paludan Architects
Visionsbild av vinnarbidraget

Thomas Sundblad (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden
Bild:Annika Wihlborg
Thomas Sundblad (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Under våren utlyste Tyresö kommun tillsammans med Sveriges arkitekter en arkitekttävling för välkomnande entréer till Alby och Tyresta.


Nu är vinnaren i arkitekttävlingen om den nordliga entrén till Tyresta äntligen utsedd. Det vinnande förslaget är ”Rest landskap” och det är byrån Gottlieb Paludan Architects som står för vinnarbidraget.

– Entréförslaget har en fin lösning för god tillgänglighet och erbjuder upplevelser för alla oberoende av ålder, funktionshinder och ekonomi. Bron kommer byggas över den kortaste och billigaste sträckan vilket även ger en möjlighet att skapa en upplevelserik stig på den södra sidan av viken, säger Thomas Sundblad, ordförande Kultur- och fritidsnämnden.

Bron kommer att byggas som en ”stressed-ribbon bro” där två stålvajrar spänns upp över vattnet samtidigt som de är förankrade i brofästet. Det kommer ge ett synintryck av en tunn och lätt bro men den kommer vara styv och stabil med betongfundament som monteras från vattnet. Bron kommer inte ha några pelare i ner i botten, inga bågar eller pelare som stöttar upp och  som skulle göra brons helhetsintryck att blir större. Det gör också att ekonomin och underhållet blir mycket ekonomiskt fördelaktigt. Något som har varit viktig aspekt i tävlingsförfarandet.r att ta sig till entrébron kommer man att bygga spänger (en upphöjd stig av trä) på bägge sidorna av vattnet.  Det kommer bli samma lösning som i Tyresta by i Haninge där stigen går runt träden. På så sätt behöver man inte fälla några träd för att skapa en tillgänglig stig till och från bron. Här kan du se hela förslaget.

Vad händer nu?
Nu när vinnaren är utsedd kommer den vinnande arkitekten fortsätta projekteringen av sitt förslag,. Det betyder att de kommer att bearbeta och utveckla idén lite mer efter att de har tagit emot feedback från juryn. Byrån kommer även att ta fram bygg och konstruktionsritningar. Samtidigt som det sker kommer Tyresö kommun att söka de tillstånd som behövs för att bygga bron. Bland annat behövs ett tillstånd att få köra en pråm i Albysjön, så att bron kan byggas från vattnet. Upphandlingsenheten kommer även att upphandla entreprenaden av byggandet av bron. När allt detta är klart kommer bron äntligen byggas och förhoppningsvis står den klar våren 2021. Då blir det perfekt för Tyresöborna att ge sig ut på en vårpromenad över vattnet.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter