Måndagen den 20 mars 2023 - klockan 22:27

Brf Gäddan hedrar Ronnie Hellström med plakett på Sikvägen.


Niklas Wennergren 2022-12-12


Äntligen har Tyresö fått ett minnesmärke över kommunens största idrottsman Ronnie Hellström. På Sikvägen 59, där målvaktsikonen flyttade in 1962. Att kommunen inte tidigare byggt ett monument över Hammarbyspelaren har ju länge varit en kulturell skamfläck.

Nu har dock bot och bättring på detta gjorts i bostadsrättsföreningen Gäddan (där Sikvägen 59 ligger) och en skylt har satts upp vid porten. 

Ronnie Hellström kontaktade Hammarby direkt då hans familj flyttade till Tyresö från Malmö 1962. Han blev dem trogen i 12 år innan han lämnade dem för Bundesliga och 1FC Kaiserslautern. Då var han redan landslagsmålvakt och hade spelat två världsmästerskap. 

Både 1974 och 1978 blev Hellström vald till bästa målvakt i VM-slutspelet. Detta trots att Sverige blev utslaget i gruppspelet 1978 och bara spelade tre matcher. 

I Tyskland blev han en älskad person och god vän med Bayern Münchens målvaktsgigant Sepp Maier. Maier sa vid ett framträdande i tysk TV.

- Jag är glad att Ronnie är svensk, annars hade jag inte fått stå en enda landskamp.

Hellström är dessutom den enda utländska spelare i Bundesliga som fått en så kallad recettmatch. En match där man hyllar en spelare som avslutar sin karriär där alla intäkter går till spelaren själv. Inför ett fullsatt Betzenberg ställde Kaiserslautern upp mot legender som Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Wolfgang Overath och tidigare nämnde Sepp Maier. Matchen sågs av 35 000 åskådare och direktsändes i fem länder.

Säsongen 77/78 skrev den tyska fotbollstidningen Der Kicker, då man summerade året att det fanns två spelare i världsklass i ligan. Den ene var Kevin Keegan i Hamburger SV och den andra var…ja just det, Folke Ronnie Wallentin Hellström. 

Han fick liksom Beckenbauer och Müller ett fett erbjudande från New York Cosmos. Ronnie tackade för erbjudandet att han trivdes bäst i Kaiserslautern, eller ”Lautern” som han kallade laget när jag träffade honom för några år sedan. 

Att tacka nej till feta kontrakt i Amerika gjorde att han belönades med fansens eviga kärlek.

– Sepp Maier är mer känd än jag världen över. Det beror förmodligen på att han spelade med Bayern München och Västtyskland och vann både VM och Europacupen.

– Jag fick spela två tyska cupfinaler och jag vann Sankt Erikscupen som pojklagsspelare två gånger. Det var väl inte riktigt det jag hade tänkt mig. Men jag förstår ändå inte hetsen i dag att gå till en klubb för att ”vinna titlar.” Det viktiga är att du får spela och att du trivs, sa Hellström till tidningen Offside 2009.

Han spelade sin sista Allsvenska match för GIF Sundsvall 1988, fyra år efter han lagt handskarna på hyllan. 

Ronnie Hellström gick i Forellskolan och gillade att gå på dans i Stimmets gympasal ”Om Hep Stars eller Ola & The Janglers spelade där.” Han gick bort i cancer i februari 2022.

 

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter