Söndagen den 10 december 2023 - klockan 20:22

Dags att välja gymnasium


Tn på webben 2023-01-18

Christoffer Holmström (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, hälsade eleverna välkomna till de nya programmen på Tyresö gymnasium.
Christoffer Holmström (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, hälsade eleverna välkomna till de nya programmen på Tyresö gymnasium.

Från den 17:e januari till den 15:e februari är gymnasievalet igång i Stockholms län. Då kan alla som ska börja gymnasiet efter sommaren göra sitt första val till det gymnasieprogram man vill gå. I Tyresö finns det ett yrkesgymnasium, Tyresö gymnasium.


Gymnasiet har under många år haft en nedåtgående trend, ekonomin har varit dålig, satsningar har inte blivit av och elevunderlaget har varit vikande. Den allmänna bilden av Tyresö gymnasium har också varit väldigt dålig där bara en tredjedel av Tyresöborna har haft en positiv bild av gymnasiet. Men de senaste fyra åren har den politiska ledningen valt att satsa mer på Tyresö gymnasium vilket har gett resultat. 

– Ja, man kan nog säga att vi tog tag i ekonomin och utveckling på ett annat sätt, berättar Christoffer Holmström (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Vi vände stora underskott och dålig ekonomi till en god ekonomi där budgeten är i balans.

 – Det har möjliggjort nödvändiga satsningar på Tyresö gymnasium, fortsätter han. Bland annat har vi startat upp en egen resursskola för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, två nya yrkesprogram och en elbilsinriktning på fordonsprogrammet.

 Satsningarna har gett resultat, den negativa elevutvecklingen är bruten och bilden av Tyresö gymnasium har förbättrats avsevärt. Idag är det dubbelt så många Tyresöbor som har en positiv bild av gymnasiet än för fyra år sedan.

 – Det är förstås jättekul att det hårda arbetet gymnasiet har gjort och de förändringar i programutbudet som vi gjort får resultat, säger Holmström (S). Våra två nya program, försäljning- och service och vård- och omsorg har varit igång i ett halvår. Elbilsprofilen har vi haft sedan 2019 och den har gett fordonsprogrammet ytterligare kvalitet och större chans till jobb efter studenten.

 – Men det kanske roligaste är att eleverna på Tyresö gymnasium har en så bra bild av Tyresö gymnasium, menar han. I den senaste elevenkäten som görs på alla skolor i Stockholmsregionen så fick Tyresö gymnasium klart högre betyg av eleverna än snittet i regionen på de flesta områden. Det är ett kvitto på att gymnasiet är en väldigt bra skola med duktiga medarbetare.

 Den 25:e januari kl. 17.00-19.00 har man möjlighet att besöka gymnasiet på öppet hus.

 

Nationella program på Tyresö gymnasium:

El- och energiprogrammet – Datorteknik

El- och energiprogrammet – Elteknik (ETG-college)

Fordon- och transportprogrammet (även med Elbilsprofil)

Försäljning- och Serviceprogrammet (nytt 2022)

Hantverksprogrammet – Frisör

Hantverksprogrammet – Stylist (Stockholms bredaste stylistprogram)

Vård- och omsorgsprogrammet (nytt 2022)

 

Introduktionsprogram på Tyresö gymnasium:

Introduktionsprogrammet

Yrkesintroduktion

Resursskola med NPF-inriktning – Introduktionsprogram

 

Anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola)

Fastighet, anläggning och byggnation

Hälsa, vård och omsorg

Individuella programmet


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter