Torsdagen den 28 september 2023 - klockan 23:54

Närodlat


Tn på webben 2020-11-13

Tomas Wiklund, köksmästare på Krusboda skola, vill se till att skolan blir självförsörjande på sallad.
Bild:Peter Eriksson,

Tomas Wiklund, köksmästare på Krusboda skola, vill se till att skolan blir självförsörjande på sallad.Kan en skola bli självförsörjande på sallad? Det tänker Tomas Wiklund, köksmästare på Krusboda skola, ta reda på genom ett projekt med hydroponisk odling.


Hydroponisk odling är odling som är helt vattenbaserad och ingen jord behövs. Du odlar i ett fönster, på ett matbord eller på en hylla. Det enda som krävs är vatten, ljus, näring och ett frö av det du vill odla. Odlingen kan lämnas i upp till två veckor utan att vatten behöver fyllas på.

Nu har Tomas WIklund, köksmästare på Krusboda skola, köpt in 2 hydroponiska odlingslådor för att testa hur det fungerar. Premiärgrönsaken som odlas kommer att bli sallad och Tomas berättar att han främst gör detta projekt för elevernas skull:

-Framförallt vill jag testa detta för att visa för eleverna hur enkelt det är att odla och de kommer att kunna följa ett frö till färdigt salladshuvud på tre veckor. Fungerar det bra tänker jag utöka odlingen och målet är då att vi ska bli självförsörjande på sallad, mer närodlat går inte att få! Dessutom lyfter det trivseln i matsalen med levande ätbara växter runt om i matsalsmiljön.

Tyresö Nyheter hoppas att projektet ut i god jord!


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter