Söndagen den 10 december 2023 - klockan 21:40

Så minns vi Hasse Gynge


Niklas Wennergren 2021-02-22

<span>Hasse i </span><span>förarhytten på </span><span>sin Scania </span><span>Vabis</span><span> </span><span><br /></span>
Bild:Lasse Ekendahl
Hasse i förarhytten på sin Scania Vabis 


<span>Hasses</span><span> </span><span>vackra</span><span> Cadillac.</span><span><br /></span>
Bild: Gunnel Agrell Lundgren
Hasses vackra Cadillac.


<span>En av Hasses</span><span> många</span><span> samlingar</span>
Bild: Gunnel Agrell Lundgren
En av Hasses många samlingar

<span>Omgiven av sina samlingar i sitt </span><span>bilmuseum</span>
Bild: Gunnel Agrell Lundgren
Omgiven av sina samlingar i sitt bilmuseum

En av Tyresös profiler Hasse Gynge somnade in, omgiven av sin familj den 12 januari 2021.

Av vissa kallades Hasse Gynge för Mr Trollbäcken. Han föddes 1931 och var känd för många för att framgångsrikt startat och drivit Trollbäckens Trä i 45 år, det som idag heter Bygma på Lindalsvägen 1.

Pappan sålde tomterna i Trollbäcken

Hasses far Carl Gynge var också en legend i Trollbäcken. Han var lantmätare och styckade och sålde tomter i det som hette Hanviken och Kumla på 30- och 40-talet efter Kumla herrgårds konkurs. Företaget hette AB Tomtförvaltning.

Hasse Gynge fick hjälp av sin far att starta en brädgård – Trollbäckens Trä - i en lada vid Hanvikens gård 1955. Det var stor efterfrågan på byggvaror efter kriget och bostadsbristen gjorde att planerna för Bollmora satte igång i slutet av 50-talet och det blev högkonjunktur för byggbranschen.

Grustaget utmed Hanviksvägen vid Lindalen arrenderades och Hasse utökade verksamheten med grusleveranser och det blev full fart när Krusboda och Fårdala bebyggdes på 70-talet. 

Kunden var alltid viktigast

Hasses kompanjon och vän Lasse Andersson, som varhälftenägare i TrollTrä på 80-talet och var med och byggde ut verksamheten i Lindalen, minns en fantastisk man.

Vi fann varandra så otroligt väl och en bättre affärspartner än Hasse kunde man inte ha. Jag litade på honom lika mycket som jag litade på mig själv. Det var Hasse som stod för kundkontakten medan jag skötte den ekonomiska delen av bolaget, berättar Lasse.

Lasse menar att Hasse alltid var en levnadsglad och positiv människa som aldrig klagade. Så sent som i höstas såg han fram mot nya projekt.

Oavsett hur han mådde så sa han alltid att han mådde kanon och jättebra.

Kärleken till fina bilar

När Trollbäckens Trä såldes till Bygma 1998 kunde Hasse Gynge ägna sig åt sina stora intressen. Han byggde upp en imponerande samling av gamla fina bilar, som Troll Träs gamla Scania Vabis från 40-talet, en Cadillac som kung Gustaf VI Adolf hade ägt och en massa andra vackra veteranbilar.

För att kunna njuta av sina bilar byggde han ett stort bilmuseum och ovanpå garaget byggde han en privat festvåning som han kallade Guns Hall efter sin fru som just hette Gun Hall som flicka.  

Tyresöradions Gunnel Agrell Lundgren som själv är mycket bilintresserad blev flera gånger bjuden till Hasses storslagna fester. 

Han var alltid på strålande humör! Han var stor, varm och väldigt generös. Han fick oss alla att känna oss som hans personliga vänner. Han älskade fester, bjöd på sig själv och visade upp sin fina bilsamling. Ju större fester desto bättre tyckte Hasse, berättar Gunnel.

Tillsammans med sin dotter Lotta så skapade han Festvillan i Hasses föräldrahem som ligger i korsningen Skogsängsvägen- Vendelsövägen.  

Stor sponsor av Hanvikens SK

Hasse var en stor sponsor av Hanvikens Sportklubb och klubben och ordförande Mathias Tegnér sörjer nu sin hedersmedlem.

Hasse Gynge var genom åren mycket generös mot vår förening och därmed en av Hanviken SK:s största sponsorer. Bland mycket annat skapade och finansierade han, tillsammans med Allan Blomkvist, tidningen "HSK Nytt", skriver Mathias Tegnér och Affe Glesing på HSK:s hemsida.

En fond har skapats till Hasses minne enligt familjens önskemål. Fonden skall främja barn och ungdomsidrotten inom Hanvikens SK. 

Ann Sandin-Lindgren

 


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter