Konst och musik i Bollmoradalens kyrka


2021-03-10

För närvarande pågår utställningen ”I dialog med Andrei Rublev” av Erik Jeor i Bollmoradalens kyrka. Utställningen pågår till april och avslutas med en konsert.


Allt började när Erik Jeor hittade en bok med Rublevs ikoner på ett antikvariat.

– De träffade mig hårt och det gör de fortfarande. Jag har funderat på vad det är som gör att de har sådan dragningskraft, och kommit fram till att det är för att de har både djupet och passionen. De visar hur en kärleksrelation ter sig, från födelse till död. Att sakna någon, att mista någon, att bibehålla någon, att vårda något, att förälska sig igen.

Utställningen - som kan besökas fysiskt - avslutas den 10 april med en konsertinspelning i kyrkan: Aquae profundum - Vattnets djup, som kan ses online Den nyfikne undrar kanske om utställningen och konserten hänger ihop? Erik Jeor berättar att inspirationen till både utställningen och skivan kom ungefär samtidigt. För tjugo år sedan kom han först i kontakt med Rublevs ikoner, och det var även då han började tonsätta kyrkofädernas urgamla böner. Bönerna, som mestadels är från 200–300-talet, är skrivna av Augustinus, Origenes och Gregor från Nazians, men även senare av vår egen Gunnel Vallquist. Medverkar i konserten gör: Andreaz Heden – piano och keyboard, Josefin Runsteen – sång, violin, slagverk, Erik Jeor – sång, Nils Berg – klarinett och flöjt.

Text: Ursula Rundin

 

Om utställningen
Utställningen pågår i Bollmoradalens kyrka som har öppet mån-fre kl. 9-16 (tisdagar kl. 9-19), och avslutas 10 april med digital konsert kl. 16: www.tyresoforsamling.se

Enligt gällande restriktioner får maximalt trettiotvå personer vistas i kyrkorummet i Bollmoradalens kyrka samtidigt.